Stredomorská vs. japonská strava: Dlhší život aj nižšie riziko vážných ochorení

Foto: Gettyimages

Strava je súčasťou každého jedného dňa, bez nej sa cíti náš organizmus oslabený. Chutná japonská strava vedie neustály boj so stredomorskou. Ktorá je z nich zdravšia a ma blahodarnejšie účinky?

Podľa expertov sú ale zdravé obe, pretože sú tradičné. Japonská strava je bohatá na slabé estrogény a chudobná na nasýtené tuky, predlžuje život a chráni pred chorobami. Je to zásluhou sóje, edamame, čo sú nezrelé sójové bôby, a tofu, ktoré plnia ochrannú funkciu, ale aj potravín rastlinného pôvodu, ktoré sú bohaté na vlákninu.

Dobrá strava ako liek dlhovekosti

Pokrmy so slabými estrogény a s minimom nasýtených tukov – tieto charakteristiky môžu vysvetliť, ako môže japonská strava konkurovať v prevencii toľkých chorôb strave stredomorskej, ktorá bola vždy považovaná za najzdravšiu. Tí, ktorí jedia stredomorskú stravu, sa v priemere dožijú 79 rokov, u japonskej stravy to je dokonca 85 rokov. Pokiaľ ide o zníženie rizika vzniku niektorých chorôb, môžeme pozorovať, že oba spôsoby stravovanie, japonský i stredomorský, sú na tom prakticky rovnako. Napríklad riziko mŕtvice sa u stredomorskej stravy znižuje o 25 percent a pri japonskej o 22 percent.

Nižšie riziko chorôb

U rakoviny je riziko vzniku tejto choroby u stredomorskej stravy o 35 percent nižšia a u japonskej o 27 percent. U Parkinsonovej choroby je riziko vzniku u stredomorskej stravy o 46 percent nižšia a u japonskej o 50 percent. Pozornosť ale vzbudzuje aj nižší výskyt rakoviny prostaty u Japoncov. Japonská strava bohatá na sóju totiž vedie k tomu, že pri trávení vzniká v črevách látka, ktorá blokuje mužský hormón dihydrotestosterón (DHT). Ten hrá úlohu pri hypertrofii prostaty a vzniku nádoru. V roku 2014 boli obe stravy, teda japonská aj stredomorská, ktoré je na zozname nehmotného dedičstva UNESCO.

„Z klinického hľadiska je japonská strava účinná pri prevencii z dvoch dôvodov. Predovšetkým je bohatá na také potraviny, ako je tofu, edamame či sójové klíčky, pre ktoré sú charakteristické slabé estrogény, teda látky prírodného pôvodu so slabou estrogénové aktivitou. Ak od detstva prijímame jedlá so slabými estrogény, pôsobí to ako ochrana pred rakovinou prostaty. Po druhé je veľmi chudobná na nasýtené tuky, ktoré organizmu škodia, pretože zvyšujú cholesterol, ktorého vysoká hladina môže vyvolávať komplikácie kardiovaskulárneho typu,“ uvádza doktor Andrea Tubaro z rímskej univerzity La Sapienza.

Ten správny a zdravý mix

Japonská strava je zdravá tiež preto, že obsahuje potraviny rastlinného pôvodu, rovnako ako jedla stredomorská. „Prítomnosť vlákniny, mastných kyselín mononenasýtených a polynenasýtených. Taktiež aj minerálnych solí a vysokého množstva antioxidantov dodáva organizmu ochranu pred zápalovými procesmi a pred bunkovým starnutím. Hrá tiež zásadnú úlohu pri prevencii metabolických chronických chorôb, cukrovky a rakoviny, vrátane rakoviny prostaty,“ uvádza Silvia Migliacciová, expertka na výživu a generálna tajomníčka Talianskej spoločnosti pre vedeckú výživu. To, čo robí obe stravy zdravými, je to, že ide o tradičné pokrmy v úzkom spojení s kultúrou, surovinami a stravovacími návykmi obyvateľov, zdôrazňuje Tubaro.

Keby Taliani začali jesť „po Japonsky“, mohli by sa tešiť rovnakým výhodám? „Nie, pretože japonská strava nie je vlastné talianske genetické dedičstvo, ktoré určuje reakciu každého jednotlivca na výživu. Medzi oboma typmi stravy sú ale mnohé podobnosti: napríklad obe spočívajú na potravinách pôsobiacich proti zápalom, ako sú ryby, ovocie, strukoviny a zelenina,“ zdôrazňuje Marco Silano z operatívnej jednotky pre výživu a zdravie pri Najvyššom ústavu pre zdravie.

Zdroj: ČTK
Odporúčame