Štedrovečerná ryba trikrát inak: Upečte si pstruha alebo lososa na pomarančoch

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Patríte k tým, ktorí si Štedrý večer nevedia predstaviť bez ryby? Aj keď sa v slovenských domácnostiach na štedrovečernom tanieri vyskytuje predovšetkým kapor, neznamená to, že ho nemôžete nahradiť inou rybou.

Kapor mnohým páchne po bahne a nejedného vyznávača tradícií odrádzajú kosti, ktoré sa s obľubou zvyknú zapichnúť do hrdla. Podľa katolíckych tradícií je Štedrý deň pôstny, a na stôl teda nepatrí mäso, nanajvýš to, zo studenokrvného živočícha – rybacie. Pochutiť si teda pokojne môžete aj na pstruhovi, zubáčovi, morskom vlkovi či lososovi. Ponúkame vám tri recepty, ktoré sa možno práve u vás stanú tradíciou.

Pstruh so slaninkou

Mladé pstruhy majú malé a mäkké kostičky. Stačí vytiahnuť chrbticu s rebrami a nemusíte sa obávať, že pobežíte na pohotovosť. Sladkovodnú rybu je najlepšie kupovať od rybára alebo z miestnej farmy.

Potrebujeme:

2 ks pstruha
4 ks slaniny
3 polievkové lyžice hladkej múky
olej
soľ
korenie na ryby
mletú červenú paprika
citrón

Postup: Pstruhy si očistíme a osolíme. Múku zmiešame s koreninami a pstruha ňou z obidvoch strán obalíme. Do brucha dáme plátky slaniny, prípadne ich pre efekt obalíme okolo ryby. Papier na pečenie vymastíme olejom, položíme naň ryby a ešte olejom pokvapkáme. Dáme piecť a počas pečenia potierame tukom. Upečeného pstruha podávame s uvarenými zemiakmi s pažítkou a maslom. Ozdobíme citrónom.


Mohlo by vás zaujať: Čím nahradiť vianočného kapra? Slováci si vyberajú filé, sú aj iné alternatívy


Zubáč na masle

Výbornou voľbou na vianočný stôl je zubáč. Táto luxusná sladkovodná ryba sa dá úplne vykostiť a má lahodné jemné mäso.

Potrebujeme:

270 g filetov zo zubáča
trochu masla
olivový olej
mleté čierne korenie
soľ
citrónovú šťavu
pohár bieleho vína

Postup: Filety zo zubáča opláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Zubáča prudko orestujeme z oboch strán do zlatista. Výpek ochutíme trochou bieleho vína, maslom a citrónovou šťavou. Polejeme ním rybu pred podávaním. Veľmi dobre chutí napríklad s petržlenovým pyré.


Mohlo by vás zaujať: Na Vianoce to ide aj bez kapra: Inšpirujte sa týmito receptami na chutné ryby


Voňavý losos s pomarančmi a jablkami

Ak chcete mať istotu, že nebudete bojovať s kosťami, siahnite po morskej rybe. Napríklad taký morský čert žiadne malé kosti nemá. Patrí síce medzi drahšie ryby, no je veľmi chutný a hodí sa aj na vyprážanie. Skvelou voľbou však bude aj losos, ktorý sa objavuje na vianočnom stole čoraz častejšie.

Potrebujeme:

4 plátky lososa ružového
2-3 pomaranče
2-3 jablká
kúsok čerstvého zázvoru
hrsť sušených brusníc
štipku mletého bieleho korenia
soľ
maslo
šťavu z 1 pomaranča
Na marinádu: 1 lyžicu medu, 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup: Z citrónovej šťavy a medu si urobíme marinádu. Lososa umyjeme, osušíme, potrieme z obidvoch strán marinádou a odložíme asi na hodinu do chladničky. Sušené brusnice umyjeme, zalejeme šťavou z jedného pomaranča a necháme takisto asi hodinu postáť. Pomaranče ošúpeme, dôkladne očistíme od bielej dužiny a nakrájame na hrubšie plátky. Jablká ošúpeme a tiež nakrájame na hrubšie plátky.

Zapekaciu misu vymastíme maslom, na dno naukladáme očistený zázvor nakrájaný na tenučké plátky (stačí len pár, na prevoňanie). Potom naukladáme pomaranče a jablká, pridáme namočené brusnice aj zo zvyšnou pomarančovou šťavou. Navrch položíme lososa, obložíme ho zvyškom ovocia a natrieme zvyšnou marinádou, ak nejaká zostala. Lososa osolíme a okoreníme bielym mletým korením. Nepodlievame, ovocie pustí dosť šťavy. Pečieme asi na 200 °C približne 15-20 minút. Neodporúča sa príliš dlhé pečenie, aby sa losos zbytočne nevysušil. Zapekaciu misu po vytiahnutí z rúry prikryjeme a lososa necháme ešte pol hodinky odpočívať. Prílohu si volíme podľa chuti a rodinnej tradície.


Aké ryby si doma na Vianoce pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close