Tri tipy na ľahkú letnú večeru: Tieto chute určite oceníte aj vy!

Lečo

gettyimages

Husté lečo s čabajkou

Príprava: 35 minút

Potrebujeme:

  • slnečnicový olej
  • 1 cibuľu, nakrájanú najemno
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájaného najemno
  • 3-4 rôznofarebné papriky
  • 1/2 – 3 lyžičky sladkej papriky
  • 4 nožičky čabajky
  • 2 – 3 vajcia
  • varené zemiaky alebo svetlú bagetku ako prílohu

Postup: Vo väčšom hrnci si rozpálime slnečnicový olej a na ňom osmažíme cibuľu. Po štyroch minútach pridáme cesnak a pár minút opekáme. Potom pridáme aj očistené a nakrájané papriky a desať minút dusíme. Zaprášime sladkou paprikou, pridáme na kolieska nakrájanú čabajku a paradajky a necháme ich zmäknúť. Nakoniec na zmes vyklepneme vajíčka a zamiešame. Podávame teplé s bagetkou.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Rizoto s bazalkovým pestom: Zvládne ho pripraviť naozaj každý

Pečené špenátové rizoto

Príprava: 30 minút

Potrebujeme:

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 200 g šampiňónov, nahrubo nakrájaných
  • 4 plátky slaniny (pridať môžete aj na kúsky pokrájané kuracie prsia)
  • 300 g ryže arborio
  • 1 l slepačieho vývaru (bujón)
  • 50 g mladého špenátu
  • 50 g najemno nastrúhaného parmezánu
  • 40 g masla
  • soľ, čierne korenie

Postup: Rúru si predhrejeme na 180 °C. Olej rozpálime na veľkej panvici, najlepšie s nepriľnavým povrchom. Pridáme huby a slaninu (prípadne aj pokrájané kuracie prsia) a opekáme 5 minút dozlatista, ku koncu opekania pridáme aj cesnak. Potom zmes preložíme do zapekacej misy s objemom asi 2,5 – 3 litre, vsypeme ryžu, zalejeme bujónom, dobre premiešame, tesne prekryjeme alobalom a pečieme 40 minút, alebo dokiaľ ryža neabsorbuje všetku tekutinu. Nakoniec vmiešame špenát, parmezán a maslo, a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Chutné lievance bez múky a cukru: Ochutnajte ich s horúcimi malinami!

Zelerové lievance

Príprava: 20 minút

Potrebujeme:

  • 1 menší zeler
  • 5 vajec
  • mlieko
  • 150 g strúhaného eidamu
  • soľ, čierne korenie, bylinky
  • pažítku
  • cherry paradajky

Postup: Surový zeler olúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme vajcia rozšľahané s dvomi až tromi lyžicami mlieka, zasypeme syrom, ochutíme bylinkami, čiernym korením, soľou a pažítkou a premiešame. Panvicu vymažeme olejom a potom na nej štyri minúty z každej strany smažíme zelerové lievance. Na tanieri ich preložíme plátkami cherry paradajok a podávame najlepšie so zemiakovou kašou, prípadne s pečivom. Pridať môžeme tatársku omáčku.

Ktoré jedlé byliny z našich lúk využívate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close