Prezradíme vám tajomstvo, s ktorým už grilovanú zeleninu nebudete chcieť pripraviť inak. Jednoducho, stačí vymeniť postup a zeleninu najskôr ugrilovať alebo upiecť v rúre a až potom ju marinovať. Tento obrátený postup zabezpečí, že teplá zelenina absorbuje chute z marinády oveľa intenzívnejšie, ako keby ste ju marinovali vopred.
Najlepšie na tomto spôsobe prípravy je, že na druhý deň chutí zelenina ešte lepšie! A keďže takmer každá zelenina je vhodná na grilovanie, môžete si vybrať svoju najobľúbenejšiu a postup vyskúšať s ňou. Ak sa chcete inšpirovať, máme pre vás tip.
Obrátené pravidlo pre chutnú grilovanú zeleninu
Nasledujúca zmes zeleniny má niekoľko výhod. Je plná rôznych chutí, farieb a textúr a tiež sa jednoducho griluje aj bez špeciálneho vybavenia.
Potrebujeme
- 2 menšie cukety
- 200 g šampiňónov
- 2 zväzky špargle
- 4 hrubostenné papriky (2 červené a 2 žlté)
- 1 stredný baklažán
- 2 červené cibule
Zeleninu nakrájame na kúsky a dáme do misy. Jemne ju pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Potom ugrilujeme a ešte horúcu ju začneme marinovať.

Marinádu vyrobíme zmiešaním surovín, ktoré sa často používajú aj ako zálievka na šalát. Hotovú marinádu nalejeme na horúcu zeleninu a premiešame. Necháme 10 minút odstáť, aby sa chute prepojili a môžeme servírovať.
Potrebujeme
- 85 ml citrónovej šťavy
- 85 ml olivového oleja
- 2 ČL cukru
- 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
- po ½ ČL soli a korenia
- po ½ ČL sušených byliniek – oregano, bazalka, petržlenová vňať, tymián
- ½ ČL sušených chilli vločiek
Krása tohto receptu spočíva vo všestrannosti. Takto grilovaná zelenina sa dá podávať samostatne ako predjedlo alebo spolu s pečivom focaccia alebo aj ako šalát s čerstvými lístkami špenátu a rukoly.
Zdieľať na
Zdieľaní