Tri pohľady na tradičný slovenský demikát: Vyskúšajte chutné bryndzové polievky

Pivná smotanová polievka s kuracou filetu

thinkstockphotos.com

Halušky nie sú jediným typickým slovenským jedlom s bryndzou. Netreba zabúdať na skvelú polievku zvanú demikát, prípadne ďalšie chutné bryndzové polievky, ktoré zaručene postavia na nohy a zároveň príjemne zasýtia.

Netreba zabúdať na to, že bryndza je výborným zdrojom živých probiotických kultúr, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu a chránia ho pred onkologickými ochoreniami. Pôsobí tiež pri črevných ochoreniach, vysokom tlaku a zároveň obraňuje organizmus pred vysokým cholesterolom.

Klasický demikát

Potrebujeme:

  • 250 g bryndze
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 50 g masti
  • 5 zemiakov
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • ½ ČL rasce

Postup: Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na masti do zlatista. V krátkom slede pridáme rascu, papriku a napokon aj bryndzu a zemiaky nakrájané na kocky. Následne zalejeme vodou a varíme, kým nebudú zemiaky mäkké. Vtedy polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme smotanu. Demikát môžeme ochutiť aj opraženou slaninou. Na kocky nakrájané kúsky dáme do hrnca v prvom kroku, spolu s cibuľou. Podávame s chlebovými krutonmi.

Náš tip: Aby sa smotana nezrazila, vytiahnite ju dostatočne skoro pred použitím z chladničky. Takto sa oteplí na izbovú teplotu. Takisto môžete do nej zmiešať niekoľko lyžíc demikátu, aby sa jednotlivé teploty priblížili.


Mohlo by vás zaujímať: Bryndza nepatrí len k haluškám: Skúste bryndzové kolieska, polievku či „šmirkas“


Salašnícka bryndzová polievka

Potrebujeme:

  • 100 g bryndze
  • 150 g údeného syru
  • 200 g kyslej smotany
  • 3 zemiaky
  • 20 g masla
  • 1 cibuľu
  • 50 g masti
  • hladkú múku
  • mletú červenú papriku
  • rascu
  • petržlenovú vňať

Postup: Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na masti. Pridáme na kolieska nakrájané zemiaky, poprášime trochou múky, rasce a mletej papriky, premiešame a zalejeme vodou. Kým sa zemiaky varia, rozmixujeme nastrúhaný údený syr, smotanu, maslo a bryndzu do krémova. Keď budú zemiaky mäkké, prilejeme pripravený syr s bryndzou. Podávame s opečeným chlebom alebo chlebovými krutónmi. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Bryndza je skvelá aj bez halušiek: Vyskúšajte chrumkavé kolieska


Zemiaková polievka s bryndzou

Potrebujeme:

  • bujón
  • 6 zemiakov
  • 200 g bryndze
  • 50 g masla
  • 1 cibuľu
  • 2 dl mlieka
  • hladkú múku
  • mletú červenú papriku
  • soľ, čierne korenie

Postup: Podobne, ako pri demikáte, aj tu najskôr opražíme cibuľu, namiesto masti však použijeme maslo. Na kocky nakrájané zemiaky pridáme k cibuli, okoreníme červenou paprikou a čiernym korením a zalejeme bujónom. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Medzičasom si mixérom zmiešame mlieko s bryndzou a pridáme k uvareným zemiakom. Okoreníme paprikou a podľa potreby podlejeme trochou vody a počkáme, kým polievka znova zovrie.


Aké ďalšie chutné jedlá z bryndze si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame