Tri pohľady na tradičný slovenský demikát: Vyskúšajte chutné bryndzové polievky

Pivná smotanová polievka s kuracou filetu

thinkstockphotos.com

Halušky nie sú jediným typickým slovenským jedlom s bryndzou. Netreba zabúdať na skvelú polievku zvanú demikát, prípadne ďalšie chutné bryndzové polievky, ktoré zaručene postavia na nohy a zároveň príjemne zasýtia.

Netreba zabúdať na to, že bryndza je výborným zdrojom živých probiotických kultúr, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu a chránia ho pred onkologickými ochoreniami. Pôsobí tiež pri črevných ochoreniach, vysokom tlaku a zároveň obraňuje organizmus pred vysokým cholesterolom.

Klasický demikát

Potrebujeme:

  • 250 g bryndze
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 50 g masti
  • 5 zemiakov
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • ½ ČL rasce

Postup: Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na masti do zlatista. V krátkom slede pridáme rascu, papriku a napokon aj bryndzu a zemiaky nakrájané na kocky. Následne zalejeme vodou a varíme, kým nebudú zemiaky mäkké. Vtedy polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme smotanu. Demikát môžeme ochutiť aj opraženou slaninou. Na kocky nakrájané kúsky dáme do hrnca v prvom kroku, spolu s cibuľou. Podávame s chlebovými krutonmi.

Náš tip: Aby sa smotana nezrazila, vytiahnite ju dostatočne skoro pred použitím z chladničky. Takto sa oteplí na izbovú teplotu. Takisto môžete do nej zmiešať niekoľko lyžíc demikátu, aby sa jednotlivé teploty priblížili.


Mohlo by vás zaujímať: Bryndza nepatrí len k haluškám: Skúste bryndzové kolieska, polievku či „šmirkas“


Salašnícka bryndzová polievka

Potrebujeme:

  • 100 g bryndze
  • 150 g údeného syru
  • 200 g kyslej smotany
  • 3 zemiaky
  • 20 g masla
  • 1 cibuľu
  • 50 g masti
  • hladkú múku
  • mletú červenú papriku
  • rascu
  • petržlenovú vňať

Postup: Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na masti. Pridáme na kolieska nakrájané zemiaky, poprášime trochou múky, rasce a mletej papriky, premiešame a zalejeme vodou. Kým sa zemiaky varia, rozmixujeme nastrúhaný údený syr, smotanu, maslo a bryndzu do krémova. Keď budú zemiaky mäkké, prilejeme pripravený syr s bryndzou. Podávame s opečeným chlebom alebo chlebovými krutónmi. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Bryndza je skvelá aj bez halušiek: Vyskúšajte chrumkavé kolieska


Zemiaková polievka s bryndzou

Potrebujeme:

  • bujón
  • 6 zemiakov
  • 200 g bryndze
  • 50 g masla
  • 1 cibuľu
  • 2 dl mlieka
  • hladkú múku
  • mletú červenú papriku
  • soľ, čierne korenie

Postup: Podobne, ako pri demikáte, aj tu najskôr opražíme cibuľu, namiesto masti však použijeme maslo. Na kocky nakrájané zemiaky pridáme k cibuli, okoreníme červenou paprikou a čiernym korením a zalejeme bujónom. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Medzičasom si mixérom zmiešame mlieko s bryndzou a pridáme k uvareným zemiakom. Okoreníme paprikou a podľa potreby podlejeme trochou vody a počkáme, kým polievka znova zovrie.


Aké ďalšie chutné jedlá z bryndze si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close