Aj vám sa pri vôni šošovicovej alebo fazuľovej polievky vybavia nostalgické spomienky? Jedlá zo strukovín majú svoje nezameniteľné miesto na slovenských stoloch. Svojím vysokým obsahom bielkovín aspoň sčasti nahradia v našej strave mäso. Okrem toho dodajú nášmu organizmu aminokyseliny, sacharidy, vlákninu, aj vitamíny. Práve preto by ste nemali zavrhovať tradičné jedlá našich babičiek a pripraviť si niektorý zo chutných a sýtych receptov.
Šošovicová polievka s údeným mäsom
Potrebujeme:
- 6 lyžíc šošovice
- 200 g údeného mäsa
- 1,5 l vody
- 4 zemiaky
- kúsok zeleru
- 1 lyžicu masla
- soľ
- čierne korenie
- petržlenovú vňať
Postup: Šošovicu namočte na noc do vody, potom ju prepláchnite. Údené mäso uvarte domäkka. Ošúpané zemiaky nakrájajte, zeler nastrúhajte a opečte na rozohriatom masle. Osoľte, okoreňte, prilejte vývar z údeného mäsa, pridajte šošovicu a varte asi 15 minút. Nakoniec do polievky vložte nakrájané mäso a nasekanú petržlenovú vňať.
Mohlo by vás zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!
Rezne z hrachu
Potrebujeme:
- 400 g hrachu
- 300 g bravčového bôčika
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 lyžice strúhanky
- čierne korenie
- soľ
- 1 vajce
- 5 lyžíc hladkej múky
- olej
Postup: Vopred namočený hrach uvarte domäkka. Studený potom zomeľte spolu s bravčovým mäsom a cibuľou. Pridajte rozotretý cesnak, strúhanku, vajce, korenie a soľ a všetko dobre premiešajte. Lyžicou vykrajujte kúsky, z ktorých rukou vytvarujte malé bochníky. Obaľte ich v múke a upražte na panvici na malom množstve tuku. Podávajte napríklad so špenátom.
Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!
Balkánska fazuľová polievka
Potrebujeme:
- 250 g fazule
- 1,5 l vody
- 1 bobkový list
- celé čierne korenie
- soľ
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 100 g údeného vareného bôčika
- 1 cibuľu
- strúčik cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžicu polohrubej múky
- ocot
- cukor
- 2 dl smotany
Postup: Suchú fazuľu deň pred prípravou namočte do vody. Na druhý deň ju dajte variť, pridajte bobkový list, celé čierne korenie, soľ a pretlak. K polomäkkej fazuli pridajte pokrájaný bôčik opražený s posekanou cibuľou a rozotretým cesnakom a všetko spolu uvarte domäkka. Z oleja a múky pripravte zápražku, zalejte ju vodou, pridajte do polievky a povarte. Nakoniec dochuťte soľou, octom a trochou cukru. Hotovú polievku pri podávaní ozdobte lyžicou smotany.
Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?
Fazuľová polievka so sušenými slivkami
Potrebujeme:
- 250 g fazule
- 1,4 l vody
- 250 g zemiakov
- 40 g masti
- 40 g hladkej múky
- 1 cibuľu
- soľ
- 2 dl kyslej smotany
- 150 g sušených sliviek
Postup: Vopred namočenú fazuľu dajte variť, neskôr pridajte na kocky pokrájané zemiaky a spolu varte domäkka. Z masti a múky pripravte zápražku, pridajte do nej nadrobno pokrájanú cibuľu, opražte, zalejte vodou, vlejte do polievky, osoľte a varte ešte asi 10 minút. Nakoniec do polievky pridajte kyslú smotanu a sušené slivky, ktoré predtým namočte na 15 minút do studenej vody.
Mohlo by vás zaujať: Vláknina pre zdravie hrubého čreva aj celého tela: Kde jej nájdeme najviac?
Šolet so škvarkami
Potrebujeme:
- 500 g hrachu
- 200 g krúp
- 200 g škvariek
- 2 stredne veľké cibule
- masť
- soľ
- mleté čierne korenie
- majorán
- cesnak
Postup: Vopred namočený hrach uvarte domäkka tak, aby zostal celý. Krúpy vopred namočte a takisto uvarte domäkka. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na masti. Pridajte do nej škvarky, krúpy a hrach, osoľte, okoreňte, pridajte majorán a rozotretý cesnak. Všetko zamiešajte, prelejte do masťou vytretého pekáča a krátko zapečte v rúre. Podávajte s kapustou.
Mohlo by vás zaujať: Surová strava: Zaručí vám lepší život?
Slovenská šošovicová polievka
Potrebujeme:
- 250 g šošovice
- 2 cibule
- olej
- soľ
- hladkú múku
- mletú červenú papriku
- 250 g koreňovej zeleniny
- 50 g údenej slaniny s kožou
- vegetu
- majorán
- 3 lyžice ovsených vločiek
- petržlenovú vňať
Postup: V hrnci zohrejte olej, opražte na ňom jednu nadrobno pokrájanú cibuľu, poprášte múkou a zalejte vodou. Premiešajte, pridajte vopred namočenú šošovicu a uveďte do varu. Zeleninu očistite, pokrájajte na menšie kúsky a spolu s druhou cibuľou a kúskom slaniny dajte do polievky. Osoľte, okoreňte a varte ju, až kým zelenina nezmäkne. Potom pridajte petržlenovú vňať, podľa chuti vegetu, majorán a nakoniec ovsené vločky. Polievku nechajte ešte chvíľu variť. Pred podávaním z nej vyberte slaninu a celú cibuľu.
Ktoré strukoviny pri varení najčastejšie používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na