Zdravé a s našimi receptami aj mimoriadne chutné tofu: Objavte 4 pochúťky, ktoré potešia celú rodinu

Panvica s tofu a zeleninou

Chrumkavé tofu na panvici je jednoduché na prípravu a zároveň výdatným zdrojom potrebných živín (Zdroj: GettyImages)

Vedieť pripraviť tofu tak, aby skutočne chutilo, je umenie. Možno ste sa ho aj vy pokúšali zaradiť do jedálnička, no odradila vás jeho nevýrazná chuť. Tofu, nazývané taktiež sójový syr či tvaroh, je významným zdrojom bielkovín, dokáže ľahko zasýtiť a pritom obsahuje len minimum tuku. S našimi receptami z neho raz-dva pripravíte lahodný pokrm, ktorý zachutí malým aj veľkým. Dajte tofu druhú šancu!

Chrumkavé tofu

Budeme potrebovať:

– 1 balenie prírodného tofu
– 1 čajovú lyžičku kukuričného škrobu
– 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky
– 1 čajovú lyžičku olivového oleja
– soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup: Aby bolo tofu naozaj chrumkavé, musíte z neho na začiatku vytlačiť všetku šťavu. Zabaľte ho do papierovej vreckovky, položte na tanier a zaťažte aspoň na 15 minút hrncom, alebo iným ťažkým predmetom. Po uplynutí času tofu nakrájajte na drobné kúsky, prípadne na rezance.

K nakrájanému tofu pridajte trochu kukuričného škrobu, vďaka čomu bude pri pečení krásne chrumkavé. Dochuťte ho sójovou omáčkou, soľou a čiernym korením. Takto pripravené tofu dajte na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 25 až 30 minút. Výsledok vás určite milo prekvapí!


Mohlo by vás zaujať: Zdravá strava, ktorá chutí: Vyskúšajte tieto originálne recepty s tofu


Z jedného plechu

Budeme potrebovať:

– 1 balenie prírodného tofu
– zeleninu podľa vlastného výberu

Na omáčku budeme potrebovať:

– 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky
– 3 polievkové lyžice vody
– 1 čajovú lyžičku medu, alebo javorového sirupu
– 1 strúčik cesnaku
– trošku čerstvého zázvoru
– 1 čajovú lyžičku kukuričného škrobu
– soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup: Pre zdravú a rýchlu večeru vyskúšajte zapekané tofu so zeleninou. Tofu najprv poriadne vysušte. Potom ho spolu s nakrájanou zeleninou vysypte na plech vyložený papierom na pečenie. Polejte troškou sójovej omáčky, tá zabráni úplnému vysušeniu a spáleniu tofu.

Pri výbere zeleniny sa nebojte siahnuť po rôznych druhoch. Vyskúšajte napríklad fazuľové struky, brokolicu, mrkvu či petržlen. Ostali vám batáty alebo kúsok tekvice? Smelo ich pridajte tiež! Tofu so zeleninou pečte približne 25 minút pri teplote 180 °C. Na záver podávajte s pripravenou omáčkou, ktorá dodá jedlu tú správnu chuť. Môžete podávať aj s hnedou ryžou, alebo kváskovým chlebom.


Mohlo by vás zaujať: Tofu na rôzne spôsoby: Ideálne pokrmy aj počas horúcich dní


Tofu na panvici

Budeme potrebovať:

– 1 balenie prírodného tofu
– 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
– 2 čajové lyžičky sójovej omáčky alebo omáčky tamari
– 1 čajovú lyžičku octu alebo citrónovej šťavy
– 1 čajovú lyžičku olivového oleja
– soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup: Tofu nakrájajte na malé kúsky a vložte do misy. Pridajte marinádu, ktorú si pripravíte zmiešaním 2 čajových lyžičiek tamari omáčky alebo sójovej omáčky s jednou čajovou lyžičkou octu. Ocot môžete nahradiť citrónovou šťavou.

Kúsky tofu nechajte naložené v marináde minimálne 5 minút. Čím dlhšie ich tam necháte, tým výraznejšiu chuť dosiahnete. Tofu vyberte z marinády a nechajte odkvapkať v sitku. Do igelitového vrecúška pridajte kukuričný škrob, vložte doňho tofu a poriadne potrepte. Nakoniec tofu opražte na panvici na troške olivového oleja.


Mohlo by vás zaujať: Tofu nie je len pre vegetariánov: Pripravte si z neho chutné menu


Bonus: Sladká vegánska pena pre všetkých maškrtníkov

Budeme potrebovať:

– 150 g 70 % čokolády
– 300 gramov prírodného tofu
– 1 čajovú lyžičku krupicového cukru
– maliny alebo iné ovocie na ozdobenie

Postup: Čokoládovú penu z tofu pripravíte jednoducho. Najprv vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu. Vysušte tofu aby ste sa zbavili prebytočnej šťavy a rozmixujte ho spolu s cukrom v mixéri.

Pridajte roztopenú čokoládu a zmes ešte raz premiešajte. Naservírujte do misiek a vložte do chladničky aspoň na dve hodiny. Pri servírovaní čokoládovú penu ozdobte čerstvými malinami alebo iným obľúbeným ovocím. Dobrú chuť!


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame