Koniec októbra patrí vďaka karnevalom a večierkom medzi obľúbenú časť roka pre deti aj dospelých. Čo tak prispôsobiť tomuto sviatku aj výber jedál, ktoré svojim blízkym pripravíte? Deti budú nadšené a dospelých vaše strašidelné menu tiež určite pobaví. Vyskúšajte jeden či viacero receptov, ktoré pre vás pripravily pekárne Penam.
Strašidelná hrianka
Potrebujeme:
- rôzne druhy hriankového chleba podľa chuti
- olej
- plátkový syr
- kečup
- strúčik cesnaku
Postup: Krajce chleba opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán na chrumkavo. Hotové vyberieme z panvice, dáme na servítku alebo papier z kuchynskej rolky, aby prebytočný olej odtiekol. Z plátkov syra vyrežeme rôzne halloweenske motívy, chlieb potrieme strúčikom cesnaku, položíme na krajec vyrezaný syr a dozdobíme podľa fantázie kečupom.
Mohlo by vás zaujať: Aktuálna pochúťka tekvica hokaido: Nemala by chýbať ani na vašom tanieri
Mozočková nátierka
Potrebujeme:
- žemle
- karfiol
- reďkovku
- mrkvu
- nátierkové maslo
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletú červenú papriku
- sardely plnené kaparami
Postup: Karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky a uvaríme domäkka v slanej vode. Necháme vychladnúť, potom roztlačíme vidličkou, pridáme nátierkové maslo, nastrúhanú reďkovku s červenou šupkou. Osolíme, okoreníme, pridáme mletú papriku. Zo žemle odrežeme vrch, časť striedky vydlabeme a žemľu naplníme mozočkovou nátierkou, ktorú vytvarujeme do podoby mozgu. Oči vytvoríme zo sardel s kaparami (pripevníme špáradlami). Ústa vyrežeme nožom a naplníme zubami vyrezanými z mrkvy.
Mohlo by vás zaujať: Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy
Halloweenska tekvicová polievka
Potrebujeme:
- 600 g tekvice (najlepšie muškátovej)
- 2 mrkvy
- 2 dcl smotany na šľahanie
- 1 l zeleninového vývaru
- muškátový oriešok
- tekvicový chlieb
- tekvicový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Očistenú tekvicu s mrkvou nakrájame a na oleji krátko orestujeme. Osolíme, okoreníme, podlejeme zeleninovými vývarom a varíme, kým zelenina nezmäkne. Nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu a prevaríme. Ochutíme soľou, strúhaným muškátovým orieškom a korením. Na tanieri dozdobíme tekvičkou, ktorú vyrežeme z nasucho opečeného tekvicového chleba – vykrojené časti môžeme doplniť mrkvou. Polievku pred podávaním pokvapkáme tekvicovým olejom.
Mohlo by vás zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii
Halloweenska chlebová tekvica
Potrebujeme:
- okrúhly chlieb
- olej
- kečup
- omáčky podľa chuti
- kapiu
- špajdle
Postup: Z bochníka odrežeme vrch a dôkladne vyberieme striedku. Do chleba vyrežeme oči, nos, zuby tak, aby čo najviac pripomínal halloweensku tekvicu. „Zuby“ urobíme z kapie. Zo striedky tvarujeme guľky, ktoré vypražíme na rozpálenom oleji. Guľky servírujeme so špajdľami a podávame s rôznymi druhmi omáčok. Do vyrezaného chleba môžeme vložiť zapálený kahanec.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Oživte svoje overené recepty: Skúste slaný tekvicový koláč
Chrumkavé lietajúce metly
Potrebujeme:
- jemné talianske tyčinky
- plátkový syr
- pikantný kečup
Postup: Plátky syra nakrájame na obdĺžniky s rozmerom 4 x 2 cm, do výšky 2/3 spravíme zárezy. Plátky obtočíme o koniec tyčiniek, podľa potreby previažeme tenkou niťou, ktorú vyrežeme zo syra. Podávame s pikantným kečupom.
Aké ďalšie chutné jedlá si z tekvice pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na