Špenát, ryby či ryža a iné zdravé potraviny: Viete, ako vám môžu škodiť?

Pečené kuracie prsia s citrónom

thinkstockphotos.com

Potraviny obsahujúce cukry, tuky alebo alkohol – o tom všetkom veľmi dobre vieme, že nám vo väčšom množstve škodí. Aj s niektorými zdravými potravinami sa to však z rôznych problémov neoplatí preháňať. Viete, ktoré to sú?

Sú to potraviny, pri ktorých by sme to nečakali, napríklad niektoré druhy zeleniny a ryby, všetky produkty, ktoré sú vyzdvihované pre priaznivé účinky a ktoré by na našom stole nikdy nemali chýbať. V niektorých prípadoch ale aj tieto potraviny môžu vo väčšom množstve škodiť.

S ktorou zeleninou to nepreháňať?

,,Špenát, ale tiež repa či rebarbora obsahujú šťavelany, ktoré v spojení s vápnikom môžu viesť k vytváraniu obličkových kamienkov, upozorňuje dietetička z nemocnice Humanitas v Miláne doktorka Manuela Pastoreová. ,,V západnom svete je drvivá väčšina obličkových kamienkov najrôznejších rozmerov tvorená práve šťavelanom vápenatým,“ dodáva. Okrem týchto potravín obsahujú šťavelany tiež ďalšie potraviny: kivi a červené ovocie. Preto je v prípade tendencie k ochoreniu kamienkov lepšie nepreháňať to s týmito druhmi zeleniny a ovocia a dávať prednosť iným. Dajte však pozor, aby ste nepoužívali toto varovanie ako výhovorku: pestrá a vyvážená strava nie je zdravá, ak nezahŕňa konzumáciu sezónnej zeleniny ako napríklad špenát.


Mohlo by vás zaujať: Losos, sumec alebo pstruh: Ako často jesť ryby a ktorá je tá najzdravšia?


Pozor na ortuť v rybách

Ryby a morské plody zasa môžu obsahovať metylortuť, organickú zlúčeninu prirodzene prítomnú v ovzduší. Druhy, ktoré ju obsahujú vo väčšom množstve, sú veľkí predátori: mečiar, žralok, šťuka, ale aj tuniak. Talianske ministerstvo zdravotníctva upozorňuje deti a tehotné ženy, aby nejedli viac ako 100 gramov týchto rýb týždenne.

Ryža môže obsahovať arzén

Okrem pitnej vody sú kontaminácii arzénom vystavené obilniny a zvlášť ryža. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) pripomína, že trvalý prísun anorganického arzénu je spájaný s rôznymi zdravotnými problémami, ako sú kardiovaskulárne choroby a niektoré druhy rakoviny. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa touto otázkou tiež zaoberala, najmä pokiaľ ide o ázijské krajiny, a Európska komisia stanovila maximálne množstvo arzénu vo výrobkoch z ryže. Nedávna štúdia zverejnená na stránkach časopisu Jama Pediatrics ukázala, že v moči detí, ktoré konzumujú produkty na báze ryže, je väčšia koncentrácia arzénu ako u tých, ktoré takéto produkty nejedia.

Orechy môžu pridať kilá navyše

Ani s orechmi to nie je vhodné preháňať. Dôvodom je najmä ohľad na štíhlu líniu: mandle a vlašské a ďalšie orechy sú vysoko kalorické. Napríklad mandle majú v 100 gramoch 603 kalórií. Vo vašom jedálničku by mali mať miesto, nemali by ste ich však jesť každý deň plnú misku. Stačí aj pár kusov, resp. za hrsť.


Mohlo by vás zaujať: Stravovacie návyky, ktoré vas spravia silným, svalnatým a namakaným!


Vláknina a nafukovanie

Kto je citlivý na hromadenie vzduchu v bruchu, by si mal dávať pozor, čo si dáva na tanier, aj keď je zdravo. Sú to predovšetkým strukoviny a všetko, čo obsahuje vlákninu. Aj taká superpotravina ako je avokádo, ak ho zjeme príliš, môže v niektorých prípadoch vyvolať črevnú plynatosť alebo hnačku.

Keď je vody priveľa…

Škodiť môže aj príliš veľa vody. Potreba vody potrebnej na udržanie správnej hydratácie organizmu sa líši podľa pohlavia: dva litre pre ženy a dva a pol litra pre mužov. Počas horúcich dní či pri fyzickej aktivite však telu doprajte vody aj viac. Presnejšie sa správny prídel vody môže vypočítať z kilogramov váhy znásobených 30 (mililitre). Prídel tekutiny môže byť zaistený vodou, ale aj čajom a nesladenými nápojmi. Pitie nadmerného množstva vody môže byť zdraviu škodlivé a rozhodne neprispieva k zníženiu váhy. Jemná rovnováha minerálov v organizme sa tak naruší a zníži sa koncentrácia minerálnych solí. Príliš veľa vody môže spôsobiť problémy s obličkami, najmä ak ide o tvrdú vodu alebo takú, ktorá je bohatá na vápenaté soli.


Ktoré zo spomínaných potravín si doprajete najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, CorrieredellaSera
Odporúčame