Trápi vás vysoký cholesterol? Týchto 10 superpotravín ho skrotí raz-dva!

omega-3 mastné kyseliny

thinkstockphotos.com

Udržať hladinu cholesterolu na tých správnych hodnotách znamená udržať sa ďalej od kardiovaskulárnych ochorení. Ak je totiž cholesterolu v krvi priveľa, rastie riziko zvýšeného tlaku, srdcových príhod a život ohrozujúcich stavov. Oznámil vám lekár zlé výsledky? Namiesto liekov vyskúšajte prírodné zázraky, ktoré účinne bojujú so zlým cholesterolom (LDL) a zvyšujú hladinu toho dobrého (HDL).

Ovos

Ak sa snažíte znížiť hladinu cholesterolu, zrejme by ste mali pouvažovať nad zmenou stravovacích návykov, predovšetkým ohľadne raňajok. Vajíčka so slaninou a s bielym pečivom zaručene nebudú počas liečby tým pravým orechovým. Namiesto nich vyskúšajte ovsené vločky alebo kašu, pričom si oboje môžete dochutiť čerstvým ovocím, orieškami a medom. Tajomstvo ovsa spočíva v tom, že obsahuje beta-glukan. Ide o látku absorbujúcu LDL cholesterol, ktorý telo následne vylúči prirodzenou cestou.

Losos a tučné ryby

Omega-3 mastné kyseliny sú jedným z prírodných zázrakov, ktoré účinne bojujú proti ochoreniam srdca, demencii a mnohým ďalším zdravotným problémom. K ich benefitom sa radí tiež zníženie cholesterolu. Ak nasýtené tuky nahradíte omega-3 mastnými kyselinami, váš dobrý cholesterol sa po čase zdvihne o 4%. Dopriať by ste si mali predovšetkým lososa, sardinky, sleďa, tuniaka a makrelu. Všetky spomínané ryby sa totiž môžu pochváliť vyšším podielom zdraviu prospešného tuku.


Mohlo by vás zaujímať: Pravdy a mýty o cholesterole: Čomu veriť a čo nebrať až tak vážne?


Orechy

Neviete si predstaviť večer pred televízorom bez maškrty na chrumkanie? Ak vás trápi vysoký cholesterol, siahnite po orechoch. Presvedčiť vás môže štúdia publikovaná v Americkom časopise klinickej výživy. Ľudia, ktorí sa jej zúčastnili, jedli 43 gramov vlašských orechov až šesť dní v týždni po dobu jedného mesiaca. Výsledok? Ich celkový index cholesterolu sa znížil o 5,4% a hladina LDL cholesterolu klesla až o 9,3%. Podobnú službu vám urobia aj mandle a kešu orechy, no dajte si pozor na ich množstvo. Uvedené druhy orechov sú totiž bohatou kalorickou nádielkou a netreba to s nimi preháňať.

Čaj

Nie hocijaký, ale poctivý čierny vysokej kvality v sypanej forme. Zatiaľ čo čaj je cenený predovšetkým pre obsah antioxidantov bojujúcich proti rakovine, ukázalo sa, že je rovnako účinný aj pri znižovaní vysokej hladiny LDL cholesterolu. Pravidelná konzumácia čierneho čaju dokáže podľa vedcov zredukovať množstvo krvných lipidov až o 3% v priebehu desiatich týždňov. Vychutnajte si preto svoju šálku ešte dnes.


Mohlo by vás zaujímať: Namerali vám vysoký cholesterol? Môže za to aj ročné obdobie!


Fazuľa

Ak ste sa strukovinám doteraz vyhýbali, je na čase zaradiť ich do jedálneho lístka. Nie nadarmo aj naša krajina kedysi patrila medzi strukovinové veľmoci. Podľa výskumníkov zo Štátnej univerzity Arizona sa treba zamerať predovšetkým na fazuľu. Stačí pridať do polievky pol šálky fazule a celkový index cholesterolu sa po čase zníži až o 8%. Zdravú polievku s pridaním fazule si pripravte tak často, ako sa len dá.

Čokoláda

Takisto sa vyznačuje vysokým obsahom antioxidantov a navyše sa podieľa na budovaní HDL cholesterolu. Účastníci štúdie z roku 2007, ktorí prijímali kakaový prášok, zaznamenali nárast HDL cholesterolu o 24% za 12 týždňov. V kontrolnej skupine sa pritom hladina HDL cholesterolu zvýšila len o 5%. Z toho vyplýva, že namiesto mliečnej čokolády siahnite radšej po tmavej s vysokým podielom kakaa (nad 70%). Obsahuje totiž až 3-krát viac antioxidantov, ktoré súčasne zamedzujú tvorbe krvných zrazenín.


Mohlo by vás zaujímať: Obávaný cholesterol a vaše telo: Udržte ho pod kontrolou


Cesnak

Tiež sa podieľa na prevencii krvných zrazenín, znižuje krvný tlak a svojimi antibakteriálnymi účinkami chráni pred infekciami. Reč je o cesnaku, ktorý podľa vedcov navyše bráni cholesterolu usádzať sa na stenách ciev. Aby ste z cesnaku vyťažili maximum, zjedzte 2–4 čerstvé strúčiky každý deň. Nie však čínskeho cesnaku z obchodu, ale toho poctivého vypestovaného doma alebo od lokálneho poľnohospodára.

Olivový olej

Hoci pomerne často dochádza k jeho falšovaniu, olivový olej si získava čoraz väčšiu popularitu aj v našich kuchyniach. Je totiž plný zdraviu prospešných mononenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú LDL cholesterol a navyše pomáhajú pri zhadzovaní brušného tuku. Olivový olej využijete v studenej kuchyni pri príprave šalátov, ale aj pri marinovaní kuraciny a rýb.


Mohlo by vás zaujímať: Obávate sa vysokého cholesterolu? Dajte si potraviny, ktoré ho znižujú


Avokádo

Avokádo je, podobne ako olivový olej, výdatným zdrojom mononenasýtených mastných kyselín. Na jedálnom lístku výborne poslúži ako náhrada masla alebo taveného syra – stačí ho len správne dochutiť. Majte sa však na pozore pred jeho vysokým obsahom kalórií, aby ručička na váhe nezačala prudko stúpať.

Špenát

V materských školách a v školských jedálňach síce nepatrí k obľúbeným, no špenát má na tanieri svoje nezastupiteľné miesto. Vďačí za to luteínu – žltooranžovému farbivu, ktoré sa vyskytuje v tmavozelenej listovej zelenine a vo vaječnom žĺtku. Táto jedinečná látka chráni zrak a pomáha udržiavať cievy vo forme tým, že z nich oškrabáva cholesterol.


Ako proti vysokému cholesterolu bojujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, Emília G.
Odporúčame