Trpíte bolesťami žalúdka, napríklad po konzumácii citrusových plodov? A trápia vás zvyčajne na jar a na jeseň? Nedovoľte žalúdočným vredom zájsť až do neskorého štádia a začnite ich liečiť čo najskôr. Nemusia sa totiž prejaviť okamžite, no rozhodne dokážu poriadne potrápiť.
Žalúdočné vredy sú zápalové ochorenie, pri ktorom dochádza k narušeniu sliznice žalúdka, za čo môže zvýšená tvorba žalúdočnej kyseliny. Príčiny vzniku nie sú presne známe, no u každého jedinca môže ísť o súhru rôznych faktorov.
Nebezpečná baktéria
Jedným z najčastejších vinníkov je baktéria Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje chronický zápal žalúdka. Infekcia spôsobená touto baktériou je zodpovedná až za 60 % všetkých prípadov žalúdočných vredov. Je pritom jednou z celosvetovo najčastejších pôvodcov infekcií a dokonca môže viesť až k rakovine žalúdka. Po úspešnej liečbe infekcie spôsobenej Helicobacter pylori je pravdepodobnosť návratu ochorenia veľmi nízka. Šance na vyliečenie sú však najvyššie v počiatočných štádiách, kedy pacient nepociťuje žiadne problémy.
Pozor na životný štýl
Druhým dôvodom vzniku vredov je časté užívanie liekov proti bolesti – nesteroidových protizápalových liekov (napr. aspirín, ibuprofen a iné). Za vredy si však môžeme aj samy, nesprávnym životným štýlom. Vredy si ale môžete privodiť aj:
- stresom, prepracovanosťou a neusporiadanými vzťahmi
- fajčením
- pričastým pitím alkoholu, kávy a nápojov s kyselinou citrónovou
- príliš horúcimi alebo studenými pokrmami
- nepravidelným stravovaním sa
Obzvlášť veľký pozor na zdravý životný štýl si dávajte vtedy, ak ste muž alebo máte krvnú skupinu 0 – u týchto ľudí bol potvrdený častejší výskyt žalúdočných vredov.
Mohlo by vás zaujať: Žalúdočné vredy: Možno ich máte tiež a ani o tom netušíte!
Príznaky, ktorým neujdete
Za neskorú diagnostiku žalúdočných vredov môže najmä fakt, že v počiatkoch človeka nijako netrápia a zväčša o nich ani netuší. Ak sa už objavia príznaky, prejavujú sa ako pálivá, bodavá alebo tupá bolesť v nadbrušku alebo pod hrudnou kosťou, tráviace ťažkosti ako pálenie záhy, zvracanie, nadúvanie, nechutenstvo a chudnutie. Ak sa vyskytne krv v stolici, alebo pacient zvracia krv, došlo k prasknutiu vredu a vtedy už ide o život a zásahlekára je nevyhnutný.
Máte vredy? Čaká vás diéta
Základ liečby a takisto prevencie žalúdočných vredov tvorí životný štýl a najmä stravovanie sa. Hoci ide o prísnu diétu, pri žalúdočných vredoch sa musíte zrieknuť kávy, korenistých, mastných a vyprážaných jedál, údenín, citrusov, polotovarov a potravín s umelými príchuťami. Vylúčiť tiež budete musieť mlieko, ktoré stimuluje žalúdok k väčšej produkcii kyseliny a tráviacich štiav.
Naopak, váš denný prísun vlákniny v podobe čerstvej zeleniny a ovocia sa bude musieť rapídne zvýšiť. Musíte si ale odsledovať pravidelný príjem potravy, ktorá nesmie byť ani príliš horúca, ani príliš studená. Liečba žalúdočných vredov si vyžaduje mnoho disciplíny a sebazapierania, zriecť sa totiž budete musieť aj cigariet.
Mohlo by vás zaujať: Potraviny a žalúdočné vredy: Ktorým sa vyhnúť a ktoré si dopriať?
Čo pomáha pri vredoch?
Isté potraviny vám pomôžu uľaviť od bolesti, alebo pomáhajú pri liečbe.
- Čaj z nechtíka a rumančeka upokojuje narušenú žalúdočnú sliznicu a to vďaka svojim protizápalovým a protikŕčovým účinkom.
- Podobné vlastnosti má aj zázvor, preto vždy majte doma čerstvý koreň a v malých dávkach si ho pridávajte do jedla, alebo si z neho uvarte čaj.
- Z ovocia a zeleniny, ktorých by ste mali jesť najviac, vám prospejú banány, surová kapusta plná vitamínov, čučoriedky a ich antioxidanty a brokolica – tú si však pripravujte iba na pare, aby sa varením nestratili jej cenné látky.
- Možno vás to prekvapí, ale paprika, hoci je štipľavá, žalúdok nepodráždi a preto ňou môžete dochucovať jedlá.
Samozrejme, nestačí iba zmeniť kuchyňu a stravovanie, ale aj spôsob života – mali by ste stres obmedziť na minimum a vyhýbať sa situáciám, ktoré ho vyvolávajú.
Máte skúsenosti so žalúdočnými vredmi? Napíšte o nich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na