Stévia nie je len sladidlo: Pomôže v boji proti plesniam aj kilám navyše

Stévia

wikimedia.org

Hit posledných rokov – stéviu už asi všetci poznáte. Jej jedinou výhodou však nie je len neškodné sladenie. Vie dokonca aj pomáhať – a to pri rozličných zdravotných problémoch. Je taká silná, že si poradí aj s plesňami, ktoré je naozaj problém zlikvidovať. Okrem zdravotných benefitov však dosahuje pozoruhodné výsledky aj na poli chudnutia.

Stévia cukrová = rastlinka 3. tisícročia?

Je 300 násobne sladšia ako repný cukor, čo ju vrhá medzi rastlinné potraviny s veľkou perspektívou využitia. Vhodná však nie je len pre všetkých tých, ktorí trpia cukrovkou, ľudí, ktorí nemôžu jesť klasický cukor, alebo tých, ktorí sa nevedia vzdať sladkej chuti. Jednou z jej najväčších zbraní je schopnosť úspešne bojovať s problémom ťažkého kalibru – plesňami v organizme. Ako to dokáže?

Pleseň nemá šancu

Oslabená imunita a dostatočné zásoby cukru sú hlavnou živnou pôdou plesní. Parazitické kvasinky sa môžu usídliť kdekoľvek na vašom tele. Od končatín, cez ústa, vnútorné orgány, až po vylučovacie ústrojenstvo. Následkom oslabenej imunity (napr. po užívaní antibiotík, pri dlhodobom strese, chronických chorobách, atď) sa plesne množia, až kým nezačnú robiť problémy. Následky na seba nenechajú dlho čakať. Prejavia sa bolesťami hlavy, chronickými bolesťami, tráviacimi ťažkosťami, kožnými problémami, ale častokrát aj depresiami.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zázrak pre chudnúcich je tu: Stévia je sladšia ako cukor – ale bez kalórií!


Ako sa plesní zbaviť?

Najúčinnejším spôsobom, ako sa plesne zbaviť, je nasadiť si diétu bez cukru. Ak sa ale nemôžete prinútiť vzdať sa sladkej chuti – stévia to vyrieši za vás. Jednak nahradí sladkú chuť a zároveň pomáha pleseň vyliečiť. Má totiž cenné antifungicídne vlastnosti, čo znamená, že priamo potláča rast nebezpečných kvasiniek a zároveň posilňuje zdravú črevnú flóru a celkovú imunitu.

Je nabitá významnými látkami

Považovať stéviu iba za náhradu cukru by preto bola priam urážka. Stévia obsahuje viac ako 100 rôznych zlúčenín. Medzi nimi sú najvýznamnejšie glykozidy steviolu, ktoré majú na svedomí jej sladkú chuť. Okrem toho v nej boli identifikované aj éterické oleje, rutín, oligosacharidy, aminokyseliny, bielkoviny, vláknina, betakarotén, minerály (napr. vápnik, draslík, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, zinok) a vitamíny (C, A, B1, B2, B3, E, P, či K).


Tiež by vás mohlo zaujať: Potraviny pre zdravší životný štýl: Zaraďte ich do jedálnička čo najskôr!


Sladká chuť + chudnutie = stévia

Aj keď je stévia chuťou sladká, neobsahuje takmer nijaké kalórie (v 200 gramoch stévie sa nachádza menej ako 1 kalória), takže z nej nepriberiete – práve naopak. Stévia potláča chuť na sladké jedlá a tiež chuť na konzumáciu tučných jedál. V dôsledku toho uľahčuje proces chudnutia a pomáha ľuďom udržať si zdravú váhu. Stévia je úspešná aj pri problémoch s pankreasom, liečbe diabetu 2. typu, optimalizuje hladinu cukru v krvi, urýchľuje regeneráciu po rôznych úrazoch, je vhodná pri problémoch s pleťou, ničí baktérie v ústnej dutine, vďaka čomu zabraňuje vzniku zubného kazu, zlepšuje činnosť tráviaceho systému.

Ako si ju vypestovať doma?

Stéviu si môžete kúpiť v podobe sladidla, ktoré stojí okolo 5 eur. Zaujímavá je však aj možnosť jej domáceho pestovania. Buď si ju môžete zasadiť do záhradky, na slnečné miesto, alebo do kvetináča, ktorý dáte na balkón. Na sadenie je najlepší substrát pre bylinky s obsahom rašeliny. Polievať ju treba pravidelne, raz za týždeň. Kvetináč Stévie s priemerom 12 cm zoženiete len za 3 eurá a trhať si z nej môžete čerstvé lístky v podstate po celý rok. Na jeseň rastlinku dajte do vnútra a prezimujte ju pri teplote 8 –  14 °C na svetlom mieste. Lístky môžete aj usušiť, najlepšie v teplej vetranej miestnosti alebo sušičke. Stévia sušením nestráca na sladkosti a tak je vhodný aj tento spôsob jej spotreby. Sušenú stéviu skladujte v hermeticky uzavretých nádobách na tmavom mieste.


Používate stéviu? Pestujete si ju aj doma? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: wikimedia.org, wikimedia.org, Oliver
Odporúčame