Zemiaky sú pravdepodobne najbežnejšie a najkonzumovanejšie jedlo u nás. Existujú stovky odrôd a niekoľko varných typov, pričom každý sa hodí na niečo iné. Viete podľa čoho si ich v obchode vybrať, ako ich správne skladovať aby dlho vydržali, či triky ako ich pripraviť čo najlepšie?
Pochádzajú z Peru
Podľa najnovších archeologických nálezov pochádzajú zemiaky z oblasti dnešného Peru, kde sa objavili už pred vyše 4 000 rokmi. V 16. storočí sa vďaka moreplavcom dostali aj do Európy, ktorú si postupom času taktiež získali. Prvé dve storočia však boli zemiaky zatracované, až kým ich v 18. storočí nenariadil pestovať vtedajší pruský kráľ Fridrich II. Veľký. Na Slovensku sa o nich prvý raz zmienil v 17. storočí mních Cyprián z Červeného Kláštora.
Ľahko stráviteľná potravina, ktorá uľahčuje trávenie
Zemiaky patria spolu s kukuricou, pšenicou a ryžou medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny. Ich význam spočíva najmä v nenáročnom pestovaní a širokom využití. Pre vysoký obsah škrobu sú zemiaky ľahko stráviteľné. Navyše uľahčujú aj trávenie s nimi konzumovaných ťažších jedál, napríklad tukov. Okrem toho obsahujú jedny z najhodnotnejších rastlinných bielkovín.
Mohlo by vás zaujímať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?
Čo sa v nich ukrýva?
Zemiaky obsahujú:
- viac ako 70% vody
- asi 20% škrobu
- 1,5 % bielkovín
- vitamíny: C, B, E
- karotenoidy
- minerály: fosfor, draslík, vápnik, železo
- flavonoidy
- vlákninu
Aké druhy zemiakov poznáme?
Podľa druhov sa zemiaky delia na konzumné, ktoré by mali obsahovať najviac bielkovín zo všetkých druhov, ďalej na priemyselné a kŕmne. Podľa obdobia zberu sa zas delia na skoré (zbierajú sa v máji a júni), poloskoré (zber v júli až septembri) a neskoré, ktoré sa zberajú v septembri a októbri a sú určené na skladovanie počas zimy.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy
Pri kúpe zvážte varný typ
A to podľa toho, na čo sa zemiaky chystáte použiť. Existujú 4 varné typy konzumných zemiakov:
- varný typ A – pevné zemiaky s lojovitou štruktúrou, ktoré sa nerozvárajú, sú stabilné a sú preto vhodné na šaláty, zapekanie, alebo ako samostatné prílohy
- varný typ B –tento typ zemiakov je už o niečo menej pevný, sú polomúčne, vhodné ako samostatná príloha jedla
- varný typ C – zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, vhodné ako suroviny na výrobu zemiakovej kaše, či zemiakových placiek
- varný typ D – silne múčnaté zemiaky, ľahko rozváravé, vhodné ako surovina do výrobkov zo zemiakov, napríklad ako surovina na zemiakové cesto
Ako ich správne skladovať?
Skladovanie zemiakov sa opiera o niekoľko nasledovných zásad. Uskladňovať by sa nemali mokré, ak sú, treba ich pred dlhším uskladnením určite vysušiť. Čím dlhšie zemiaky skladujete, tým viac sa z nich vyparuje voda a stráca sa ich hmotnosť, aj množstvo vitamínu C. Vhodným miestom na skladovanie zemiakov je vlhký a chladný, dobre vetraný priestor, ideálne tmavá pivnica, v ktorej sa teplota pohybuje medzi +4°C až +8°C. Ak teplota klesne už jeden stupeň pod bod mrazu, zemiaky zamŕzajú a sú ďalej nepoužiteľné.
Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!
Zemiakové triky. Čo na ne platí?
- máte málo času? Zemiaky sa uvaria rýchlejšie, ak ku nim na začiatku varenia pridáte trochu prášku do pečiva, masla, či svetlého piva
- pri varení v šupke zemiaky neprasknú, keď ku nim pridáte trochu octu, soli, alebo oleja
- staré zemiaky dajte variť do studenej vody, nové do vriacej, pretože obsahujú rozdielne množstvá škrobu
- staré zemiaky budú lepšie, ak do vody pri varení pridáte trochu citrónovej šťavy, alebo cukru či mlieka
- máte problém so šúpaním nových zemiakov? Namočte ich pred tým do slanej vody
- zemiaky ošúpte a krájajte tesne pred varením a neumývajte ich už po rozkrájaní pod tečúcou vodou, pretože ich zbavujete časti vitamínu C
- zemiaky získajú skvelú chuť a budú aj zdravšie, ak ku nim do vody pridáte trochu kari korenia
- ak pri varení zemiakov pridáte do vody trochu tuku, nemali by vykypieť
Máte radi zemiaky? Ako často a na aké spôsoby si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na