Štedrovečerná ryba trikrát inak: Upečte si pstruha alebo lososa na pomarančoch

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Patríte k tým, ktorí si Štedrý večer nevedia predstaviť bez ryby? Aj keď sa v slovenských domácnostiach na štedrovečernom tanieri vyskytuje predovšetkým kapor, neznamená to, že ho nemôžete nahradiť inou rybou.

Kapor mnohým páchne po bahne a nejedného vyznávača tradícií odrádzajú kosti, ktoré sa s obľubou zvyknú zapichnúť do hrdla. Podľa katolíckych tradícií je Štedrý deň pôstny, a na stôl teda nepatrí mäso, nanajvýš to, zo studenokrvného živočícha – rybacie. Pochutiť si teda pokojne môžete aj na pstruhovi, zubáčovi, morskom vlkovi či lososovi. Ponúkame vám tri recepty, ktoré sa možno práve u vás stanú tradíciou.

Pstruh so slaninkou

Mladé pstruhy majú malé a mäkké kostičky. Stačí vytiahnuť chrbticu s rebrami a nemusíte sa obávať, že pobežíte na pohotovosť. Sladkovodnú rybu je najlepšie kupovať od rybára alebo z miestnej farmy.

Potrebujeme:

2 ks pstruha
4 ks slaniny
3 polievkové lyžice hladkej múky
olej
soľ
korenie na ryby
mletú červenú paprika
citrón

Postup: Pstruhy si očistíme a osolíme. Múku zmiešame s koreninami a pstruha ňou z obidvoch strán obalíme. Do brucha dáme plátky slaniny, prípadne ich pre efekt obalíme okolo ryby. Papier na pečenie vymastíme olejom, položíme naň ryby a ešte olejom pokvapkáme. Dáme piecť a počas pečenia potierame tukom. Upečeného pstruha podávame s uvarenými zemiakmi s pažítkou a maslom. Ozdobíme citrónom.


Mohlo by vás zaujať: Čím nahradiť vianočného kapra? Slováci si vyberajú filé, sú aj iné alternatívy


Zubáč na masle

Výbornou voľbou na vianočný stôl je zubáč. Táto luxusná sladkovodná ryba sa dá úplne vykostiť a má lahodné jemné mäso.

Potrebujeme:

270 g filetov zo zubáča
trochu masla
olivový olej
mleté čierne korenie
soľ
citrónovú šťavu
pohár bieleho vína

Postup: Filety zo zubáča opláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme. Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Zubáča prudko orestujeme z oboch strán do zlatista. Výpek ochutíme trochou bieleho vína, maslom a citrónovou šťavou. Polejeme ním rybu pred podávaním. Veľmi dobre chutí napríklad s petržlenovým pyré.


Mohlo by vás zaujať: Na Vianoce to ide aj bez kapra: Inšpirujte sa týmito receptami na chutné ryby


Voňavý losos s pomarančmi a jablkami

Ak chcete mať istotu, že nebudete bojovať s kosťami, siahnite po morskej rybe. Napríklad taký morský čert žiadne malé kosti nemá. Patrí síce medzi drahšie ryby, no je veľmi chutný a hodí sa aj na vyprážanie. Skvelou voľbou však bude aj losos, ktorý sa objavuje na vianočnom stole čoraz častejšie.

Potrebujeme:

4 plátky lososa ružového
2-3 pomaranče
2-3 jablká
kúsok čerstvého zázvoru
hrsť sušených brusníc
štipku mletého bieleho korenia
soľ
maslo
šťavu z 1 pomaranča
Na marinádu: 1 lyžicu medu, 2 lyžice citrónovej šťavy

Postup: Z citrónovej šťavy a medu si urobíme marinádu. Lososa umyjeme, osušíme, potrieme z obidvoch strán marinádou a odložíme asi na hodinu do chladničky. Sušené brusnice umyjeme, zalejeme šťavou z jedného pomaranča a necháme takisto asi hodinu postáť. Pomaranče ošúpeme, dôkladne očistíme od bielej dužiny a nakrájame na hrubšie plátky. Jablká ošúpeme a tiež nakrájame na hrubšie plátky.

Zapekaciu misu vymastíme maslom, na dno naukladáme očistený zázvor nakrájaný na tenučké plátky (stačí len pár, na prevoňanie). Potom naukladáme pomaranče a jablká, pridáme namočené brusnice aj zo zvyšnou pomarančovou šťavou. Navrch položíme lososa, obložíme ho zvyškom ovocia a natrieme zvyšnou marinádou, ak nejaká zostala. Lososa osolíme a okoreníme bielym mletým korením. Nepodlievame, ovocie pustí dosť šťavy. Pečieme asi na 200 °C približne 15-20 minút. Neodporúča sa príliš dlhé pečenie, aby sa losos zbytočne nevysušil. Zapekaciu misu po vytiahnutí z rúry prikryjeme a lososa necháme ešte pol hodinky odpočívať. Prílohu si volíme podľa chuti a rodinnej tradície.


Aké ryby si doma na Vianoce pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka
Odporúčame