Šošovica, hrášok, fazuľa: Jedlá zo strukovín patria aj na váš stôl!

Fazuľová polievka

thinkstockphotos.com

Aj vám sa pri vôni šošovicovej alebo fazuľovej polievky vybavia nostalgické spomienky? Jedlá zo strukovín majú svoje nezameniteľné miesto na slovenských stoloch. Svojím vysokým obsahom bielkovín aspoň sčasti nahradia v našej strave mäso. Okrem toho dodajú nášmu organizmu aminokyseliny, sacharidy, vlákninu, aj vitamíny. Práve preto by ste nemali zavrhovať tradičné jedlá našich babičiek a pripraviť si niektorý zo chutných a sýtych receptov.

Šošovicová polievka s údeným mäsom

Potrebujeme:

  • 6 lyžíc šošovice
  • 200 g údeného mäsa
  • 1,5 l vody
  • 4 zemiaky
  • kúsok zeleru
  • 1 lyžicu masla
  • soľ
  • čierne korenie
  • petržlenovú vňať

Postup: Šošovicu namočte na noc do vody, potom ju prepláchnite. Údené mäso uvarte domäkka. Ošúpané zemiaky nakrájajte, zeler nastrúhajte a opečte na rozohriatom masle. Osoľte, okoreňte, prilejte vývar z údeného mäsa, pridajte šošovicu a varte asi 15 minút. Nakoniec do polievky vložte nakrájané mäso a nasekanú petržlenovú vňať.


Mohlo by vás zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!


Rezne z hrachu

Potrebujeme:

  • 400 g hrachu
  • 300 g bravčového bôčika
  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 3 lyžice strúhanky
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 vajce
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • olej

Postup: Vopred namočený hrach uvarte domäkka. Studený potom zomeľte spolu s bravčovým mäsom a cibuľou. Pridajte rozotretý cesnak, strúhanku, vajce, korenie a soľ a všetko dobre premiešajte. Lyžicou vykrajujte kúsky, z ktorých rukou vytvarujte malé bochníky. Obaľte ich v múke a upražte na panvici na malom množstve tuku. Podávajte napríklad so špenátom.


Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!


Balkánska fazuľová polievka

Potrebujeme:

  • 250 g fazule
  • 1,5 l vody
  • 1 bobkový list
  • celé čierne korenie
  • soľ
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 100 g údeného vareného bôčika
  • 1 cibuľu
  • strúčik cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžicu polohrubej múky
  • ocot
  • cukor
  • 2 dl smotany

Postup: Suchú fazuľu deň pred prípravou namočte do vody. Na druhý deň ju dajte variť, pridajte bobkový list, celé čierne korenie, soľ a pretlak. K polomäkkej fazuli pridajte pokrájaný bôčik opražený s posekanou cibuľou a rozotretým cesnakom a všetko spolu uvarte domäkka. Z oleja a múky pripravte zápražku, zalejte ju vodou, pridajte do polievky a povarte. Nakoniec dochuťte soľou, octom a trochou cukru. Hotovú polievku pri podávaní ozdobte lyžicou smotany.


Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


Fazuľová polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme:

  • 250 g fazule
  • 1,4 l vody
  • 250 g zemiakov
  • 40 g masti
  • 40 g hladkej múky
  • 1 cibuľu
  • soľ
  • 2 dl kyslej smotany
  • 150 g sušených sliviek

Postup: Vopred namočenú fazuľu dajte variť, neskôr pridajte na kocky pokrájané zemiaky a spolu varte domäkka. Z masti a múky pripravte zápražku, pridajte do nej nadrobno pokrájanú cibuľu, opražte, zalejte vodou, vlejte do polievky, osoľte a varte ešte asi 10 minút. Nakoniec do polievky pridajte kyslú smotanu a sušené slivky, ktoré predtým namočte na 15 minút do studenej vody.


Mohlo by vás zaujať: Vláknina pre zdravie hrubého čreva aj celého tela: Kde jej nájdeme najviac?


Šolet so škvarkami

Potrebujeme:

  • 500 g hrachu
  • 200 g krúp
  • 200 g škvariek
  • 2 stredne veľké cibule
  • masť
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majorán
  • cesnak

Postup: Vopred namočený hrach uvarte domäkka tak, aby zostal celý. Krúpy vopred namočte a takisto uvarte domäkka. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na masti. Pridajte do nej škvarky, krúpy a hrach, osoľte, okoreňte, pridajte majorán a rozotretý cesnak. Všetko zamiešajte, prelejte do masťou vytretého pekáča a krátko zapečte v rúre. Podávajte s kapustou.


Mohlo by vás zaujať: Surová strava: Zaručí vám lepší život?


Slovenská šošovicová polievka

Potrebujeme:

  • 250 g šošovice
  • 2 cibule
  • olej
  • soľ
  • hladkú múku
  • mletú červenú papriku
  • 250 g koreňovej zeleniny
  • 50 g údenej slaniny s kožou
  • vegetu
  • majorán
  • 3 lyžice ovsených vločiek
  • petržlenovú vňať

Postup: V hrnci zohrejte olej, opražte na ňom jednu nadrobno pokrájanú cibuľu, poprášte múkou a zalejte vodou. Premiešajte, pridajte vopred namočenú šošovicu a uveďte do varu. Zeleninu očistite, pokrájajte na menšie kúsky a spolu s druhou cibuľou a kúskom slaniny dajte do polievky. Osoľte, okoreňte a varte ju, až kým zelenina nezmäkne. Potom pridajte petržlenovú vňať, podľa chuti vegetu, majorán a nakoniec ovsené vločky. Polievku nechajte ešte chvíľu variť. Pred podávaním z nej vyberte slaninu a celú cibuľu. 


Ktoré strukoviny pri varení najčastejšie používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame