Super posila pre oči aj pokožku? Dajte šancu niektorým zo žltých potravín

Gettyimages

Gettyimages

Prečo je usmievavý smajlík žltý? Pretože už pohľad na túto farbu vyčaruje lepšiu náladu a pociťujeme viac príjemnej energie. Určite dokážete v priebeh pár sekúnd vymenovať zástupcov „slniečkového“ ovocia, a zrejme nájdete aj niekoľko druhov zeleniny. Avšak viete, aké prírodné bohatstvo sa v nich ukrýva?

Je dobré spomenúť, že každá farba plodín reprezentuje istú hojnosť živín. V prípade žltých plodov ide najmä o alfakarotén a betakarotén, ktoré stoja za ich žiarivosťou a v ľudskom tele sa menia na prospešný a veľmi potrebný antioxidant – vitamín A. Pripisuje sa im schopnosť prispievať k ochrane zraku, pokožky, slizníc a zdravia kardiovaskulárnej sústavy. Ďalej v nich nájdeme aj vitamíny C a B (aj kyselinu listovú), ďalšie karotenoidy – betakryptoxantín, luteín a zeaxantín. Spomedzi minerálov najmä magnézium, fosfor, mangán a draslík.


Mohlo by vás zaujať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Banány

Sladké a voňavé, sú výborným zdrojom draslíka, ktorý vystupuje v mnohých biologických procesoch. Reguluje rovnováhu tekutín, pôsobí na odvodňovanie organizmu a zároveň uvoľňuje svalstvo ciev, čím dochádza k zníženiu krvného tlaku. Obsahujú vlákninu, ktorá vás na dlhšie zasýti. Zaujímavou je látka tryptofán, ktorá sa postará o lepšiu náladu a podporí snahu schudnúť.

Ananás

Extra dávka antioxidantov ukrytá v tomto tropickom ovocí pomáha zmierňovať vplyv voľných radikálov na zdravé bunky. Lepšie predídeme zápalom a naša imunita poľahky zdolá sezónne nástrahy. Látka známa pod názvom bromelaín robí z ananásu silného spojenca proti autoimunitným ochoreniam, pri prevencii rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb aj osteoartritídy.

Citróny

Vysoký obsah kyseliny citrónovej a vitamínu C je prospešný pri detoxikácii tela (najmä pečene) a pri úprave trávenia. Pohár vlažnej citrónovej vody ráno nalačno sa stal jedným z dlhoročných trendov v snahe naštartovať metabolizmus. V prípade „céčka“ nejde len o aktivovanie obranyschopnosti alebo činnosť trávenia. Podporuje tvorbu kolagénu, ktorý udržuje pevnosť pokožky a chráni ju pred skorým vznikom vrások.  A keďže sa jeho tvorba s pribúdajúcim vekom v ľudskom tele prirodzene znižuje, nie je nič jednoduchšie, ako si dopriať poriadnu dávku vitamínu C práve prostredníctvom osviežujúcich a všestranne využiteľných citrónov.


Mohlo by vás zaujať: Ktoré ovocie a zelenina obsahujú najviac pesticídov? Pozrite si ich zoznam


Kukurica

Často sa na ňu pozerá cez prsty – ako na kalorickú bombu. Ide však o tretiu najrozšírenejšiu obilninu na svete, na ktorú nedajú dopustiť najmä v Južnej Amerike. Zaiste vás poteší, že lahodná kukurica jebezlepková a obsahuje vlákninu, podporí trávenie a prečistí črevá. Prítomnosť širokej plejády vitamínov B je dobrou správou pre naše nervy aj náladu. Navyše, obsahuje cenný mangán, o ktorom sa veľa nehovorí, no je nevyhnutný pre uchovanie zdravej štruktúry kostí. Jeho nedostatkom trpia najmä ženy v menopauze, ktoré sú často ohrozené práve rozvojom osteoporózy.

Mango

Ak trpíte nespavosťou, trápi vás podráždenosť a nervozita, siahnite po voňavom a šťavnatom mangu. Patrí totiž medzi najväčšie prírodné zásobárne vitamínu B6. V hojnej miere zastúpený betakarotén vám ponúka ochranu pred šeroslepotou a čiastočne aj pred ultrafialovým žiarením. Postará sa o krajšiu farbu pokožky a odolnejšie vlasy. Obsahuje cenné enzýmy, ktoré urýchľujú metabolizmus a podporujú prirodzenú detoxikáciu tela. Je dobrou alternatívou aj pri prechladnutí – zloženie manga totiž priaznivo pôsobí na obnovu slizníc.

Žltá paprika

Červená, zelená, oranžová, ale aj žltá. Paprika je jedným z najvýznamnejších zdrojov vitamínu C a s prehľadom porazí citrusy: paprika má približne 150-240 mg/100 g vs citrón asi 50 mg/100g. Kým červená vedie v množstve betakaroténu a lykopénu so silnými antoxidačnými účinkami, v žltej sú hojne obsiahnuté luteín a zeaxantín, ktoré „strážia“ jeden z najcennejších zmyslov aj vo vyššom veku – prispievajú totiž k ochrane zraku pred šedým zákalom.


Aké žlté potraviny si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages
Odporúčame