Top dochucovadlá, ktoré nakopnú váš metabolizmus: Začnite ich používať ešte dnes

korenie

thinkstockphotos.com

Vegeta, sójová omáčka, majonéza, kečup – to sú podľa mnohých Slovákov základné ingrediencie, ktoré zachránia každé jedlo a dodajú mu ten správny šmrnc. Pre vysoký obsah kalórií a glutamanu sodného však nášmu tráveniu skôr ublížia než prospejú. Nebojte sa zmien a naučte sa kombinovať dochucovadlá, ktoré okamžite naštartujú metabolizmus. Ak preferujete pikantnú chuť, zaručene obohatíte vlastné zdravie aj chuťové poháriky.

Kajenské korenie

V pravom zmysle slova síce nejde o korenie, ale tento názov sa už dobre udomácnil aj v našich končinách. Ak si zakúpite vrecko s práškom oranžovožltej až červenej farby, dostanete zmes najemno pomletých čili papričiek. Kajenské korenie sa preto vyznačuje vysokým obsahom látky zvanej kapsaicín, ktorá je známa svojimi hrejivými účinkami. Súčasne podporuje látkovú výmenu a spaľovanie tukov, pričom náš metabolizmus pracuje na vyšších obrátkach aj pár hodín po konzumácii jedla s prídavkom kajenského korenia. S jeho množstvom začínajte opatrne, pretože má výrazne pálivú chuť a osobám, ktoré nie sú zvyknuté, môžu okamžite vystúpiť kropaje potu. Veľmi podobnú službu vám na tanieri aj v organizme urobia klasické čili papričky, ktoré si môžete dopestovať na balkóne či záhradke.

Tip na použitie: Osvedčí sa pri príprave rýb alebo pri dochutení domácich pražených orieškov. Prípadne môžete prekvapiť polovičku domácimi pralinkami, kombinácia tmavej čokolády a štipky čili pôsobí ako dokonalé afrodiziakum.


Mohlo by vás zaujať: Kajenské korenie: Štipľavý liek proti rakovine prostaty aj smutnej nálade


Kurkuma

Predstavuje jemný prášok jasnej žltej až žltooranžovej farby, ktorá je ako stvorená pre milovníkov indickej či orientálnej kuchyne. Jej hlavnú zložku prestavuje kurkumín – antioxidant s významným protizápalovým účinkom. Okrem toho, že pomáha v prevencii i liečbe viacerých civilizačných ochorení, podieľa sa výraznou mierou na zhadzovaní prebytočných kilogramov. Vďačí za to schopnosti bojovať proti leptínovej a inzulínovej rezistencii, čo sa prejavuje znižovaním tukových zásob.

Tip na použitie: Výborne dochutí niektoré druhy polievok, jedlá pripravené z ryže alebo vajíčkovo-zeleninovú omeletu zvanú frittata.

Škorica

Spája sa vám predovšetkým s vôňou vareného vína, domácich sušienok alebo Vianoc? Škorica by mala mať miesto vo vašej kuchyni po celý rok. Už od nepamäti totiž tvorí neoddeliteľnú súčasť šetrnej stravy u diabetikov. A aj keď problémy s hladinou glukózy zatiaľ nemáte, škorica sa postará o to, aby vaše telo lepšie hospodárilo so sacharidmi a vytváralo menej tukových zásob.

Tip na použitie: Je neoceniteľná pri príprave ovsenej kaše nasladko alebo pri dochutení bieleho či gréckeho jogurtu. Skvele funguje s opekanými jablkami sladších odrôd bez nutnosti pridávať ďalší cukor.


Mohlo by vás zaujať: Zimné večery s vôňou vanilky, klinčekov či škorice: Objavte ich vplyv na vaše zdravie!


Zázvor

Predovšetkým v zimnom období vnímame zázvor ako spoľahlivého pomocníka pri chrípke či nachladnutí. Jeho pozitívne účinky však siahajú oveľa ďalej – okrem iného zmierňuje nevoľnosť, tráviace ťažkosti a pocit na vracanie. Medzi aktívnymi látkami dominuje gingerol, ktorý je príbuzný vyššie spomínanému kapsaicínu. Práve to má za následok, že zázvor dokáže rozhýbať lenivý metabolizmus. Ak považujete tvrdenia populárneho lekára menom Dr. Oz za vierohodné, potom sa metabolizmus vplyvom zázvoru dokáže za tri hodiny zrýchliť až o 20%.

Dijonská horčica

Poklad francúzskej gastronómie, ktorý sa vo svojom zložení zaobíde bez pridania cukru, preto sa jej nebránia ani ľudia v diétnom režime. Jej štipľavá chuť patrí k tým najdokonalejšie vyváženým, no pokojne si ju môžete zjemniť, napríklad, bielym jogurtom a ľahký dresing je na svete. Keďže horčičné semena podporujú funkciu čriev a sekréciu žalúdočných štiav, vaše trávenie sa vám poďakuje. Ak horčicu neobľubujete, využiť môžete múku získanú rozdrvením semien, ktorú jednoducho primiešate do jedla. Za úplné minimum kalórií získate obrovské množstvo chuti.


Mohlo by vás zaujať: Pálivý pomocník nielen pri chudnutí: Odhaľte silu kajenského korenia!


Jablčný ocot

Pre niekoho nemá práve najpríjemnejšiu príchuť, iný naň nedá dopustiť. Reč je o jablčnom octe, ktorý si získal obrovskú popularitu ako súčasť kúry na chudnutie, ktorá pozostáva z pohára vody a lyžičky tohto kvaseného produktu približne 30 minút pred každým jedlom. Odporúčanie je pritom založené na blahodarných účinkoch jablčného octu – potláča chuť do jedla a podnecuje k rýchlejšej látkovej výmene. Rozhodne sa teda oplatí dať mu šancu aspoň vo forme zálievky do šalátu.


Ktoré dochucovadlá patria k vašim najobľúbenejším? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, Emília G.
Odporúčame