Poznáte polievku minestrone? Je to veľmi chutná talianska polievka, ktorej základom je predovšetkým veľa zeleniny. Každá domácnosť ju ale pripravuje inak. Môžete použiť také druhy zeleniny, aké máte práve k dispozícii, poprípade sa riadiť aktuálnou sezónnosťou surovín. Ak nechcete čisto zeleninovú polievku, môžete ju ozvláštniť napr. nastrúhaným parmezánom, klobáskou či kúskami slaninky ako som spravila aj ja v tomto recepte.
Potrebujeme:
- 1 plechovku (425 ml) červených fazúľ
- 1,2 l vývaru
- za hrsť oravskej slaniny
- koreňovú zeleninu podľa chuti (mrkva, petržlen, zeler)
- kúsok kalerábu
- 1 ks malej cibule
- trochu bielej časti póru
- 4 PL paradajkového pretlaku
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenovú vňať
- 1 PL masla
- pár kvapiek oleja
- 1 ks bobkového listu
- bazalku, korenie, soľ
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Diétny bojovník proti rakovine: Pripravte si karfiolovú polievku
Postup:
Nasucho si opečieme nadrobno nakrájanú slaninku, ktorú odložíme bokom. | |
Na masle a troche oleja popražíme najemno nakrájanú cibuľu a pór. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Cesnaková polievka: Počas zimných dní zahreje a nakopne imunitu |
|
Pridáme koreňovú zeleninu, kaleráb, pretlačený cesnak a na záver slaninu. Všetko poriadne premiešame, okoreníme a chvíľu pražíme. Ak je potrebné, môžeme zeleninu trochu podliať vývarom. | |
Keď budeme mať zeleninu opraženú, zalejeme ju vývarom, podľa chuti ešte okoreníme, osolíme, pridáme bobkový list a chvíľu povaríme. | |
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč |
|
Je čas na pretlak. Po pridaní pretlaku varíme cca 15 minút (kým sa nám zelenina neuvarí do polomäkka). | |
Nakoniec pridáme červenú fazuľku, petržlenovú vňať a bazalku. Ak je potreba ešte môžeme polievku ochutiť. Varíme ešte pár minút. |
Varíte si doma polievku Minestrone? Ako si ju pripravujete vy? Napíšte ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.
Zdieľať na