Tajomstvo dlhého života templárov odhalené: Môžete ho mať aj vy!

Pár

thinkstockphotos.com

Žili o desiatky rokov dlhšie, ako ostatní ľudia v tom čase. Ako sa dnes ukázalo, zrejme nešlo o „božský dar“, ale o niečo celkom iné. Tak ako dnes, aj vtedy bol jedným z najdôležitejších faktorov spôsob stravovania. Pridajte k nemu dôraz na hygienu a výsledok sa prejavil pred storočiami, tak ako aj v súčasnosti.

O štyridsať rokov dlhšie

Vedci skúmali dobové dokumenty a preukázali, že práve strava týmto mníchom a zároveň vojakom pomáhala žiť oveľa dlhšie, než bol vtedajší priemerný vek, ktorý sa pohyboval medzi dvadsaťpäť a štyridsiatimi rokmi. V stredoveku bola podľa štúdie strava bohatá na tuky a kalórie, bohatší ľudia jedli veľa mäsa a najrozšírenejšou chorobou vtedy bola dna, obezita, cukrovka a vysoká úroveň cholesterolu a triglyceridov.

Strava – základ zdravia

,,Táto diéta umožnila templárom, príslušníkom jedného z najznámejších rytierskych náboženských rádov kresťanstva, aby sa v mnohých prípadoch dožívali vyše sedemdesiatich rokov. Vysvetlenie možno hľadať v pozitívnych účinkoch, ktoré mala táto strava na črevnú mikroflóru. Táto strava bola oveľa zdravšia než to, čo sa v stredoveku jedlo. Bol to prírodný zdroj probiotík, ktoré majú pozitívne a ochranné účinky na črevnú mikroflóru,vysvetľuje Francesco Franceschi z rímskej polikliniky Gemelli a spolu s kolegami Robertom Bernabeim, Giovannim Gasbarrinim a Petrom Malfertheinerom je autorom výskumu nazvaného Diéta templárov: ich tajomstvo dlhovekosti?


Mohlo by vás zaujať: Tajomní templári vzrušujú ľudí aj dnes: Zistite o ich ráde viac


Mäso len 2 x za týždeň

,,Strava templárov, ktorá bola veľmi moderná, akousi predchodkyňou stredomorskej diéty, bola zbraňou proti všetkým týmto chorobám,tvrdí Franceschi. ,,Templári jedli mäso len dvakrát týždenne, trikrát týždenne mali zeleninu ako hlavný chod, často konzumovali ryby a pili vodu s pomarančovou šťavou. Do vína, ktoré pili len veľmi striedmo, zase pridávali dužinu z aloe, ktorá má antiseptické a fungicídne účinky, veľmi dôležité v krajinách s horúcim púštnym podnebím,dodáva. Okrem toho si dopriali syry, ovocie či olivový olej.

Božský dar alebo dobrá strava?

,,Dlhovekosť bola charakteristickým znakom templárov. Podľa historických dokumentov zomrel Hugues de Payens ako 66-ročný a posledný veľmajster templárskeho rádu Jacques de Molay mal 67 rokov, keď bol popravený, a to po siedmich rokoch väzenia. V tej dobe bola táto dlhovekosť označovaná za božský dar, ale v skutočnosti to bol výsledok stravovacích a hygienických pravidiel, ktoré stanovil Bernard de Fontaine,hovorí Franceschi.


Mohlo by vás zaujať: Tajné spoločenstvo Iluminátov: Ovláda spoločnosť ešte aj dnes?


Hygiena pri jedle bola ako dnes

Templárski rytieri dodržiavali základné hygienické pravidlá, ktoré umožňovali vyhnúť sa šíreniu infekcií: pred jedlom si museli umývať ruky, refektár musel byť vždy uprataný a obrusy museli byť vždy čisté. Templári mali zakázaný lov, ale venovali sa chovu rýb, ktorých konzumovali hojne spolu so syrmi, čerstvým ovocím a olivovým olejom.

Ryby boli zdravé vždy

,,Templári považovali morské plody za vynikajúcu náhradu mäsa a tak získavali omega3 nenasýtené mastné kyseliny. Usudzujeme, že stravovacie návyky môžu byť vysvetlením mimoriadnej dlhovekosti templárov,uzatvárajú autori štúdie.


Aký máte názor na templárov vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK,La Repubblica
Odporúčame