Tento muž objavuje podzemné priestory: V tme a vlhku trávi hodiny, no nemenil by

Marián Grúz

sukromný archív Mariána Grúza

Trpíte klaustrofóbiou? Potom sa na koníček Mariána Grúza budete zrejme pozerať s obdivom, no z úctyhodnej diaľky. Upísal sa totiž jaskyniam, ktoré sú preňho viac, než len vlhký a tmavý priestor.

Pýtate sa, ako sa človek môže dostať k takejto záľube? Ešte ako 15-ročný chlapec, niekedy v roku 1979, Marián zistil, že v obci Plavecké Podhradie pôsobia jaskyniari. „Jeden z nich býval v našej bytovke. So súhlasom rodičov som začal chodiť na pracovné a prieskumné akcie do Plaveckého krasu.“ Po absolvovaní gymnázia sa uchádzal o štúdium geológie na Univerzite Komenského, no nevyšlo mu to. Profesijne sa najskôr zameral na úplne iné odvetvia, jaskyniarstvo sa popri turistike a cestovaní stalo jeho celoživotnou vášňou.

Čo si nevykopú, to nemajú

V Malých Karpatoch už dávno platí v jaskyniarskych kruhoch heslo: Čo si nevykopeme, to nemáme. Podobné šťastie mal doteraz Marián už dvakrát – pri objavení nových priestorov v jaskyni Pec v roku 2013 a dávnejšie predtým pri prácach na závrte Pohanská, kde spolu s kolegom Milanom Jančíkom po rokoch tvrdej práce takmer celej jednej generácie jaskyniarov postúpili do nových priestorov. Veľkou výzvou a snom je pre neho objaviť takú jaskyňu, v ktorej by bola nádherná kvapľová výzdoba.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Adam Ďurica a hostia – akustické koncerty

Najčastejšia technika – plazenie

Veľa jaskyniarov na Slovensku už určite zažilo aj extrémne situácie. Pán Marián sa im však úspešne vyhýba. „Pri vstupe do jaskyne sa snažíme dodržiavať zásadu – minimálne vo dvojici. V Plaveckom krase, kde pôsobí naše občianske združenie je navyše len málo lokalít, v ktorých je treba používať horolezeckú techniku. Väčšinou používame vlastnú, a to plazenie,“ vysvetľuje. V Plaveckom krase doteraz evidujú viac ako 130 jaskýň s rôznou dĺžkou a významom.

Prvá na Slovensku

Plavecká jaskyňa je najdlhšou v Plaveckom krase. Dĺžka sa odhadovala na 980 m, v októbri 2018 sa však Milanovi Herzovi zo skupiny plaveckých jaskyniarov podarilo objaviť pokračovanie na hornom poschodí a preniknúť do nových priestorov. Posledné merania ukazujú, že má dĺžku asi 1 250 m. Podľa historických dokumentov ide vôbec o prvú sprístupnenú jaskyňu na Slovensku – ešte za obdobia vládnutia Pállfyovcov okolo roku 1807. Významná je tiež tým, že v nej sídli početná kolónia netopierov.

Patrí medzi najteplejšie na Slovensku. Teplota tu dosahuje 10-12 stupňov Celzia. Ešte o stupeň teplejšia je Plavecká priepasť. V roku 2002 tu boli za nezištnej pomoci jaskyniarov z Bratislavy nájdené nové priestory s jazierkom a krásnou kvapľovou výzdobou. „Za významný objav bolo nášmu združeniu udelené ocenenie od Slovenskej speleologickej spoločnosti – Objav roka 2002,“ dodáva Marián.

Jaskyniar Marián Grúz

Mohlo by vás zaujať: Tip na výlet: Navštívite niektorú zo slovenských jaskýň!

Objavuje novú dimenziu

Pri vchádzaní do podzemného sveta necíti strach, ale rešpekt pred silou prírody. „Jaskyne sa vytvárali v zložitom procese milióny rokov, priemerný život jedného človeka je v porovnaní s geologickými hodinami len pár sekúnd,“ hovorí zanietený jaskyniar a zároveň predseda o.z. Jaskyniari Plavecké Podhradie. Dodáva, že rešpekt má aj pred úzkymi priestormi, čo ešte ako mladý chlapec neriešil. „Teraz sa musím rozhodovať, či sa do takého priestoru zmestím, alebo to nechám na mladších a štíhlejších,“ vysvetľuje s úsmevom.

Jaskyne sú podľa Mariána vlhkými a tmavými priestormi len dovtedy, kým do nich nevstúpi človek. Svetlo, ktoré musí použiť, dodá jaskynným priestorom inú dimenziu. Zrazu vidíte tajný život a úzke priestory sa striedajú s väčšími. Vidíte nádhernú kvapľovú výzdobu a dýchate čistý chladný vzduch. „Jaskyne sú fascinujúce miesta. Majú svoju históriu aj doposiaľ neobjavené tajomstvá. Pre mňa osobne majú zvláštnu príchuť najmä tie, v ktorých žili v minulosti ľudia,“ uzatvára.

Ktoré jaskyne ste už navštívili vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka, Súkromný archív Mariána Grúza

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close