Domácej zmrzline sa nič nevyrovná: Poznáme 3 spôsoby, ako ju pripraviť bez zmrzlinovača!

Domáca zmrzlina nebude mať konkurenciu (Zdroj: Freepik/yummypic)

Slnečné dni sú ako stvorené na ľahkú a osviežujúcu zmrzlinu a preto nás často láka zastaviť sa kvôli nej v cukrárni alebo si ju kúpiť v obchode. Chutnú a kvalitnú zmrzlinu si však môžete pripraviť aj doma a to za zlomok ceny tej zo stánkov. My vám ponúkame tri recepty na základnú vanilkovú príchuť, ktorá sa dá potom dochutiť či upraviť podľa vašej fantázie.

Základné rady:

Použite vysokopercentnú smotanu na šľahanie: Siahnite po smotane s minimálne 33 % obsahom tuku, najlepšie však so 40 %. Pri postupe, v ktorom je potrebné šľahačku na zmrzlinu najskôr vyšľahať, sa vďaka nej do zmrzliny nielen zapracuje vzduch, ale taktiež ho zadrží tak, aby zostala nadýchaná a jemná. Tuk v smotane dodá zmrzline chuť a krémovosť. Pomocou neho sa zníži aj bod mrazu zmrzliny a tak sa z nej budú dať ľahko odoberať kopčeky aj keď zamrzne.

Vyberte si plytšiu nádobu s vekom: Zmrzlina v plytšej nádobe rýchlejšie zamrzne, vďaka čomu sa v jej štruktúre nevytvoria ľadové kryštáliky. Najlepšie bude, ak si vyberiete vzduchotesnú.

Zmrzlinu pred zmrazením prikryte potravinovou fóliou: Na hotovú zmrzlinu priložte potravinovú fóliu, papier na pečenie alebo voskový papier. Až potom nasaďte veko nádobky. Predídete tak vzniku ľadových kryštálikov na povrchu zmrzliny.

Ovocie s vysokým obsahom vody predvarte: Ak chcete do zmrzliny pridať kúsky ovocia, ktoré obsahuje vyšší podiel vody (napríklad jahody), radšej ho najskôr povarte na pyré, aby zmäklo. Následne ho nechajte v chladničke vychladnúť. Takéto druhy čerstvého ovocia by totiž v mrazničke príliš stvrdli. Pokiaľ chcete ovocie použiť čerstvé, pridajte ho do zmrzliny až pri servírovaní.

Zmrzlinu si môžete ochutiť podľa seba (Zdroj: Freepik/aumenkooleksandra)

Krémová zmrzlina z troch ingrediencií

Na túto zmrzlinu budete potrebovať iba tri ingrediencie: smotanu, kondenzované mlieko a vanilkový extrakt.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Sprej proti kliešťom: Vyrobte si doma účinnú prevenciu a do prírody vyrazte bez obáv!

Kondenzované mlieko je v tomto prípade kľúčovou ingredienciou, preto ho ničím nenahrádzajte. Zmrzline dodá potrebné množstvo cukru, ktorý sa rozpustí v smotane. Vďaka kondenzovanému mlieku sa tiež zníži jej bod mrazu, čím získate hladkú a krémovú textúru.

Cukor v kondenzovanom mlieku zároveň obalí vzduchové bublinky v zmrzline a stabilizuje tak jej nadýchanú štruktúru. Kondenzované mlieko musíte pred prípravou nechať aspoň 4 hodiny chladiť.

Pokiaľ by ste chceli získať menej sladkú zmrzlinu, môžete pridať o tretinu smotany viac, alebo do nej zapracujte kašu zo zrelého avokáda. Zmrzlina ani potom nezostane príliš zamrznutá a pevná. Množstvo kondenzovaného mlieka môžete kvôli jeho vlastnostiam znížiť iba maximálne o štvrtinu.

Tento recept sa dá upraviť aj na bezlaktózovú verziu. Stačí zameniť smotanu za plnotučné kokosové mlieko a kondenzované mlieko za jeho vegánsky variant.

Suroviny a postup

  • 450 ml vychladenej smotany na šľahanie
  • 1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Pomocou šľahača vyšľahajte na strednej rýchlosti smotanu, kým nevzniknú krehké špičky.

Smotanu vyšľahajte do jemných špičiek (Zdroj: Freepik/gorynvd)

Vypnite prístroj a zľahka do smotany vlejte vychladené kondenzované mlieko.

Aby jemná šľahačka rýchlo neklesla, môžete z nej najskôr odobrať menšie množstvo a primiešať ho do kondenzovaného mlieka. Potom ho zapracujte aj do zvyšku.

Zmes šľahajte mixérom na vyššej rýchlosti, pokým zmes nezhustne a nevytvoria sa pevné špičky. Na záver ručne primiešajte vanilkový extrakt.

Do hotovej zmesi môžete v tejto chvíli pridať rôzne príchute. Keď budete mať zmrzlinu hotovú, prelejte ju do uzatvárateľných nádob a nechajte v mrazničke aspoň 6 hodín alebo celú noc. Takáto zmrzlina vám v nej vydrží až 6 týždňov.

Zmrzlina zo smotany a kondenzovaného mlieka je rýchla a jednoduchá (Zdroj: Pixabay(ponce_photography)

Zmrzlina ako z obchodu

Ďalší recept je na zmrzlinu, ktorá sa svojou štruktúrou podobá na tú z obchodov. Jej príprava spočíva v zamrazení základnej smotanovo-mliečnej zmesi, ktorú potom vymixujete vo výkonnom mixéri alebo kuchynskom robote a následne dáte ešte zmraziť. Ak nemáte tieto kuchynské pomôcky, existuje aj ďalší spôsob prípravy: pomocou ručného šľahača alebo ponorného mixéra.

  • 375 ml plnotučného mlieka
  • 625 ml smotany na šľahanie
  • 150 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 2 ČL vanilkového extraktu
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Krémová šošovicová polievka, ktorú miluje celý svet – jej lahodná chuť dostane aj vás!

V miske pridajte do mlieka cukor a soľ. Miešajte, kým sa nerozpustia. Prilejte smotanu a dobre premiešajte. Nakoniec vmiešajte extrakt.

Zmes vlejte do plytkej, uzatvárateľnej nádoby a nechajte zamrznúť na 4 – 5 hodín v mrazničke.

Po uplynutí tohto času zmrzlinu vyberte a pomocou lyžice ju nalámte na menšie kúsky. Ak by bola príliš stuhnutá, nechajte ju trochu povoliť.

Kúsky zmrzliny vložte do mixéra alebo kuchynského robota. Mixujte asi minútu až dve, no nie príliš dlho, inak by sa zmrzlina príliš rozpustila.

Zmrazenú zmrzlinu jednoducho vymixujte (Zdroj: Freepik/seventyfour)

Rozmixovanú zmrzlinu prelejte naspäť do nádobky, alebo do nej pridajte ďalšie príchute alebo suroviny. Zmrzlinu nechajte zamraziť ešte raz na 2 – 3 hodiny. Potom ju môžete podávať.

Nemáte výkonný mixér? Nevadí, použite ručný

Ak doma nemáte výkonný mixér či kuchynský robot, môžete si zmrzlinu podľa predchádzajúceho receptu pripraviť aj pomocou ručného šľahača či ponorného mixéru. Postup je síce zdĺhavejší, no výsledok bude stáť za to.

Keď budete mať zmiešanú smotanovo-mliečnu zmes, vlejte ju do nádobky a nechajte mraziť 45 minút. Keď začne na okrajoch zamŕzať, vyberte ju z mrazničky a dobre premiešajte stierkou. Vráťte zmes do mrazničky.

Potom zmrzlinu každých 30 minút kontrolujte a prešľahajte na nižšom stupni ručným alebo ponorným mixérom s nástavcom šľahača. Proces opakujte po dobu 2 – 3 hodín, kým zmrzlina nestuhne.

Zmrzlinu naservírujte napríklad do kornútkov (Zdroj: Freepik/freepik)

Luxusná varená zmrzlina

Posledný recept je na zmrzlinu, ktorá má zamatovú štruktúru a bohatú chuť. Pripravuje sa z varenej zmesi žĺtkov, mlieka, smotany a cukru, ktorá sa podobá na puding.

  • 360 ml plnotučného mlieka
  • 360 ml smotany na šľahanie
  • 4 žĺtka z vajec veľkosti L
  • 150 g cukru
  • ¼ ČL soli
  • 3 ČL vanilkového extraktu alebo semienka z jedného vanilkového struku
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Má váš pes tráviace problémy? Čo môže byť príčinou a ako problémy liečiť?

Najskôr si pripravte ľadový kúpeľ. Naplňte veľkú misku kockami ľadu a jedným až dvoma hrnčekmi studenej vody. Vložte do nej stredne veľkú misku a umiestnite do nej jemné sitko.

V menšom hrnci zmiešajte mlieko, smotanu, 100 g cukru, soľ a prípadne aj vanilkové semienka a vanilkový lusk. Na strednom ohni zmes zohrievajte, kým sa z nej nezačne pariť. Občas ju premiešajte.

Kým sa smotanová zmes zohrieva, vyšľahajte v ďalšej miske metličkou žĺtka so zvyšným cukrom. Mali by zostať nadýchané a trochu bledšie.

Za stáleho miešania opatrne a pomaly vlejte do žĺtkov polovicu teplej smotanovej zmesi. Túto žĺtkovú zmes potom pomaly primiešajte do hrnca k zvyšnej smotane s mliekom.

Na strednej teplote potom zmes za stáleho miešania povarte, kým nezhustne tak, aby pokryla zadnú stranu lyžice, alebo kým kuchynský teplomer neukáže 80 °C. Môže to trvať 5 – 7 minút. Dávajte si pozor, aby zmes nezačala vrieť, alebo aby ste ju nevarili príliš dlho.

Všetko opatrne povarte (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Žĺtkový puding zložte z ohňa a preceďte cez sitko do pripravenej misky v ľadovom kúpeli. Ak ste použili vanilkový struk, odstráňte ho, ak nie, primiešajte vanilkový extrakt.

Zmes nechajte v kúpeli vychladnúť na izbovú teplotu. Často ju premiešavajte. Na povrch pritlačte plastovú fóliu, aby sa na pudingu nevytvorila kožka. Nechajte ešte v chladničke vychladnúť aspoň na štyri hodiny.

Následne zmes prelejte do nádobky a postupujte podľa jedného z vyššie spomenutých postupov. Zmrzlinu môžete po zamrazení rozmixovať v mixéri, alebo ju počas mrazenia prešľahávať. Pred podávaním je taktiež potrebné nechať ju ešte zamraziť.

Kvalitné ingrediencie a správna príprava sú zárukou výbornej zmrzliny (Zdroj: Freepik/user19770072)

V tomto článku sa môžete inšpirovať nápadmi a variáciami na základné recepty na zmrzlinu.


Aj vy radi pripravujete domácu zmrzlinu?

Zdroj: plnielanu,sk, handletheheat.com, decoratedtreats.com, biggerbolderbaking.com
Odporúčame