Spoznajte pozitíva cukety: Skúste ju ako placky, polievku či výbornú prílohu

Cuketa

thinkstockphotos.com

Vzhľadom pripomína šalátovú uhorku, má však jemnejšiu chuť a vôňu. Cuketa pôvodne pochádza z Mexika, no aj v našich podmienkach sa jej mimoriadne dobre darí. Jej zloženie má pozitívne účinky na organizmus, takže ak ste sa jej doteraz vyhýbali, je načase túto situáciu zmeniť.

V cukete nájdeme vitamíny A, B, C, E a K, ale rovnako i minerálne látky ako vápnik, horčík, železo, zinok, selén či mangán. Je veľmi ľahká, svieža a neobsahuje takmer žiadne kalórie, takže je skvelým doplnkom vyváženej a bohatej stravy.

Výborne sa hodí k zdravému životnému štýlu

Cuketa patrí k potravinám s veľmi nízkym obsahom kalórií. 100 g tejto zeleniny obsahuje len 16 kcal, takže je vhodná pre ľudí, ktorí sú fanúšikmi racionálnej a vyváženej stravy. K tomu pripočítajme aj fakt, že obsahuje i veľa vody (až 91%), antioxidanty a vitamíny C a A. Jej trávenie je pre vysoký podiel vody veľmi jednoduché, a tak nespôsobuje únavu, práve naopak.  Obsahuje aj kyselinu listovú (vitamín B9), ktorej príjem je dôležitý pri anémii či tehotenstve. Keďže teplo ju ničí, tak ako aj vitamín C, je vhodnejšie si ju dopriať surovú – skúste ju napríklad v šaláte vymeniť s uhorkou. Zo zdravotných dôvodov je ideálne konzumovať aj jadierka a šupku – najmä ak ide o vašu vlastnú alebo bio produkciu.

Ako si ju pripravíte?

Cuketu je najideálnejšie konzumovať ešte mladú a tepelne neupravenú. Ak ale nie ste práve fanúšikom takejto podoby, vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov.


Mohlo by vás zaujímať: Cuketové recepty pre zdravie aj lepšiu líniu: Skúšali ste ich už?


Jednoduchá krémová cuketová polievka

Potrebujeme:

  • 4 väčšie cukety
  • 3 väčšie mrkvy
  • 3 kusy stopkového zeleru
  • 1,5 litra vody
  • 1 črievko bambína
  • 2 menšie strúčiky cesnaku
  • soľ
  • olej

Postup: Cuketu si umyjeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Mrkvu očistíme a rovnako nastrúhame na hrubom strúhadle. Obe zeleniny zbavíme prebytočnej vody. Zeler si nakrájame na menšie kúsky a spolu s cuketou a mrkvou ho opražíme na troške olivového oleja. Keď olej získa červenkastú farbu, zalejeme teplou vodou , osolíme a necháme povariť asi 15 minút. Potom ponorným mixérom dôkladne rozmixujeme všetku zeleninu, pridáme prelisovaný cesnak a bambíno. Všetko spolu poriadne premiešame a počkáme, kým sa syr nerozpustí. Keď je syr rozpustený, polievku môžeme odstaviť zo sporáka. Podávame s krutónmi.


Mohlo by vás zaujímať: Placky, zapečená dobrota alebo polievka: Ochutnajte výborné cuketové rýchlovky


Cuketovo-mrkvové placky

Potrebujeme:

  • 3 cukety
  • 4 mrkvy
  • menšie množstvo celozrnnej múky na spojenie cesta
  • 2 vaječné žĺtka
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Cuketu umyjeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle, vyžmýkame z nej prebytočnú vodu, aby cesto nebolo príliš riedke. Mrkvu si očistíme a tiež nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pokiaľ pustila mrkva viac šťavy, aj tú vylejeme. K cukete a mrkve, ktoré sme si spojili vo väčšej miske, pridáme 2 žĺtka a na začiatok trochu múky, ktorú v prípade potreby neskôr dosypeme. Osolíme, okoreníme a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Rukami vytvarujeme menšie placky s hrúbkou asi 1 centimeter. Vyprážame na malom množstve olivového oleja z oboch strán do zlatista.


Mohlo by vás zaujímať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty


Cesnaková cuketa ako príloha

Potrebujeme:

  • 1 cuketu
  • maslo
  • strúčik cesnaku
  • soľ

Postup: Cuketu nakrájame na asi 0,5 krúžky. Pa grilovaciu panvicu dáme trošku masla a grilujeme, kým nie je hotová asi 5 – 10 minút. Medzitým si zmäknuté maslo vymiešame s pretlačeným cesnakom a soľou. Keď je cukina hotová, dáme trochu cesnakového masla na každý plátok a necháme roztopiť. Výborne sa dopĺňa napríklad s grilovaným halloumi syrom, ale aj grilovanými kuracími prsiami.  


Máte radi cuketu? Aké chutné dobroty si z nej pripravujete? Napíšte ostatným čiateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame