Trpíte alergiou na potraviny? Skúste si najskôr poradiť bez liekov

Jahody

thinkstockphotos.com

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb alergia na potraviny postihne každý rok 6 percent detí a 4 percentá dospelých. Pri potravinovej alergii imunitný systém mylne identifikuje konkrétne potraviny alebo látky, ktoré sú ich súčasťou, ako potenciálne škodliviny pre telo. V dôsledku toho organizmus uvoľní protilátky, ktoré majú za úlohu zneutralizovať cudziu látku.

Príznaky alergie

Telo v záujme vlastnej ochrany spustí rad procesov. Príznaky môžu zasiahnuť veľkú časť organizmu od pokožky cez tráviaci trakt, kardiovaskulárny systém až po dýchacie cesty.

Patrí medzi ne:

  • vracanie
  • bolesti brucha
  • žihľavka
  • dýchavičnosť
  • kašeľ
  • vyrážky
  • opuch pier alebo iných častí tela
  • nádcha
  • závraty

K väčšina príznakov dochádza po niekoľkých minútach od konzumácie. Medzi najrizikovejšie potraviny, ktoré štatisticky najčastejšie vyvolávajú alergické reakcie patria vajcia, mlieko, arašidy, orechy, mäkkýše, pšenica, kukurica, sója a jahody. Potravinové alergie je potrebné konzultovať s lekárom, no liečbu možno podporiť nasledujúcimi radami.


Mohlo by vás zaujať: Alergie medzi nami: Prečo vznikajú a ako s nimi bojovať?


Vyhnite sa potravinovým alergénom

Kľúčom k zmierneniu príznakov potravinovej alergie je identifikovať zložku, ktorá vám spôsobuje problémy a odstrániť ich z jedálneho lístka. Môžete si zapisovať všetky potraviny a jedlá, ktoré ste skonzumovali 2 až 3 dni pred tým, čo sa u vás objavil niektorý z vyššie spomínaných príznakov. Vinníkom je zvyčajne potravina, ktorú ste v minulosti nekonzumovali a tá sa mohla objaviť aj v niektorom z jedál. Tej sa následne niekoľko dní vyhýbajte, až kým sa váš stav znova nezlepší. Takýmto spôsobom zistíte, ktorý alergén vám spôsobuje problémy.

Jedzte viac probiotických potravín

Ak sa u vás po konzumácii niektorých potravín objavili bolesti brucha či hnačka, pridajte so vášho jedálnička probiotické potraviny. Obsahujú vysoké množstvo laktobacilov, teda „dobrých“ baktérií, ktoré pomáhajú obnoviť prirodzenú rovnováhu črevných baktérií a liečia tak tráviace problémy. Probiotické potraviny navyše posilňujú imunitný systém. Pokiaľ ide o konkrétne probiotické potraviny, možnosťou je jogurt so živými kultúrami, ďalšími takýmito potravinami sú kefír či kyslá kapusta.


Mohlo by vás zaujať: Trápia vás vyrážky alebo hnačky? Možno máte alergiu na čokoládu


Pite zázvorový čaj

Zázvor, pokiaľ ide o gastrointestinálne problémy spojené s potravinovými alergiami, je rovnako účinný ako probiotiká. Navyše má protizápalové, antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti, ktoré bojujú proti zažívacím kŕčom, nevoľnosti, vracaniu, poruchám trávenia a hnačke. Pite preto 2 až 3 šálky zázvorového čaju denne. Pre zlepšenie trávenia môžete rovnako zmiešať jednu čajovú lyžičku čerstvej zázvorovej šťavy s medom a užiť túto zmes pred jedlom.

Pomôcť môže aj žihľava

Žihľava dvojdomá obsahuje antihistaminiká a má protizápalové vlastnosti, vďaka čomu pomáha pri liečbe rôznych typov alergií, vrátane potravinovej alergie. Poskytuje teda úľavu od príznakov ako sú nádcha, kýchanie, kožné vyrážky, nevoľnosť a bolesti žalúdka. Pripravte si žihľavový čaj zo živých či sušených žihľavových lístkov a pite ho, kým bolesti neustanú.


Mohlo by vás zaujať: Alergia sa môže objaviť aj v staršom veku: Čo vás čaká v takom prípade?


Jedzte potraviny bohaté na vitamín C

Vitamín C posilňnuje imunitný systém a jeho antioxidačné účinky prirodzeným spôsobom odstraňujú z organizmu škodlivé látky. Tento vitamín zabraňuje tvorbe histamínu, ktorý môže spôsobovať rovnaké problémy ako alergia na niektorú z potravín. Zahrňte teda do jedálnička viac ovocia a zeleniny s obsahom vitamínu C. Sú to najmä citróny, pomaranče, brokolica, grapefruity, kiwi, paprika, jahody a paradajky.

Pripravte si kúru z jablčného octu

Jablčný ocot pôsobí ako prírodné antihistaminikum a má aj ďalšie liečivé vlastnosti, vďaka ktorým môže pomôcť bojovať proti mnohým symptómom potravinovej alergie. Obnovuje živiny, ktoré zase regulujú imunitnú odpoveď organizmu pri prijatí alergénov. Okrem toho optimalizuje hodnotu pH v tele. Pridajte jednu polievkovú lyžicu nefiltrovaného jablčného octu do pohára teplej vody a vypite. Alebo zmiešajte jednu čajovú lyžičku octu s medom a citrónovou šťavou a túto zmes pite, až kým sa príznaky postupne celkom nevytratia.


Trpíte alergiou na potraviny? Na ktoré druhy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame