Vyrobiť si tinktúru z kapucínky je také jednoduché a pritom jej využitie je naozaj široké. Červené, oranžové alebo žlté kvety sa v európskej liečiteľskej tradícii udomácnili len pred časom. Krajinou pôvodu kapucínky je Južná Amerika, kde sa dodnes popína na brehoch potokov.
Dnes sa kapucínka pestuje aj v črepníku na balkóne a zvyčajne sa jej darí dobre. Jej kvety, ale aj listy alebo plody sa používajú pri liečbe chorôb dýchacích a močových ciest, na podporu imunity, a to najmä pre svoje antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Čerstvé kvety a listy sú zas obľúbenou ozdobou šalátov alebo nátierok.
Na tinktúru z kapucínky budete potrebovať len dve suroviny
Kapucínka má jemne štipľavú chuť pripomínajúcu chuť reďkvičky. Nesuší sa, pretože sušením stráca účinok medicínsky významných účinných látok. Čerstvé listy a kvety však môžete použiť napríklad aj pri príprave tinktúry, ktorá skvele poslúži počas chrípkovej sezóny.
Na tinktúru potrebujete toľko čerstvých kvetov a listov, ktoré naplnia vybranú uzatvárateľnú nádobu zo skla a vodku. Stačí ju naplniť zľahka, nemusí byť natlačená a plná kapucínky. Tú potom zalejte vodkou tak, aby bola ponorená.
Nádobu uzavrite a nechajte 4 až 6 týždňov na chladnom a tmavom mieste. Po pár dňoch pretrepte a nakoniec preceďte cez jemné plátno. Hotovou tinktúrou naplňte menšie fľašky, označte ich a uchovávajte na chladnom a tmavom mieste, kde vydržia 1 až 2 roky.
Dávkovanie a používanie je vhodné prekonzultovať so svojím lekárom, ale všeobecne sa udáva, že 5 ml tinktúry je možné užívať 2 až 3 – krát denne.
Zdieľať na