Trápia vás časté závraty a nevoľnosť po jedle? Poznáme možnú príčinu!

Chlap

gettyimages

Po výdatnom obede nás niekedy prepadne únava a jediné, čo v tej chvíli potrebujeme, je krátke zdriemnutie. Čo však robiť v prípade, ak sa k tomu pridružia závraty, točenie hlavy a chvíľkový odpočinok je, viac-menej, nevyhnutný?

Nepríjemné pocity bezprostredne po jedle môžu súvisieť s viacerými zdravotnými ťažkosťami. Niektoré odstránite jednoduchými krokmi, ďalšie budú vyžadovať väčšie zmeny v životnom štýle a stravovaní, alebo konzultáciu s lekárom. Spoznajte, ako vaše telo funguje a čo sa za závratmi najčastejšie ukrýva.

Reaktívna hypoglykémia

Paradoxne môže potrápiť aj nediabetikov. Rôzne hypoglykemické stavy sa objavujú po nadmernom športovaní, úmyselnom vynechávaní jedál alebo po konzumácii sacharidových pokrmov s vysokým glykemickým indexom. Vtedy totiž dochádza k nadmernému vyplaveniu inzulínu, ktorý v krátkom čase naženie glukózu z krvi smerom k bunkám. Hladina cukru v tele v priebehu niekoľkých minút prudko poklesne a zostane nám nevoľno. Takáto hypoglykémia nesie označenie ako reaktívna. Prejavuje sa závratmi, potením, trasením, pocitmi úzkosti a zvýšenou ospalosťou.

Náš tip na zaujímavé podujatie: Cigánski Diabli – turné s novým CD KONE

Ak lekár vylúči prediabetes (nábeh na cukrovku), viete týmto stavom predchádzať jednoduchou úpravou stravy:

  • Počas dňa jedzte častejšie a menšie porcie.
  • Vyhýbajte sa viachodinovému hladovaniu.
  • Zo stravy vylúčte nezdravé rafinované sacharidy (potraviny s obsahom bieleho cukru, bielej múky, polotovary, kupované sladené nápoje), ktoré spôsobujú prudké zvýšenie glukózy v krvi.
  • Váš jedálniček by mal byť bohatý na bielkoviny, strukoviny a potraviny s vyšším obsahom vlákniny.

Postprandiálna hypotenzia

Ďalšia príčina súvisí predovšetkým s kondíciou ciev. Postprandiálna hypotenzia (v preklade nízky tlak objavujúci sa po jedle) sa objavuje s pribúdajúcim vekom a súvisí najmä so stratou schopnosti organizmu rýchlo reagovať na zmeny krvného tlaku. Po výdatnom jedle sa krv presúva do žalúdka a tenkého čreva. Srdce začína biť rýchlejšie a cievy sa zužujú. Sú oslabené a zúžené, nedokážu dostatočne zásobovať mozog kyslíkom a objavujú sa poruchy videnia, závraty, mdloby aj bolesti na hrudníku.

Ako si pomôcť?

  • Polhodinu pred jedlom po dúškoch vypite pol litra vody. Zásobovanie žalúdka krvou nebude nárazové.
  • Jedzte pomaly, po menších porciách, viackrát za deň. Neprejedajte sa.
  • Ak sa už cítite zle, zostane sedieť alebo si ľahnite. Po postavení môže tlak poklesnúť ešte viac.

Mohlo by vás zaujať: Trápia vás bolesti hlavy? Skúste sa vyhnúť týmto potravinám

Citlivosť na niektoré potraviny

Ak sú nepríjemnosti pravidelné, príčinu treba hľadať v bodoch vyššie. Ak sa však vyskytujú len obvykle, to najlepšie, čo môžete urobiť, je odsledovať zloženie stravy. Veďte si denník o tom, čo ste zjedli, a možno už po týždni zistíte, že za vašimi problémami sa ukrýva citlivosť na niektorú potravinu. Najčastejšie sú spúšťačmi závratov kofeín, alkohol, mliečne výrobky, potraviny obsahujúce glutaman sodný a orechy. Po objavení vinníka urobte jeho radikálny škrt. Citlivosť na niektorú potravinu alebo jej zložku môže stáť aj za opakovanými migrénami a tráviacimi problémami.

Kedy navštíviť lekára?

Komplikácie objavujúce sa po jedle netreba podceňovať. Môžu totiž súvisieť s vážnejšími ochoreniami, v kritickom stave vás dokonca môžu ohroziť na živote. Napríklad Parkinsonova choroba na seba v prvých štádiách upozorňuje nevoľnosťou po jedle a po zmene polohy tela. Časté opakovanie závratov, zmätenosť, strata rovnováhy, poruchy vedomia a videnia zvyšujú riziko pádu a zranenia, ktoré môžu pre ľudí, najmä vo vyššom veku, znamenať trvalé následky a zhoršenie kvality života.

Z ktorých zo spomínaných diagnóz máte skúsenosti vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close