Milujú ich asi všetci. Závin z jemného cesta, plnený plnkami od výmyslu sveta. Od čerešňovej, cez makovú, obľúbenú jablkovú, až po tvarohovú. Všetkými z nich môžu ohúriť práve domáce štrúdle. Vyrábajú sa z rôznych typov ciest a dokážu nám spríjemniť nie len sychravé jesenné večery.
Jablková štrúdľa
Potrebujeme:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček teplého mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- ½ kg nastrúhaných jabĺk
- škoricový cukor
Postup: Z mlieka, oleja a múky vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme a vystelieme jablkami, zmiešanými so škoricovým cukrom. Potom zavinieme a dáme na plech. Vrch potrieme olejom. Pri 180°C pečieme približne 45 minút.
Mohlo by vás zaujať: Jablkové variácie pre váš stôl: Tieto dve pochúťky musíte vyskúšať
Tvarohová štrúdľa
Potrebujeme:
- 250 g tvarohu
- 3 vanilkové cukre
- 1 škoricový cukor
- 1 lístkové cesto
- 1 žĺtok
- citrónovú kôru
Postup: Lístkové cesto si rozvaľkáme a dáme na plech. V nádobe zmiešame tvaroh s vanilkovým a škoricovým cukrom, citrónovou kôrou a žĺtkom. Zmes rovnomerne rozotrieme na lístkové cesto. Potom zavinieme a dáme piecť do rúry asi na 20 minút pri teplote 180°C.
Mohlo by vás zaujať: Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!
Makovo-višňová štrúdľa
Potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- 150 g bieleho jogurtu
- 150 g mletého maku
- 150 g kryštálového cukru
- višne bez kôstok
- maslo
- olej
- soľ
Postup: Z múky, vajca, bieleho jogurtu, lyžice oleja a štipky soli vypracujeme elastické cesto, ktoré rozvaľkáme. Na cesto nasypeme mak, na mak rovnaké množstvo cukru a na to pokrájame kúsky masla. Na túto zmes poukladáme rozpolené višne bez kôstok. Cesto zrolujeme, dáme na plech, vyložený papierom na pečenie a potrieme maslom. Pečieme v rúre pri 180°C asi 45 minút.
Poznáte dobrý tip či recept na prípravu štrúdle? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii.
Zdieľať na