Španielsky, bretónsky či taliansky koláč: Spoznajte zahraničné sladké dobroty

Panettone

thinkstockphotos.com

Nemusíte cestovať, aby ste ochutnali sladké pečivo z iných krajín. Vďaka dostupným surovinám a našim receptom môžete vyskúšať ako chutí svet aj u vás doma. Spestrite si dezertné menu a prekvapte svoju rodinu či priateľov albo kolegov originálnym koláčikom!

Španielsky vanilkový koláč

Potrebujeme:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 2 vanilkové struky
  • 5 vajec
  • štipku soli
  • 150 g marcipánovej hmoty
  • 150 g masla
  • 150 g múky
  • 50 g posekaných mandlí

Na polevu:

  • 200 g horkej čokolády na polevu
  • 50 g smotany
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžicu medu

Postup: Predhrejeme rúru, vymastíme formu a dáme ju do chladu. Čokoládu nasekáme na malé kúsky, takisto aj kandizovanú citrónovú kôru. Vanilkové struky rozrežeme po dĺžke a vyškrabeme vnútro. Z vaječných bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Marcipánovú hmotu pokrájame na malé kúsky a vymiešame s maslom a cukrom. Pridáme vanilkovú dreň a vaječné žĺtky a všetko vymiešame na hustý krém. Múku s čokoládou, mandľami a kandizovanou kôrou primiešame do krému a nakoniec zľahka vmiešame aj vyšľahaný sneh. Cestom naplníme formu a pečieme asi 45 minút. Na polevu si nahrubo nasekáme čokoládu. Smotanu s 50 ml vody, práškovým cukrom a medom privedieme do varu a za stáleho miešania pridáme aj čokoládu. Necháme mierne vychladnúť a potrieme ňou koláč. Hotový koláč aj s polevou necháme stuhnúť v chlade.


Mohlo by vás zaujať: Sladkosti bez cukru: Nájdu si tieto pochúťky miesto aj na vašom stole?


Bretónsky jablkový koláč

Potrebujeme:

  • 180 g masla
  • 4 vajcia
  • 180 g cukru
  • 2 lyžice calvadosu (alebo jablčného muštu)
  • 180 g múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva

Na poukladanie a polevu:

  • 750 g sladkých jabĺk
  • 40 g masla
  • 40 g cukru
  • 40 g strúhaných mandlí
  • 1 vajce

Postup: Rozpustíme maslo. Vajcia, cukor a calvados vymiešame do penistého krému a zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva a maslo. Predhrejeme rúru a vymastíme formu. Umyté jablká očistíme a ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Do formy dáme polovicu cesta, potom tretinu jabĺk, zakryjeme druhou polovicou cesta a na povrch poukladáme zvyšné dve tretiny jabĺk. Na polevu rozpustíme maslo, primiešame cukor a dáme trochu vychladnúť. Do polevy pridáme mandle, vajce a rovnomerne ňou potrieme poukladané jablká. Pečieme 45 minút pri 175 °C, po 25 minútach pečenia koláč prikryjeme papierom na pečenie, aby povrch príliš nezhnedol. Upečený koláč vyberieme z formy a necháme vychladnúť.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Vynikajúca nepečená torta: Poteší všetkých milovníkov čokolády


Panettone – talianska bábovka

Potrebujeme:

  • 100 g hrozienok
  • 40 g nadrobno pokrájanej kandizovanej citrónovej kôry
  • 40 g nadrobno pokrájanej kandizovanej pomarančovej kôry
  • 2 lyžice rumu

Na kysnuté cesto:

  • ½ kocky droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 500 g múky
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 žĺtky
  • 1 vajce
  • 100 g mäkkého masla
  • 1 lyžičku postrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžičku postrúhanej citrónovej kôry
  • ¼ lyžičky mletého anízu
  • 40 g píniových orieškov
  • 30 g masla na potretie

Postup: Hrozienka opláchneme a dáme uschnúť na kuchynský papier, potom ich zmiešame s kandizovanou pomarančovou a citrónovou kôrou a rumom, prikryjeme a necháme odstáť. Rozdrobené droždie zamiešame do 100 ml mlieka, pridáme 100 g múky a vypracujeme na hladké cesto. Prikryté ho dáme na teplé miesto na hodinu kysnúť. Cukor, vanilkový cukor a soľ zamiešame do 100 ml mlieka, primiešame 2 žĺtky a 1 celé vajce. Nalejeme do zvyšnej múky, pridáme maslo, postrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru, mletý aníz a dobre premiešame. Pridáme do vopred vykysnutého cesta a 5 minút dôkladne vymiesime. Prikryté dáme kysnúť na ďalších 30 minút na teplé miesto. Do vykysnutého cesta primiešame ovocnú zmes namočenú v rume a píniové oriešky. Vymastíme si 2 vysoké okrúhle formy a naplníme ich cestom. Prikryjeme utierkou a dáme ešte na 50 minút kysnúť na dvojnásobný objem. Predhrejeme si rúru a vykysnuté cesto vo formách narežeme do kríža. Pečieme 50 minút pri 175°C v spodnej časti rúry. Po 15 minútach pečenia potrieme povrch cesta rozpusteným maslom. 


Aké ďalšie chutné sladké dobroty zo zahraničia poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame