Tri top potraviny s protiinfekčnými účinkami: Doprajte si ich každý deň!

Cibuľa

thinkstockphotos.com

Jeseň klope na dvere a s ňou aj čoraz chladnejšie rána a večery, aj keď denné teploty sú ešte pomerne hrejivé. Teplotné rozdiely medzi ránom a dňom sú niekedy aj desať či viac stupňov. Takéto výkyvy hlavne v tomto období podporujú rozvoj vírusových ochorení. Dobrou správou je, že pred infekciami a vírusmi sa dá chrániť aj vhodnými potravinami. A nejedná sa o nijaké výnimočné druhy, v špajzi ich máte určite aj vy…

Existuje množstvo hotových farmaceutických produktov podporujúcich imunitu, ktoré si len jednoducho vo forme tabliet kúpite v lekárni. Stačí ich prehltnúť a nemusíte sa zapodievať činnosťami, ktoré zaberajú kopec času a „zdržujú“ vás, ako je napríklad umývanie, ošúpanie šupiek, krájanie či odšťavovanie. Áno, veľa ľudí využíva jednoduchšiu možnosť. No pravdou je, že nijaký umelý vitamín sa nikdy nevyrovná pravým „živým“ vitamínom z čerstvého ovocia a zeleniny. A preto je lepšie dať si tú námahu navyše a uprednostniť ich pred umelou výživou.

Čo znamená, že sú protiinfekčné?

Určité druhy potravín, najmä zelenina a ovocie, sú plné zlúčenín, vďaka ktorým sa zvyšuje vaša obranyschopnosť a odolnosť voči útočiacim vírusom a infekciám. V praxi to znamená, že tieto potraviny zlepšujú a stimulujú imunitu a pomáhajú jej lepšie čeliť rôznym mikroorganizmom vyvolávajúcim akútne choroby. Majú teda aj preventívne účinky a v prípade rozšírenia choroby máte omnoho vyššiu šancu, že neochoriete, ako napríklad ten, kto na protiinfekčnú prevenciu vo forme výživy predtým nedbal.


Mohlo by vás zaujať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Čo zaradiť do jedálnička?

Ak sa chcete vyhnúť rozšíreným jesenným vírusovým nákazám, ktoré každoročne zasiahnu drvivú väčšinu obyvateľstva, je najvyšší čas začať sa denne „dopovať“ tými správnymi potravinami. Ktoré si vybrať?

Cesnak

Čo viac slovenské, jednoduchšie a dostupnejšie, ako praobyčajný cesnak si viete predstaviť? A pritom ide o protiinfekčného bojovníka číslo jeden, ktorému umelé prostriedky na podporu imunity nesiahajú ani po päty. Cesnak je skutočne bomba, ktorú by ste v tomto období mali jesť naozaj najčastejšie ako sa len dá. A nemyslíme tým konzumáciu len v surovom stave, pridať si ho môžete do polievky, pečeného mäsa, či zemiakov. Obsahuje okolo 400 liečivých zložiek, medzi inými vitamíny A, B1, B2, D a C, množstvo jódu a má výrazné antibakteriálne, antimykotické, ako aj antivírusové účinky. Prezývaný je aj prírodné antibiotikum, pričom toto označenie nie je vôbec prehnané. Do vareného jedla ho pridávajte len tesne pred dovarením, aby si zachoval liečivé účinky.


Mohlo by vás zaujať: Cibuľa je mocná čarodejnica: Lieči, chutí a udrží človeka vo forme!


Cibuľa

„Sestra cesnaku“ je podobne ako on, silná a účinná zbraň v prevencii pred vírusmi a infekciami. Šťava z cibule má dokonca antibiotické účinky a dokáže vyliečiť aj niektoré druhy kašľa, nádchu a prechladnutie, či iné akútne prebiehajúce infekcie. Je tiež skvelá prevencia pred vznikom infekcií, pričom účinne zvyšuje celkovú obranyschopnosť organizmu. Obsahuje pomerne veľa vitamínu C, ale okrem toho aj vitamíny skupiny B, A a tiež minerály ako zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik či síru. Okrem toho je aj zdrojom prírodných antioxidantov, flavonoidov a obsahuje aj fytoncídy, ktoré ničia a zastavujú rast niektorých baktérií a mikroorganizmov.

Med

Ďalší z dostupných zázrakov prírody. Je prírodným antioxidantom a vysoko účinnou prevenciou pred niektorými infekciami a vírusmi. Má výrazné antibakteriálne účinky a je skvelou sladkou variantou, ako si nielen pochutiť, ale aj pomôcť svojmu zdraviu. Obsahuje vitamíny C, B6, tiamín, niacín, riboflavín, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, sodík, zinok, kyselinu pantonénovú a niektoré aminokyseliny. Nie nadarmo sa hovorí o čaji s medom ako o lieku. Vynikajúcou prevenciou pred vírusmi je lyžička medu každé ráno nalačno.


Mohlo by vás zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!


Pomoc pri infekciách poskytnú aj tieto potraviny:

  • čučoriedky
  • slivky
  • ananás
  • citrusy
  • čierny a zelený čaj
  • jahody
  • kapusta
  • maliny
  • mrkva
  • sója

Ako často si spomínané protiinfekčné trio doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame