Trend keramických nožov pretrváva: Kedy sú vhodné a čo hovorí proti nim?

Keramické nože

facebook.com/ceramicknifeset

Podľahli ste už aj vy ošiaľu keramických nožov? Pre mnohých nezmysel, pre druhých zas pomôcka, na ktorú nedajú dopustiť ani jedno krivé slovo. Ich najväčšou výhodou je nepochybne ostrosť, ktorá vydrží omnoho dlhšie, ako pri bežne používaných kovových nožoch. Je však s nimi potrebné pracovať o niečo opatrnejšie, aby sa nepoškodili. Aké sú teda ich najpodstatnejšie výhody a nevýhody?

Nezničia sa vitamíny ani enzýmy v zelenine a ovocí

Pri krájaní klasickými oceľovými nožmi môžu v potravinách zostávať mikročastice kovu. Pri krájaní ovocia a zeleniny totiž dochádza ku reakcii, ktorá podľa niektorých odborníkov zapríčiní znehodnotenie vitamínov a enzýmov – podľa niektorých dokonca ešte viac ako pri samotnom varení a tepelnom spracúvaní. Preto je vhodné zaobstarať si aspoň jeden keramický nôž na krájanie zeleniny a ovocia práve z tohto dôvodu.

Ako vzniká keramický nôž?

Keramické nože sa vyrábajú zo zmesi keramiky a oxidu zirkoničitého, ktorá sa zmieša s ďalšími prídavnými látkami a pod silným tlakom sa následne formuje. Vyformovaný polotovar sa potom vypaľuje pri teplotách od 1000 °C až do 1600 °C. Potom sa nechá niekoľko dní chladnúť a následne sa vybrúsi jeho čepeľ.


Mohlo by vás zujímať: Kuchynskí pomocníci z keramiky: Revolúcia vo varení alebo zbytočnosť?


Výhody keramických nožov

Jeho najväčšími výhodami sú:

  • vysoká ostrosť
  • neznehodnocovanie ovocia a zeleniny
  • nelepivá čepeľ
  • potraviny vydržia dlhšie čerstvé
  • nezanecháva v potravinách pachuť
  • nízka hmotnosť a ľahšia manipulácia
  • odolné proti množeniu baktérií, plesniam a hrdzi
  • vydržia niekoľkonásobne dlhšie ostré

Nevýhody keramických nožov

Tieto nože majú aj určité nevýhody a preto je potrebné porovnať si aj v tomto prípade všetky za a proti:

  • krehkosť ostria
  • vyššia nákupná cena
  • nevhodné na umývanie v umývačke riadu
  • brúsenie možné len v špecializovaných servisoch

Mohlo by vás zujímať: Ako na dokonale ostré nože: Prezradíme vám všetko o ich brúsení


Na čo sú keramické nože vhodné?

Tieto nože s extra ostrými čepeľami sú vhodné najmä na krájanie zeleniny a ovocia, ale aj problematických lepivých mäkkých potravín ako napríklad syrov či vajec. Zaujímavosťou je, že tvrdosť keramických nožov siaha v stupnici tvrdosti až ku úrovni diamantu, no paradoxne sú zároveň aj veľmi krehké. To znamená, že sa ľahko môžu poškodiť a rozbiť, alebo sa z nich môže určitá  časť odlomiť. Nie sú teda vhodné na vykosťovanie mäsa, sekanie či krájanie veľmi tvrdých alebo zamrznutých potravín. Pozor aj pri kúpe. Voľte radšej kvalitnejšie a značkové nože, aj keď je ich cena vyššia. Menej kvalitné nože sa vám zničia určite skôr. Cena sa pohybuje už od 10 Eur, no rapídne stúpa v závislosti od veľkosti noža a ďalších parametrov.

Pri manipulácii s nimi sa pridŕžajte týchto zásad

  • krájajte len mäkké potraviny
  • krájajte len menšie kúsky potravín, pri ktorých netreba toľko tlačiť
  • po použití nôž ihneď umyte a položte do stojanu, nedávajte ho do drezu ani do umývačky, aby sa nepoškodil
  • pozor, aby ste nôž položili opatrne, nehodili ho,
  • keramický nôž patrí do stojana, kde má svoje samostatné miesto, nie do šuplíka ku ostatným voľne pohodeným nožom

Máte v obľube používanie keramických nožov? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: facebook.com/ceramicknifeset, facebook.com/ceramicknifeset, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close