Šunka na niekoľko spôsobov: Zachutí vám domáca pena aj originálny koláč

Jedlo

gettyimages

Aj keď šunku kupujeme najmä z dôvodu, aby skončila na mäkkom a čerstvom pečive pri raňajkách, šikovne dokáže zastúpiť aj mäso. V kuchyni nám tak uľahčí varenie obeda alebo večere.

Pečená od kosti alebo kuracia? Možností je mnoho a každý z nás má tú svoju obľúbenú. Hoci nasledujúce recepty nepatria k špičkovému kulinárstvu, vaši najbližší ich nedajú za nič. Sú to obľúbené a veľmi chutné variácie, ktoré navyše pripravíte rýchlosťou blesku.

Vysmážané toastové štvorčeky

Potrebujeme:

  • 8 štvorcových toastov
  • 4 plátky šunky (je lepšie, ak sú hrubšie)
  • 150 g tvrdého syra
  • 1 vajce
  • 200 ml mlieka
  • soľ
  • zeleninovú koreniacu zmes
  • rastlinný olej
  • na obaľovanie – 2 vajcia, múku a strúhanku

Postup: Na jeden štvorec idú 2 toasty, plátok šunky a 2 polievkové lyžice strúhaného syra. Jedno vajce rozmiešame s 200 ml mlieka, osolíme, pridáme koreniacu zmes a každý toast zľahka namočíme. Nemusia presiaknuť úplne. Na spodný toast rozostrieme lyžicu nastrúhaného syra, prikryjeme plátkom šunky, posypeme druhou lyžicou syra a „zatvoríme“ vrchným namočeným toastom. Zachytíme špáradlami na dvoch miestach a obalíme v trojobale. Vyprážame z oboch strán na rozpálenom oleji. Prekrojíme uhlopriečne a podávame so smotanovo-cesnakovým dipom alebo kečupom.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Richard Müller a hostia – Šansóny a iné piesne

Šunkovo-špenátové taštičky

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • 100 g špenátových listov
  • 1 mozzarellu
  • 100 g plesňového syra
  • 200 g šunky
  • 1 vajce na potretie
  • plátok masla
  • soľ, korenie

Postup: Špenátové listy umyjeme, podusíme do zmäknutia na masle, okoreníme a osolíme. Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a z každej časti vyvaľkáme obdĺžnik. Rozdelíme ho na štvorce, približne o rozmeroch 12 x 12 cm. Šunku nakrájame nadrobno, mozzarellu nastrúhame a plesňový syr rozdrobíme. Na každý štvorec naukladáme špenátové listy, trochu šunky, mozzarelly aj plesňového syra. Dva protiľahlé cípy zo štvorcov cesta spojíme nad stredom, aby vznikli pekné taštičky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista.

Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Stokrát lepšie ako zo školskej jedálne: Vyskúšajte doma šunkové fliačky

Domáca šunková pena

Potrebujeme:

  • 200 g šunky (najlepšie kvalitnej bravčovej)
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 polievkovú lyžicu horčice
  • sladkú mletú červenú papriku
  • soľ
  • pažítku na posypanie

Postup: Šunku nakrájame na kúsky a pomelieme v elektrickom mixéri úplne najemno. Mala by vzniknúť hladká, no ešte mierne sypká hmota. Vyšľaháme smotanu a dôkladne zmiešame spolu so šunkou a lyžicou horčice. Pridáme štipku červenej papriky a osolíme podľa chuti. Miesto smotany na šľahanie sa dá použiť aj žervé – šľahaný krémový syr francúzskeho pôvodu (pod týmto názvom sa predáva aj v obchodoch). Šup s ňou na jednohubky a posypať čerstvou pažítkou!

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Skvelá domáca pizza z mozzarelly: Vyskúšajte ju a neoľutujete

Lahodný koláč so šunkou a pórom

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • soľ
  • 30 ml vody

Na plnku:

  • 1 pór
  • 200 g šunky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g tvarohového syru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g tvrdého syru
  • 3 vajcia
  • soľ, korenie
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja

Postup: Z múky, masla, pol lyžičky soli a vody ručne vymiešame bochník cesta. Vložíme ho do mikroténového vrecka a necháme odležať v chladničke min. 1 hodinu. Pór nakrájame nadrobno a šunku na kúsky. Na rozpálenom oleji orestujeme pór a pridáme aj šunku. Zmes odstavíme z ohňa, vmiešame prelisovaný cesnak a necháme chladnúť.

Pripravíme si okrúhlu koláčovú formu s priemerom 30 – 35 cm. Použiť sa dá aj menší obdĺžnikový pekáč s vyššou hranou. Podľa tvaru formy vyvaľkáme cesto. To musí vystupovať aj na bočné steny aspoň do výšky 3 – 4 cm. Cesto prenesieme do formy, vytvarujeme a dno prepicháme vidličkou. Do stredu nasypeme fazuľu, aby pri predpiekaní cesto nevypuklo. Pečieme 15 minút pri teplote 180 °C. Medzitým dokončíme plnku – zmiešame dokopy tvarohový syr, nastrúhaný tvrdý syr, smotanu a vajcia. Pridáme soľ, korenie a vychladnutú pórovo-šunkovú zmes.

Z rúry vyberieme pekáč s cestom a rýchlo rovnomerne rozotrieme plnku. Dopekáme pri teplote 180 °C približne 25 – 30 minút. Tento recept veľmi dobre funguje aj vtedy, ak pór nahradíte 300 gramami uvarenej brokolice.

Aké jedlá si zo šunky doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close