Účinky vianočných korenín: Klinčeky uľavia po ťažkom jedle, škorica pomôže od vyčerpania

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Čo by bol punč bez klinčekov alebo perník bez škorice? Tieto a ďalšie tradičné koreniny sú jednoducho neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Vďaka nim rozvoniava celý náš príbytok, pomáhajú navodiť pocity pohody a spokojnosti. Priaznivo však pôsobia aj na naše zdravie. Ktoré sú to, aké majú účinky a kde najlepšie vyniknú?

Hrejivá škorica

Očistená sušená kôra stromov z rodu škoricovník je vďaka svojej typickej vôni a chuti obľúbená najmä v potravinárstve. Obsahuje veľa antioxidantov, pomáha regulovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Má hrejivé účinky, uľaví pri nechutenstve, znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha pri tráviacich ťažkostiach a dočasných stavoch vyčerpanosti. Uvoľňuje napätie a nervozitu a podporuje proces učenia. Dospelý človek môže skonzumovať maximálne 1 čajovú lyžičku denne. Nemala by sa však užívať pri precitlivenosti na silicu, žalúdočných a črevných vredoch.

Kde ju využiť? Ako korenie sa hodí do sladkých, slaných i pikantných jedál, zákuskov, perníkov, džemov či konzervovaného ovocia. Celá spolu s klinčekmi výborne ochutí varené víno i punč. Mletá zas kávu či Cappuccino. Škoricové tyčinky vyniknú aj na vianočných dekoráciách.


Mohlo by vás zaujať: Voňavé klinčeky sú viac ako korenie: Zbavia vás bolesti zubov a zničia baktérie


Aromatické klinčeky

Len málokto vie, že drobné klinčeky rastú na stromoch klinčekovcov voňavých dorastajúcich až do výšky 20 metrov. Nielenže krásne voňajú, majú aj liečivé vlastnosti. Povzbudzujú chuť do jedla a uľahčujú trávenie, preto sú ideálne po mastných vianočných jedál. Zopár ich požujte v ústach a potom vypľujte. Dokážu zbaviť zápachu z úst a uľaviť od bolesti zubov. Vďaka vysokému podielu eugenolu tlmia bolesť a pomáhajú aj pri nachladnutí a chrípke.

A čo použitie? V kuchyni sa využívajú najmä pri zaváraní ovocia. V čase Vianoc sa pridávajú do koláčov, medovníkov, vareného vína i mäsových pokrmov.

Hviezdičkový badián

Chuťou aj vôňou pripomína čierne pelendreky a nazýva sa tiež hviezdicovitý aníz. Sladkastá korenina posilňuje imunitu, má antiseptické a antivírusové účinky. Najmä v zime je užitočným pomocníkom proti kašľu čaj z badiánu. Postačí pár kusov vyvariť vo vode a dochutiť medom a citrónom. Zároveň podporuje trávenie, používa sa pri reume i kolike. V Indii sa semená rastliny žujú na osvieženie dychu.

Právom patrí do kuchyne: Využitie má v sladkých i slaných pokrmoch, ako sú polievky, omáčky, sušienky, koláče, zavárané ovocie či pečené mäso. Skvele ochutí víno, vyrába sa z neho likér a olej. Koreninu kupujte vcelku a pomeľte tesne pred použitím. Uchová si tak svoju chuť a arómu.


Mohlo by vás zaujať: Vanilka, škorica, klinčeky: Ako nám prospievajú vianočné koreniny?


Podmanivá vanilka

Vanilkový struk je plod orchidey vanilky pravej, ktorá dnes rastie prevažne na Madagaskare. Tobolka je naplnená čiernou kašovitou hmotou s drobnými, neklíčivými semenami. Po ich fermentácii sa vytvorí vanilín, zodpovedný za omamnú vôňu. Pôsobí ako afrodiziakum, využíva sa v kozmetike aj parfumoch – vanilkou sa zvykli potierať mexické ženy, aby zvýšili svoju sexuálnu príťažlivosť. Navyše, povzbudzuje celé telo, pôsobí proti depresiám, únave, nervozite a dokáže zlepšiť spánok. Má rozsiahle využitie v aromaterapii. Vanilkový éterický olej je prírodným antioxidantom, zlepšuje dýchanie a má protizápalové účinky.

Kde chutí najlepšie? S obľubou sa pridáva do vianočného pečiva, zákuskov, krémov, zmrzliny, čokolády či likérov.

Vzácny kardamón

Je jedným z najvzácnejších korení na svete. Pomáha pri problémoch s trávením, nachladnutí, osviežuje dych, má močopudné a protizápalové vlastnosti. Semiačka sú veľmi bohaté na bielkoviny, škroby, tuky a ďalšie látky. Nájdeme v nich aj riboflavín, ktorý pomáha pri udržaní zdravého zraku, pokožky, slizníc a nervového systému.

Všestranné využitie: Kardamón vyniká mierne štipľavou chuťou podobnou zázvoru, čo umožňuje jeho široké využitie v slanej i sladkej kuchyni. Je súčasťou rôznych zmesí korenia, zlepšuje chuť jabĺk, hrušiek, strukovín i koreňovej zeleniny. Hodí sa k hydine, ryži, do vareného vína, whisky, likérov, kávy alebo čaju. Pri varení možno použiť celé semená, alebo ich rozdrviť a nasucho opražiť.


Ktoré vianočné koreniny najčastejšie a na čo používate vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Vlaďa

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close