Chutné náhrady ryže, cestovín alebo pečiva: Potešia vašu postavu aj trávenie!

Boloňské špagety

Cuketu môžete využiť aj ako prísadu na výnimočne chutné špagety (Zdroj: GettyImages)

Rovnica úspešného chudnutia však hovorí jasnou rečou – ak sa chceme zbaviť prebytočných kilogramov, náš energetický výdaj by mal byť vyšší ako príjem. Čo tak skúsiť vymeniť sacharidové prílohy za netradičné náhrady? Zachutia aj vám!

Keď karfiol nahradí ryžu

Najčastejšie ho zapekáme alebo vysmážame. V podobe prílohy, ktorá má nahradiť ryžu, sa vám však zapáči. V 100 gramoch karfiolu sa ukrýva necelých 27 kalórií, čo je takmer päťnásobne menej v porovnaní s rovnakým množstvo ryže. Vďaka výbornému sýtiacemu účinku vydržíte bez hladu dlhé hodiny.

Ako si karfiol pripraviť? Očistený karfiol nakrájame alebo podrvíme na menšie kúsky, približne vo veľkosti ryže. Orestujeme na troche masla, podlejeme vodou a osolíme. Varíme do zmäknutia, nie do rozvarenia. Karfiol má sám o sebe neutrálnu chuť, preto sa v závere nemusíte báť korenín. Hodí sa k nemu kurkuma, petržlenová vňať, ale aj nadrobno nasekaná pažítka.

Zeleninové hranolčeky

Čo si budeme hovoriť, hranolčekom a čipsom sa odoláva len ťažko. Veľmi dobre však vieme, že patria k jedným z najväčších prehreškov ľudí na diéte. V 100 gramoch hranolčekov vysmážaných v oleji je až 270 kalórií! Vyskúšajte k nim tentokrát zeleninové. Najlepšie sú zo zeleru, mrkvy, červenej repy, ale aj paštrnáku.

Ako na to? Do plytkej misky dáme menšie množstvo olivového oleja, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku a sušený cesnak. Očistenú zeleninu nakrájame na hranolčeky, potrieme olejovou zmesou a uložíme na plech vystlaným papierom na pečenie. Kým sa upečú dozlatista, môžeme si k obedu pripraviť aj chutný jogurtový dip.


Mohlo by vás zaujať: Známe triky na chudnutie, ktoré v skutočnosti nefungujú: Pozrite, ktorým z nich sme uverili


Cuketová záchrana

Má neutrálnu maslovú chuť a extra nízky obsah kalórií – necelých 20 kcal na 100 gramov. Je bohatá na vlákninu, horčík, vápnik, vitamíny A, E aj B. Cuketu môžete využívať ako hlavnú prísadu do sladkých aj slaných koláčov z plechu, no tiež aj ako výnimočne chutné špagety. Príprava je trošku prácnejšia, ale stojí za to.

Ako na cuketové špagety? Na pomoc si vezmite škrabku na zeleninu, ktorou vytvoríte špagety alebo rezančeky. Vyberajte mladšiu cuketu a ponechajte šupku, v nej sa totiž ukrýva najviac minerálov. Špagety z cukety orestujeme na troške olivového oleja na rozohriatej panvici. Už po chvíľke začnú mäknúť. Treba ich pravidelne prehadzovať, aby sa z nich odparovala voda a pekne sa opiekli. Môžeme si ich pripraviť na niekoľko spôsobov, presne ako klasické cestoviny, podľa vašej chuti.

Portobello hríby miesto žemle

Máte radi burger? Ide o tak trochu paradoxné jedlo. Je v ňom veľa zeleniny, v ideálnom prípade zdravšie šťavnaté hovädzie mäso, jogurtová zálievka a žemľa. Ak si odmyslíme pečivo, je to vcelku zdravý nízkosacharidový pokrm. Vyskúšajte žemľu pri najbližšej príležitosti nahradiť veľkými klobúčikmi portobello hríbov. V 100-gramovej žemli sa ukrýva viac ako 300 kalórií, kým v šampiňónoch portobello s touto váhou iba 25 kcal.

Ako sa vám to podarí? Vyberte dva väčšie klobúčiky a z oboch strán ich ugrilujte. Môžete použiť aj koreniny na dochutenie, prípadne posypať sezamom. Následne ich použite ako klasickú žemli. Takisto výborné sú aj plnené syrom alebo mletým mäsom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame