Ako pripraviť najchutnejšiu grilovanú zeleninu? Už žiadna nudná príloha – vyskúšajte náš obrátený postup!

grilovanú zeleninu dajte do marinády

Grilovaná zelenina intenzívnejšie absorbuje chuť marinády (Zdroj: Freepik/vecstock)

Prezradíme vám tajomstvo, s ktorým už grilovanú zeleninu nebudete chcieť pripraviť inak. Jednoducho, stačí vymeniť postup a zeleninu najskôr ugrilovať alebo upiecť v rúre a až potom ju marinovať. Tento obrátený postup zabezpečí, že teplá zelenina absorbuje chute z marinády oveľa intenzívnejšie, ako keby ste ju marinovali vopred.

Najlepšie na tomto spôsobe prípravy je, že na druhý deň chutí zelenina ešte lepšie! A keďže takmer každá zelenina je vhodná na grilovanie, môžete si vybrať svoju najobľúbenejšiu a postup vyskúšať s ňou. Ak sa chcete inšpirovať, máme pre vás tip.

Obrátené pravidlo pre chutnú grilovanú zeleninu

Nasledujúca zmes zeleniny má niekoľko výhod. Je plná rôznych chutí, farieb a textúr a tiež sa jednoducho griluje aj bez špeciálneho vybavenia.

Potrebujeme

  • 2 menšie cukety
  • 200 g šampiňónov
  • 2 zväzky špargle
  • 4 hrubostenné papriky (2 červené a 2 žlté)
  • 1 stredný baklažán
  • 2 červené cibule

Zeleninu nakrájame na kúsky a dáme do misy. Jemne ju pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Potom ugrilujeme a ešte horúcu ju začneme marinovať.

cesnak, citrón, bylinky, olej ako ingrediencie na marinádu
Cesnak a bylinky sú ideálnou kombináciou ku grilovaniu (Zdroj: Freepik/freepik)

Marinádu vyrobíme zmiešaním surovín, ktoré sa často používajú aj ako zálievka na šalát. Hotovú marinádu nalejeme na horúcu zeleninu a premiešame. Necháme 10 minút odstáť, aby sa chute prepojili a môžeme servírovať.

Potrebujeme

  • 85 ml citrónovej šťavy
  • 85 ml olivového oleja
  • 2 ČL cukru
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • po ½ ČL soli a korenia
  • po ½ ČL sušených byliniek – oregano, bazalka, petržlenová vňať, tymián
  • ½ ČL sušených chilli vločiek

Krása tohto receptu spočíva vo všestrannosti. Takto grilovaná zelenina sa dá podávať samostatne ako predjedlo alebo spolu s pečivom focaccia alebo aj ako šalát s čerstvými lístkami špenátu a rukoly.


Grilujete zeleninu pravidelne pri každej grilovačke?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, recipetineats.com
Odporúčame