Štíhlu figúru môžete mať aj bez drastických diét: Siahnite po týchto potravinách!

gettyimages

gettyimages

V našom tele sú aktívne desaťtisíce bielkovín – proteínov, ktoré sú zložené z 20 rôznych aminokyselín. Množstvo z nich je rozdielnych a v organizme preberá odlišné úlohy.

Dynamizujú, čistia artérie či aktivujú zdravú črevnú flóru. Chránia nás pred depresiami, podporujú správne fungovanie mozgu aj pokojný spánok. Pomáhajú tíšiť bolesť, udržiavať mladosť pokožky, bránia vzniku zápalov a posilňujú kosti. Zistite všetky ich výhody aj to, v ktorých potravinách ich nájdete dostatok.

Ako stavebný materiál

Tieto životne dôležité látky nemožno ničím nahradiť. Ich nedostatok môže viesť k nespočetným poruchám. Z proteínov sú zložené a priamo závislé:

– bunky imunitného systému
– hemoglobín obsiahnutý v červených krvinkách – prijíma kyslík a odovzdáva ho všetkým bunkách v tele
– štruktúrne proteíny pokožky, väziva i kostí
– zložky svalových buniek
– vlasy a nechty
– početné látkové obehy, v ktorých proteíny látky rozkladajú, nové vytvárajú a transportujú
– kanáliky v membránach – umožňujú látkam vstupovať a vystupovať
– hormóny


Skvelé fit recepty na každý deň: Pozrite si túto šikovnú knihu od Martinusu


Proti bolesti a zápalu

Nie vždy je ľahké dodať telu dostatok týchto základných živín. Renomovaný reumatológ Dr. Tennant odporúča svojim pacientom stravu bohatú na proteíny, no zároveň chudobnú na sacharidy a soľ. Takéto stravovanie môže byť účinné aj pri ďalších ťažkostiach ako napríklad migréna, neustále infekcie či mykóza. Sú znakom oslabeného imunitného systému a ten je závislý od množstva bielkovín. Slúžia na tvorbu neurotransmiterov utišujúcich bolesť, a rovnako na tvorbu nového tkaniva, ako je chrupavka.

Pre krásnu figúru

Aj samotný sval pozostáva z bielkovín, bez nich chradne. Ich príjem teda podporuje rast svalovej hmoty, a zároveň aj naše trávenie. Nasýtia a zoštíhľujú. Tvrdia to aj vedci z Nemeckého inštitútu pre výskum výživy. Podľa nich ten, kto denne prijíma aspoň 1,5 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti predchádza nadváhe. Odporúča sa jesť ich na obed a (alebo) večeru. Dobre zasýtia na celú noc. Dennú porciu môže skvele dopĺňať dobrý proteínový prášok. Vyberajte tie s vysokou využiteľnosťou – biologická hodnota nad 100. Dbajte na to, aby neobsahovali sacharidy.

Dokážu aj skrášliť

Život si často komplikujeme. Ak sa nám štiepia nechty, siahneme po vitamínových doplnkoch. Ak nám vypadávajú vlasy, vinu zvalíme na hormóny. Pritom by možno stačilo rešpektovať fakt, že nechty i vlasy pozostávajú z aminokyselín. A tie sú základnou stavebnou zložkou bielkovín. Nájdeme ich vo vajíčkach, všetkých druhoch mäsa, sóji, ryži, strukovinách, mliečnych výrobkoch či morských riasach.


Mohlo by vás zaujať: Účinná diéta bez výčitiek? Niektoré potraviny môžete jesť aj večer a nepriberiete


Šťastie sa ukrýva v jedle

Hormóny sa tiež tvoria z aminokyselín. Sú potrebné, aby organizmus fungoval ako celok. Ak je v nich chaos, vedie to k chaosu v celom tele. Napríklad aminokyselina tryptofán, stavebný prvok sérotonínu – hormónu šťastia. Ak sa chcete najesť šťastia, dajte si kešu orechy, búrske oriešky, lieskovce, tuniaka, lososa, šošovicu, vajcia alebo tvaroh.

Bielkovinami „nabitá“ večera – Falošná treska

Potrebujeme:

-250 g hrudkovitého tvarohu
-1 cibuľu
-3 vajíčka uvarené natvrdo
-3 kyslé uhorky
-1 mrkvu
-250 g kyslej smotany (bieleho jogurtu)
-2 PL tatárskej omáčky
-soľ a mleté čierne korenie

Postup: Cibuľku očistíme, nakrájame nadrobno, osolíme a okoreníme. Do misky dáme tvaroh, nadrobno pokrájané vajíčka, uhorky, očistenú a najemno postrúhanú mrkvu. Pridáme cibuľku, smotanu a tatársku omáčku. Všetko dobre premiešame a dáme vychladiť. Jeme s celozrnným pečivom alebo ryžovým chlebíkom.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: Vlaďa, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close