Trápi vás malátnosť a kŕče? Doplňte horčík, v potravinách je ho menej ako kedysi

muž

freedigitalphotos.net

Máte pocit, že jete vyvážene a tak vám nehrozí nedostatok žiadneho minerálu či vitamínu? Možno je to tak, českí a slovenskí vedci však zistili, že oba naše národy sú pozadu minimálne v príjme jedného minerálu – horčíka. Nie nadarmo sa hovorí, že ovocie a zelenina už nie je taká, ako bývala. Jednou z príčin nižšej hladiny horčíka je totiž aj nižšia hladina tohto minerálu v týchto potravinách. Kde ho možno nájsť najviac a na čo všetko ho telo potrebuje?

Hladinou horčíka v telách Slovákov a Čechov sa zaoberá štúdia, ktorú uskutočnili odborníci z Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové a Katedry výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Do tejto štúdie sa zapojilo sto Čechov a dvesto Slovákov vo veku od 17 do 84 rokov.

Ohrození sú najmä ľudia po päťdesiatke

Tým dali vedci na čele so Zadákom najprv vyplniť dotazník na určenie príznakov nedostatku horčíka v organizme, ktorý obsahoval 63 otázok o stravovaní, životnom štýle, symptómoch nedostatku horčíka a zdravotnom stave. Z výsledkov vyplynulo, že približne tretina respondentov – 30,5 percenta Slovákov a 29 percent Čechov pravdepodobne trpí nedostatkom horčíka, z toho u zhruba siedmich percent zistili veľmi veľkú pravdepodobnosť nedostatku horčíka. Najviac ohrozenou skupinou pritom boli ľudia starší než 50 rokov, u ktorých bolo toto riziko niekoľkonásobne vyššie. Nedostatok horčíka sa vo zvýšenej miere preukázal aj u ľudí s indexom telesnej hmotnosti (BMI) nad 25. Z týchto zistení vyplýva, že nedostatok horčíka má súvis so zvyšujúcim sa vekom a tiež nezdravým životným štýlom.


Mohlo by vás zaujímať: Únava, zlá nálada či nechuť do jedla: Horčík tieto neduhy môže poraziť


Horčíka je v potravinách menej ako kedysi

Výsledky zistené pomocou tohto dotazníka následne odborníci u českých respondentov overili aj pomocou biologického skríningu, pri ktorom monitorovali obsah horčíku v moči, krvi a červených krvinkách. Namerané hodnoty potvrdili predpoklady založené na údajoch z dotazníka, čím sa preukázala vysoká výpovedná hodnota a presnosť dotazníkovej metódy. „V súčasnom jedálničku ľudí je prítomnosť horčíka na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa dnes nachádza o 50 percent menej horčíka ako v 80. rokoch minulého storočia. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním,“ uviedol Zdeněk Zadák z Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové.


Mohlo by vás zaujímať: Ide to s vaším sexuálnym životom dole vodou? Doprajte svojmu telu viac horčíka!


Ako sa jeho nedostatok prejavuje?

Pre ženy je odporúčané množstvo horčíka okolo 300 mg denne, pre mužov okolo 400 mg. Jeho príjem však treba zvýšiť, ak veľa športujete, ste v strese či jete veľa vyprážaných jedál. Na príjem horčíka by si mali dávať pozor predovšetkým ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom a cukrovkou. Nedostatok horčíka sa prejavuje napríklad bolesťami hlavy, celkovou únavou, nedostatočnou sústredenosťou, bolesťami a kŕčmi svalov, problémami so zápchou alebo náchylnosťou k stresu.

Ako ho doplniť?

Horčík môžete kúpiť ako výživový doplnok,ale takmer vždy je lepším riešením uprednostniť potraviny, v ktorých sa nachádza. Jeho dobrým zdrojom sú minerálky s jeho obsahom, pretože sa z nich ľahšie vstrebáva. Ďalej sa nachádza napríklad v orieškoch (kešu, mandle, lieskovce, arašidy, vlasšské), slnečnicových semienkach, sušených marhuliach, celozrnnej, ovsenej či ražnej múke alebo zázvore. 


Mali ste už vy alebo vaši blízki problémy s nedostatkom horčíka? Podeľte sa o svoje názory s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, Zora, SITA, Zora, SITA
Odporúčame