Tekvica je nízkokalorická surovina, ktorá je vhodná aj pri diétach. Či už redukčných, alebo zdravotných. Až 90 – 95% z nej tvorí voda a zvyšok sú samé prospešné látky. No nebolo by hriechom, nevyužiť ju aj vo vašej kuchyni, keď práve je jej sezóna? Zistite, čo všetko sa v nej nachádza a inšpirujte sa našim tipom na jej prípravu.
Ďakujeme, Krištof…
Odborníci zistili, že tekvica sa s obľubou používala už v starom Ríme a Grécku. Okrem nich si však na nej s veľkou obľubou pochutnávali aj americkí indiáni. Do strednej Európy ju však vraj dostal až preslávený Krištof Kolumbus a tak vďačíme tomuto objaviteľovi a moreplavcovi nielen za objavenie Ameriky, ale aj za „objavenie“ tekvice. V súčasnosti si môžete vybrať až z 27 druhov tejto zeleniny. Ak vám predsa len tekvica nechutí, vyskúšať môžete tekvicový olej, ktorý sa získava lisovaním tekvicových semienok a má skvelú chuť. Za 250 ml dáte okolo 8,- Eur.
Čo obsahuje?
V prvom rade treba vyzdvihnúť to, že tekvica obsahuje viac ako 90% vody, čo z nej robí veľmi diétnu potravinu. Zvyšných 10% látok, ktoré sa v nej nachádzajú, sa podieľajú na vašom zdraví a kráse. Tekvica obsahuje vlákninu a rôzne minerály: horčík, zinok, železo, či meď, ale aj karotenoidy, antioxidanty a bielkoviny. Ešte väčší poklad sa však skrýva v jej semienkach. Tekvicové semienka totiž obsahujú dôležité nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, zinok, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík. Semienka preto nikdy nevyhadzujte, ale nechajte ich vysušiť a jedzte namiesto sladkostí či chipsov, napríklad pri pozeraní televízie.
Tiež by vás mohlo zaujať: Kôstky z hrozna či marhúľ a ďalšie semienka: Sú pre vaše zdravie hitom
Prečo jesť tekvicu?
- je vhodná pre prekyslený organizmus alebo keď potrebujete očistu
- regeneruje a omladzuje organizmus
- znižuje cholesterol
- pôsobí močopudne
- vhodná pri problémoch s obličkami
- priaznivo pôsobí na mozog a nervy
Správne skladovanie
Výhodou tekvice je, že ak je v dobrom stave a jej kôra je neporušená, vydrží vám pri správnom uskladnení aj niekoľko týždňov. Ideálne je pre ňu tmavé, chladnejšie a dobre odvetrané miesto. Keď je už nakrojená, treba ju dať do chladničky, ideálne v zavretej plastovej nádobe.
Čo s ňou?
Tekvica je super zdravá potravina, s konzumáciou ktorej by ste určite nemali ani na okamih váhať. Je vhodná aj pre alergikov, pretože neobsahuje nebezpečné alergény. Pripraviť ju môžete na stovky rôznych spôsobov. My vám ponúkame jeden z nich, ktorý je chutný a zároveň aj rýchlo hotový.
Tiež by vás mohlo zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii
Rýchla tekvicová polievka
Potrebujeme:
- 600 g očistenej tekvice
- 100 ml smotany na šľahanie
- 200 ml mlieka
- 1 malú cibuľu
- 2 lyžice hladkej múky
- olivový olej
- soľ
- korenie
Postup: Na olivovom oleji opečieme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme na kúsky nakrájanú ošúpanú tekvicu, pridáme soľ, korenie, zalejeme vodou a necháme variť asi 15 – 20 minút. Keď je tekvica uvarená, rozmixujeme ju, necháme ešte raz prevariť a zahustíme s mliekom, v ktorom sme rozmiešali hladkú múku. Opäť prevaríme a vlejeme ešte aj smotanu. Môžeme podávať.
Máte radi tekvicu? Aké ďalšie recepty na jej prípravu poznáte? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na