Tri kulinárske dobroty z paradajok: Osviežia váš stôl a nezaťažia žalúdok

Paradajky s bazalkovým krémom

Silvia Pilková

Paradajky sú ideálnym doplnkom v gastronómii nielen u nás, ale v celom svete. Dajú sa konzumovať v surovom stave samostatne alebo v šalátoch s rôznymi prísadami a ďalšími zeleninami, možno variť, dusiť, nakladať, smažiť. Na rozdiel od mnohých iných druhov zeleniny, paradajky prospievajú telu aj po tepelnej úprave – pretože práve po telo z nich môže získať statočného bojovníka proti rakovine – látku lykopén. Prinášame tri zaujímavé recepty, ktoré získala Silvia Pilková pri príprave knihy Poklady mojej kuchyne: Dunajské recepty – nechajte sa nimi inšpirovať aj vy!

Paradajková polievka

Paradajková polievka

 Potrebujeme:

  • olivový olej
  • cibuľu
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 2 veľké mrkvy
  • kaleráb
  • 4 olúpané paradajky
  • kurací vývar
  • paradajkový pretlak
  • 1 PL lyžica cukru
  • cesnak
  • muškátový oriešok
  • bazalku
  • cestoviny spirale
  • petržlenovú vňať

V hrnci si dáme speniť nadrobno nakrájanú cibuľku, posolíme, pokoreníme, pridáme ostatnú zeleninu – nakrájanú mrkvu, kaleráb, lúpané paradajky. Podusíme asi 5 minút a zalejeme kuracím vývarom. Varíme približne 40 minút. Asi 15 minút pred dovarením pridáme paradajkový pretlak, cukor, roztlačený cesnak, štipku muškátového orieška, bazalku. Na záver pridáme cestoviny a necháme ich prejsť varom asi 10 minút. Keď je polievka hotová, ozdobíme ju petržlenovou vňaťou a bazalkou.


Mohlo by vás zaujať: Statoční bojovníci proti rakovine: Naservírujte si tieto potraviny ešte dnes


Paradajky s bazalkovým krémom

Paradajky s bazalkovým krémom

Potrebujeme:

  • 120 g tvarohu
  • 120 g Gervais
  • cesnak
  • 1/2 citróna
  • soľ, čierne korenie
  • 200 g mäsité paradajky (menšie)
  • 60 g šunky
  • bazalka
  • čerstvé bylinky

Postup: Tvaroh zmiešame so syrom Gervais a pridáme roztlačený cesnak. Vytlačíme šťavu z citróna, pridáme do tvarohu, osolíme okoreníme a zamiešame. Paradajky umyjeme a vyberieme vnútro. Naplníme ich pripraveným krémom a vrch obložíme šunkou. Čerstvú bazalku nakrájame najemno, zmiešame s ostatnými bylinkami a posypeme paradajky.


Mohlo by vás zaujať: Tip na raňajky či studenú večeru: Nátierky sú jednoduché a chutia každému


Pikant pomazánka

Pikant pomazánka

Potrebujeme:

  • 2 kg paradajok
  • 0,5 kg očistenej cibule
  • 1,5 kg papriky kápie
  • 1 PL čierneho mletého korenia
  • 2 PL soli
  • 1 dcl octu
  • 100 g cukru
  • 0,5 l olivového oleja
  • 10 strúčikov ošúpaného cesnaku
  • 10 feferónov

Postup: Paradajky a cibuľu nakrájame nadrobno, kápie si nastrúhame na tenké rezance. Všetko dáme do veľkého hrnca a varíme asi 1 hodinu, kým sa nám pustená šťava nezredukuje. Hrniec odstavíme z platne. Pridáme korenie, soľ, ocot, cukor a olej. Cesnak si pretlačíme, feferónky nakrájame nadrobno a spolu to vložíme do hrnca. Zmes dobre premiešame a ochutnáme. V prípade potreby dochutíme. Pomazánku ponalievame naberačkou do umytých pohárikov a dobre ich viečkami uzavrieme. Otočíme ich hore dnom na 1 hodinu. Potom otočíme naspäť a necháme vychladnúť. Podávame s hriankami, vajcovým chlebom, alebo použijeme na ochutenie mäska.


Poznáte nejaké ďalšie chutné jedlá z paradajok? Napíšte recepty do diskusie pod článkom.

Zdroj: Silvia Pilková, Silvia Pilková, Viola

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close