Tekuté zlato alebo kalorická bomba: Je med skutočne taký zdravý, ako sa hovorí?

Foto: Gettyimages

Včelí med je vo všeobecnosti považovaný za zdravý. Skladá sa najmä z fruktózy, glukózy a vody. Obsahuje stopy vitamínov, minerálov, elektrolytov, enzýmov, aminokyselín a flavonoidov. Je ale kaloricky výdatnejší než bežný cukor. Čo všetko o ňom neviete?

Každý chutí inak

Existuje ho viac ako 300 druhov. Záleží na jeho pôvode, na kvetoch, ktoré včely navštevovali a ktoré mu dodávajú farbu. Chuť zohrávaj takisto dôležitú rolu. Napríklad manukový med má výraznejšiu chuť a nie je vhodný na pečenie v rúre. Tmavší med je bohatší na antioxidanty, ale tiež má intenzívnejšiu a horkastú chuť, ktorá nevyhovuje každému. Chuť medu je úplne odlišná, ako pri iných sladidlách. Preto je vhodné používať ho tam, kde táto jeho zvláštnosť vynikne: do čaju, jogurtu alebo na toast, ale tiež do šalátu.

Proti kašľu aj zápalom

Rôzne výskumy preukázali súvislosť medzi konzumáciou medu a zlepšením rovnováhy črevnej mikroflóry, taktiež aj zmiernením kašľa a dýchacích ťažkostí. A to nie je všetko:

  • Má protizápalové a antibakteriálne účinky
  • Pomáha pri liečbe vírusových ochorení
  • Posilňuje imunitný systém
  • Používa sa pri zápaloch ústnej dutiny
  • Priaznivo pôsobí na organizmus počas prechladnutia či chrípky
  • Zbavuje telo škodlivých látok a podporuje trávenie
  • Upokojuje nervovú sústavu a vylepší kvalitu nášho spánku

Má to však háčik

Prítomnosť výživných látok má antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové účinky. Aby sme však mohli získať dostatok týchto látok, museli by sme skonzumovať veľké množstvo medu, a teda aj veľa kalórií. Jedna kávová lyžička medu obsahuje asi 64 kalórií (cukor ich obsahuje 49).

Hoci Americká asociácia pre srdcové choroby odporúča obmedziť denné množstvo cukru na 6 kávových lyžičiek u žien a na 9 u mužov. Konzumácia príliš vysokej dávky cukru je spojená so zvyšovaním váhy a s väčším nebezpečenstvom vzniku chronických chorôb, ako je ochorenie srdca alebo cukrovka. Hoci má med väčšiu sladivosť a na ochutenie ho použijeme menej, tiež by sme mali dbať na množstvo, ktoré zjeme.

Nie je med ako med

Je isté, že je lepšie kúpiť med priamo od výrobcu ako v obchode. Prírodný je chutnejší, a hoci sa jeho konzistencia mení podľa spôsobu výroby, steká pomaly. Nerozlieva sa ako sirup a má obvykle kvetinovú vôňu. Preto je vždy lepšie kupovať z miestnej produkcie, pretože tak si človek môže byť istý, že to, čo kúpil, je skutočne med.


Zistite o mede viac: Táto kniha na Martinus.sk vám to prezradí!

Zdroj: ČTK

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close