Staňte sa hviezdou v kuchyni: 10 tipov ako sa zlepšiť vo varení

Kuchár

thinkstockphotos.com

Nie každý sa narodí ako skvelý kuchár. Niektorí síce talent na varenie dostanú do vienka už pri narodení, no ostatní sa musia učiť a postupne zlepšovať. Pokiaľ nie ste jedným z tých požehnaných, ktorí za hodinu vedia vykúzliť trojchodovú večeru a ani sa nezapotia, určite sa vám zíde zopár jednoduchý tipov. Môžu vám pomôcť zlepšiť sa alebo sa jednoducho utvrdíte, že robíte všetko správne či dokonca ešte lepšie.

Varte často

Opakovanie je matkou múdrosti a koláče vašej babičky sú také nadýchané a jemné, pretože uhnietla už stovky ciest. Rovnako sa môžete zlepšiť aj vy. Nezáleží na tom, či sa rozhodnete pripraviť niečo zložité alebo len jednoduchú praženicu. Zakaždým sa naučíte niečo nové a zlepšíte sa, preto sa nebojte skúšať aj keď si nie ste istí, či sa recept podarí.

Čítajte

Čítajte kuchárske knihy, časopisy o varení, články na internete, aj v škole ste sa predsa učili z písaného slova. Krása receptov spočíva v tom, že si môžete vybrať verziu, ktorá sa vám najviac pozdáva a keď máte prehľad, neexistuje nič ľahšie. Môžete si pokojne vytvoriť vlastné nové postupy a jedlá.


Mohlo by vás zaujať: Tajomstvo kuchyne Emmy Tekelyovej: Čo varí najradšej?


Vyberajte si to, čo sa vám páči

Pripravujte jedlá, ktoré vás lákajú. Ak sa tešíte na výsledok, dáte si náramne záležať, aby všetko dopadlo, tak ako ste si vysnívali. Skúste rôzne obmeny vašich obľúbených jedál a zistite, ktorá je tá najchutnejšia.

Využite rúru

Pre začiatočníkov sú jedlá pripravované v rúre ideálne. Príprava nie je taká rýchla, stresujúca, môžete si na malú chvíľu dovoliť tak trocha „zabudnúť“ a umyť napríklad riad alebo pozrieť seriál.

Buďte kreatívni

Ak ste už zvládli základy, nebojte sa kreativity. Skúšajte nové veci. Nemusíte bezpodmienečne variť najzložitejší recept aký poznáte, dokonca nie je nutné vymyslieť úplne nový recept. Občas stačí vyladiť niekoľko drobných aspektov a dokážete vytvoriť niečo úžasné.


Mohlo by vás zaujať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Priestor na varenie musí byť čistý

Upratuje v priebehu varenia. Chaos v kuchyni vedie k chybám a vy predsa nechcete ani jednu v jedle, na ktoré ste sa tak tešili. Navyše nebudete musieť na konci upratať horu neporiadku.

Kvalite sa nevyhnete

Každá dobrá kuchárka či kuchár potrebuje kvalitnú výbavu, preto ochotne zainvestuje do setu ostrých nožov, kvalitných panvíc či hrncov, no preháňať to nemusíte. Netreba minúť celé imanie, aby ste sa zlepšili vo varení. V prípade kuchynského náčinia sa riaďte kvalitou pred kvantitou.

Čerstvé príchute a vône

Jedlo chutí oveľa lepšie, keď používate čerstvé bylinky a koreniny namiesto sušených. Podmienky ani ceny nie sú vždy ideálne, ale raz za čas doprajte svojim chuťovým pohárikom malú párty a stavte na čerstvosť prísad.


Mohlo by vás zaujať: Keď žena nie je doma: Tieto recepty zvládne každý chlap!


Suroviny ako z rozprávky

Vyhýbajte sa už hotovým a spracovaným surovinám a skúste si všetky elementy pripraviť sami. Domáca polievka či omáčka chutí predsa oveľa lepšie ako ich instantné verzie. Snažte sa variť z čerstvej zeleniny, ovocia, mäsa i rýb a ak je to možné vyhýbajte sa ich mrazeným ekvivalentom. Skúste sa zamyslieť, kedy ste naposledy navštívili miestny trh vo vašom meste.

Pusťte blízkych do kuchyne

Skúste aspoň raz za čas variť v spoločnosti svojej rodiny a priateľov, najmä tých zbehlejších v kuchyni. Rozdelíte si robotu, zabavíte sa a veľa sa toho naučíte. Kto predsa varí najlepšie, ak nie naše mamy a babičky?


Ako často a čo zvyčajne varíte vy? Za akého kuchára/-ku sa považujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Ľudmila
Odporúčame