Strašiak hodovania je za dverami: Ako zvládnuť žlčníkový záchvat?

ťažkosti

photl.com

S prichádzajúcimi vianočnými svatkami sa majú na pozore predovšetkým tí z nás, ktorí trpia ochorením žlčníka. Dobrotám na stole sa totiž len ťažko odoláva. Okrem preplneného žalúdka sa vďaka ťažkým jedlám medzi následky môže zaradiť tiež nepríjemná, až kolikovitá bolesť z oblasti žlčníka. Hovorí sa, že najlepšou terapiou je prevencia. Čo však robiť v prípade, že v kalorických maškrtách neodhadneme tú správnu mieru? Zistite, po akej prvej pomoci siahnuť a kedy by ste s návštevou lekára nemali otáľať.

Žlčníkové kamene sú veľmi časté

Žlčové konkrementy sú zvyčajne daňou za nezdravý životný štýl – až takmer z 90% môžu byť tvorené cholesterolom. Ich výskyt sa zvyšuje s pribúdajúcimi rokmi, pričom v tomto smere za kratší koniec ťahajú ženy, ktoré sú na ich tvorbu až dvakrát náchylnejšie. Zaujímavosťou je, že niekedy sa žlčníkové kamene vôbec neozvú a majiteľ o nich veľmi dlhý čas ani len netuší. Ak si totiž doprajeme väčšiu porciu mastných jedál, pocit sťaženého trávenia nemusí priamo súvisieť so žlčníkom. Najčastejšou diagnózou je vtedy „len“ tzv. dyspepsia. Ak sa však čiastočne alebo úplne zablokuje odtok žlče, vtedy hovoríme o žlčníkovej kolike.


Mohlo by vás zaujímať: Prejedli ste sa? Tieto rady vám pomôžu


Žlčníkový záchvat sprevádza krutá bolesť

Pre biliárnu koliku je typické, že pacienta zachváti zničujúca bolesť za plného zdravia. Ide o náhly a akútny stav, ktorý nezriedka sprevádza Štedrý večer približne hodinu po výdatnej večeri. Silná bolesť je lokalizovaná v pravom podrebrí, pričom sa pozdĺž rebrového oblúka môže šíriť až dozadu do oblasti chrbta, kde vyžaruje pod pravú lopatku. Symptómy sú veľmi podobné ako v prípade zakliesneného močového kameňa – pacient trpí a nemôže si nájsť úľavovú polohu. Pri zatlačení na problémové miesto alebo pri predklone sa bolesť ešte zintenzívňuje. Záchvat môžu sprevádzať aj ďalšie nepríjemné príznaky zlého trávenia ako nadúvanie, plynatosť, grganie či nauzea (pocit na zvracanie). Dostaviť sa môže aj mierne zvýšená telesná teplota a potenie.

Terapia si vyžaduje čas

Ak chceme príbuznému čo najviac pomôcť, musíme mu dopriať predovšetkým:

  • pokoj – ideálne v tmavej miestnosti bez zapnutej televízie
  • žiadne jedlo – tráviaci systém sa postupne zotaví aj vďaka hladovke
  • obklady – pri teplote na čelo studené, na oblasť bolesti teplé
  • lieky – najúčinnejšou farmakologickou liečbou sú spazmolytiká, čiže látky uvoľňujúce kŕče. Voľnopredajný je napríklad Buscopan za necelé štyri eurá. Nápomocným môže byť tiež Isochol za cca 4,50 €.

Mohlo by vás zaujímať: Vianoce s pochúťkami, ale bez kíl navyše: Prezradíme vám, ako na to!


Kedy navštíviť lekára?

Biliárnu koliku netreba podceňovať najmä v prípade, ak trvá dlhšie ako jeden deň. Nespoliehajte sa, že akútny stav odíde sám od seba. Odborníka vyhľadajte aj vtedy, ak sa dostaví horúčka, zimnica a začnete vracať. Ste natoľko slabí, že nevládzete prejsť ani do auta? Bez váhania si privolajte rýchlu zdravotnícku pomoc.

Ako prežiť sviatky bez koliky?

Recept na pokojné sviatkovanie bez bolesti spôsobenej žlčníkovými kameňmi je v podstate jednoduchý, no ťažšie sa dodržiava. Treba sa totiž držať zásad zdravej výživy:

  • pitný režim – aspoň 2 litre denne, nakoľko tekutiny prispejú k zriedeniu žlčových štiav
  • malé porcie – ak tráviaci systém zaťažíme veľkým objemom jedla, žlčník sa začne sťahovať
  • aspoň päť jedál denne – prerozdeľte si maškrty, aby nedošlo k jednorazovej záťaži tvorby žlče
  • raňajky sú základ – najmä kvôli odvedeniu žlče nahromadenej počas noci
  • pohyb ako liek
  • čo najmenej mastných pochúťok – majonéza, maslové koláče, klobásy, údeniny, hranolčeky, šľahačku, a mnoho ďalších kritických potravín ochutnávajte naozaj len s mierou a s dostatočným časovým odstupom.

Ako si so žlčníkovým záchvatom zvyknete poradiť vy? Napíšte do diskusie a vyhrajte knihu od vydavateľstva IKAR a DVD od Bonton filmu v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: photl.com, photl.com, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close