Tofu na rôzne spôsoby: Ideálne pokrmy aj počas horúcich dní

Tofu

thinkstockphotos.com

Tofu má svojich priaznivcov aj nepriateľov. Niekto by ho mal najradšej na stole každý jeden deň, iný o ňom nechce ani počuť a v živote by ho nevzal do úst. Nech ste v ktorejkoľvek skupine, jedno sa mu musí nechať. Pripraviť si ho môžete na množstvo všakovakých spôsobov. Niekoľko z nich si predstavíme aj dnes.

Tofu olovrant

Potrebujeme:

  • 1 biele tofu
  • 3 paradajky
  • olivový olej
  • sójovú omáčku
  • cesnakové korenie

Postup: Tofu nakrájame na menšie kocky. Na panvicu dáme olivový olej a pridáme kocky tofu. Pridáme sójovú omáčku, na kolieska nakrájané paradajky, cesnakové korenie a podlejeme 2 dcl vody. Chvíľu dusíme, kým tofu nezmäkne. Hotovo, môžeme podávať. Ako príloha je dobrý čerstvý chlebík, alebo arabská pita.


Mohlo by vás zaujímať: Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma


Zeleninovo-zemiakové tofu

Potrebujeme:

  • 200 g bieleho tofu
  • 3 sladké zemiaky
  • 75 g balkánskeho syra
  • 75 g fazuľových strukov
  • 75 g zeleného hrášku
  • 75 g mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Sladké zemiaky – batáty si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Dáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom a bez pridania iných korenín dáme piecť do rúry. Pri teplote 170 stupňov Celzia im doprajeme 30 minút, priebežne ich premiešame, aby sa rovnomerne opiekli. Potom si vyberieme panvicu a dáme na ňu olivový olej. Zľahka opečieme cibuľku, potom pridáme kolieska cesnaku a mrkvy. 3 minútky spolu opekáme a potom pridáme na kocky nakrájané tofu, struky fazuľky a ochutíme soľou s korením. Celú zmes premiešame a dusíme 5 minút. Na záver pridáme na kocky nakrájaný balkánsky syr. Ten je mimoriadne lahodný a jemný, preto ho pridáme na koniec, zmes odstavíme a necháme postáť ešte asi 3 minúty. Necháme vychladnúť na konzumovateľnú teplotu a podávame hoci aj bez inej prílohy. Dobrú chuť!


Mohlo by vás zaujímať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!


Zeleninová zmes

Potrebujeme:

  • balenie bieleho tofu
  • 1 kompótovú misku krájaných húb
  • 2 cukety
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 hrste fazuľových strukov
  • 2 hrste hrášku
  • olivový olej
  • sójovú omáčku
  • polievkové bylinky
  • čierne korenie
  • soľ

Postup: Tofu a cuketu si nakrájame na malé kocky. Cibuľu tiež. Zmes hríbov si uvaríme v troche slanej vody, odložíme nabok, ešte ich budeme potrebovať. Na panvici na rozpálenom oleji zľahka opražíme kocky tofu, potom pridáme aj cibuľku. Ochutíme sójovou omáčkou, soľou a korením. Pridáme kúsky cukety a podlejeme vodou, v ktorej sme varili huby. Počkáme, kým cuketa zmäkne a pridáme bylinky. Na záver primiešame hríby, hrášok a fazuľové struky. Ak bolo málo korenín, môžeme ich ešte pridať. Vynikajúce je celé jedlo podávať s mäkkými syrmi, prípadne ako hlavný chod s ryžou.


Mohlo by vás zaujímať: Delikátne jarné menu: Pripravte si mrkvovo-zázvorový krém či nepečený cheesecake


Praženica s tofu

Potrebujeme:

  • balenie bieleho tofu
  • 2 vajcia
  • zeleninu podľa chuti, alebo mrazenú zeleninovú zmes
  • olivový olej
  • korenie
  • regano
  • soľ

Postup: Tofu si roztlačíme na kašu. Vmiešame do neho vajcia, vymiešame do kompaktnej zmesi. Do panvice dáme olivový olej a pridáme zmes vajec a tofu. Miešame ako pri klasickej praženici až dovtedy, kým celá zmes nestuhne. Pridáme soľ, korenie a oregano podľa svojej chuti. V druhej panvici si podusíme zeleninovú zmes. Keď je všetko hotové, môžeme podávať. Aby bola praženica ešte zdravšia, podávame ju s celozrnným chlebíkom.


Mohlo by vás zaujímať: Jarné rolky či kung pao: Pripravte si chutnú „čínu“ aj u seba doma


Tofu nákyp

Potrebujeme:

  • 250 g bieleho tofu
  • 300 g čučoriedok
  • 200 g smotany
  • 60 g strúhanky
  • 50 g masla
  • 50 g sezamových semiačok
  • 50 g trstinového cukru (ak nie je, môže byť aj obyčajný biely)
  • 4 vajcia
  • 1 citrón
  • soľ

Postup: Citrón si poriadne umyjeme a dáme sušiť. Ostrúhame z neho kôru a vytlačíme šťavu. Na panvicu si dáme 1 čajovú lyžičku masla. Stačí to, zatiaľ budeme pražiť len sezam. Umyjeme si čučoriedky. Tofu rozmixujeme a zmiešame so smotanou. Prípravy by sme mali za sebou.

Potom si zmiešame zvyšné maslo spolu s cukrom. Oddelíme žĺtko od bielok a žĺtka vmiešame do zmesi. Pridáme tofu a citrónovú šťavu spolu s nastrúhanou kôrou. V druhej miske si z bielkov s štipky soli vyšľaháme sneh. Ten pridáme do vopred pripravenej zmesi, nezabudneme na sezam, čučoriedky a strúhanku. Všetko dôkladne premiešame. Vylejeme do formy a pri teplote 180 stupňov Celzia pečieme asi hodinku.


Poznáte nejaké ďalšie recepty s použitím tofu? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, David
Odporúčame