Paradajky sú ideálnym doplnkom v gastronómii nielen u nás, ale v celom svete. Dajú sa konzumovať v surovom stave samostatne alebo v šalátoch s rôznymi prísadami a ďalšími zeleninami, možno variť, dusiť, nakladať, smažiť. Na rozdiel od mnohých iných druhov zeleniny, paradajky prospievajú telu aj po tepelnej úprave – pretože práve po telo z nich môže získať statočného bojovníka proti rakovine – látku lykopén. Prinášame tri zaujímavé recepty, ktoré získala Silvia Pilková pri príprave knihy Poklady mojej kuchyne: Dunajské recepty – nechajte sa nimi inšpirovať aj vy!
Paradajková polievka
Potrebujeme:
- olivový olej
- cibuľu
- soľ
- čierne mleté korenie
- 2 veľké mrkvy
- kaleráb
- 4 olúpané paradajky
- kurací vývar
- paradajkový pretlak
- 1 PL lyžica cukru
- cesnak
- muškátový oriešok
- bazalku
- cestoviny spirale
- petržlenovú vňať
V hrnci si dáme speniť nadrobno nakrájanú cibuľku, posolíme, pokoreníme, pridáme ostatnú zeleninu – nakrájanú mrkvu, kaleráb, lúpané paradajky. Podusíme asi 5 minút a zalejeme kuracím vývarom. Varíme približne 40 minút. Asi 15 minút pred dovarením pridáme paradajkový pretlak, cukor, roztlačený cesnak, štipku muškátového orieška, bazalku. Na záver pridáme cestoviny a necháme ich prejsť varom asi 10 minút. Keď je polievka hotová, ozdobíme ju petržlenovou vňaťou a bazalkou.
Mohlo by vás zaujať: Statoční bojovníci proti rakovine: Naservírujte si tieto potraviny ešte dnes
Paradajky s bazalkovým krémom
Potrebujeme:
- 120 g tvarohu
- 120 g Gervais
- cesnak
- 1/2 citróna
- soľ, čierne korenie
- 200 g mäsité paradajky (menšie)
- 60 g šunky
- bazalka
- čerstvé bylinky
Postup: Tvaroh zmiešame so syrom Gervais a pridáme roztlačený cesnak. Vytlačíme šťavu z citróna, pridáme do tvarohu, osolíme okoreníme a zamiešame. Paradajky umyjeme a vyberieme vnútro. Naplníme ich pripraveným krémom a vrch obložíme šunkou. Čerstvú bazalku nakrájame najemno, zmiešame s ostatnými bylinkami a posypeme paradajky.
Mohlo by vás zaujať: Tip na raňajky či studenú večeru: Nátierky sú jednoduché a chutia každému
Pikant pomazánka
Potrebujeme:
- 2 kg paradajok
- 0,5 kg očistenej cibule
- 1,5 kg papriky kápie
- 1 PL čierneho mletého korenia
- 2 PL soli
- 1 dcl octu
- 100 g cukru
- 0,5 l olivového oleja
- 10 strúčikov ošúpaného cesnaku
- 10 feferónov
Postup: Paradajky a cibuľu nakrájame nadrobno, kápie si nastrúhame na tenké rezance. Všetko dáme do veľkého hrnca a varíme asi 1 hodinu, kým sa nám pustená šťava nezredukuje. Hrniec odstavíme z platne. Pridáme korenie, soľ, ocot, cukor a olej. Cesnak si pretlačíme, feferónky nakrájame nadrobno a spolu to vložíme do hrnca. Zmes dobre premiešame a ochutnáme. V prípade potreby dochutíme. Pomazánku ponalievame naberačkou do umytých pohárikov a dobre ich viečkami uzavrieme. Otočíme ich hore dnom na 1 hodinu. Potom otočíme naspäť a necháme vychladnúť. Podávame s hriankami, vajcovým chlebom, alebo použijeme na ochutenie mäska.
Poznáte nejaké ďalšie chutné jedlá z paradajok? Napíšte recepty do diskusie pod článkom.
Zdieľať na