Uhorky pochádzajú z vlhkých a teplých krajov Indie a Číny, kde sa pestovali už pred tromi tisíckami rokov. Na naše územie sa dostali až v 16. storočí vďaka Rimanom. Najprv boli používané len ako liek proti moru. Až neskôr sa stali vyhlásenou pochúťkou a skvelou pomocníčkou pre udržanie štíhlej postavy a peknej pleti.
V súčasnej dobe sa využívajú dva druhy uhoriek. Šalátovky sú dlhé štíhle s hladkou šupkou a používame ich na priamu konzumáciu. K šalátovkám sa kvôli podobnému využitiu radia i hadovky. Druhý typ uhoriek sú nakladačky. Majú drsnú šupku a na rozdiel od šalátoviek u nich platí, že čím sú menšie, tým sú lepšie. Používajú sa hlavne na zaváranie.
Zdravie na tanieri
I napriek vysokému obsahu vody, obsahujú uhorky zaujímavé látky. Okrem vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, je to ešte vitamín B1. Thiamín (B1) blahodarne pôsobí na nervový systém a povzbudzuje organizmus. Pre dobrý stav srdca, očí i pokožky je dôležitý riboflavín. V uhorkách je nezanedbateľné množstvo enzýmu erepsín, ktorý napomáha štiepeniu bielkovín. V šupke tejto zeleniny je veľmi veľké množstvo kyseliny kremičitej. Soli tejto kyseliny sú významným stavebným kameňom väzov, kostí, chrupaviek, vlasov a nechtov. Kladom uhoriek je i vysoké množstvo draslíku, takže dokážu úplne prirodzeným spôsobom odvodňovať organizmus. Pre tento účinok sú veľmi vhodnou zeleninou pre osoby trpiace dnou a reumatizmom. Účinkom draslíku je aj znižovanie krvného tlaku. Kremík a síra podporujú rast vlasov. Uhorky sú užitočnou potravinou pre činnosť žlčníka, pečene a ľadvín.
Tiež by vás mohlo zaujať: Pomocníčka uhorka: Pre radosť na tanieri a jemnú pleť bez vrások
Uhorka na spálenú pokožku
Spálilo vás slniečko a nemáte nič po ruke? Nakrájajte uhorku na plátky a priložte na boľavé miesta. Pokožku to ochladí a hydratuje. Plátok uhorky je účinným liekom na opuchnuté miesto po bodnutí hmyzom. Chladivé a liečivé účinky uhoriek sa uplatňujú pri liečbe oparov a ekzémov.
Nápoj na prečistenie
V liečiteľstve sa táto zelenina používa na čistenie krvi, pečene, žlčníku a prostaty vo forme pitnej kúry. Nápoj pripravíte zmiešaním 2 dcl uhorkovej, 2 dcl cviklovej a 4 dcl mrkvovej šťavy. Zmes rozdeľte na 3 – 4 diely a pite v priebehu dňa. Pokiaľ si do nápoja primiešate šťavu z jedného citrónu, pomôže vám s odstránením ľadvinového piesku a kamienkov.
Pri liečbe dny a reumy sa robia teplé kúpele končatín v odvare z vňate uhoriek. Kúra by mala trvať približne 25 minút.
Schudnite s uhorkovou diétou
Uhorky sú nízkoenergetické, na 100 g čerstvej zeleniny majú len 64 kJ. Preto je obľúbenou zeleninou, ktorú často odporúčajú dietológovia pri redukcii váhy. Najznámejšia diéta s touto potravinou je uhorková diéta, keď sa tri dni konzumujú len uhorky. Počas tejto diéty sa môžete zbaviť až 5 kg. Je nutné podotknúť, že toto stravovanie je veľmi jednostranné a nedokáže telu dodať všetky potrebné látky, preto nie je vhodné diétu držať dlhšie ako odporúčané tri dni. Vhodnejšie ako jednostranné diéty je obmedzenie tuku v strave a zaradenie väčšieho množstva ovocia a zeleniny do jedálneho lístku.
Tiež by vás mohlo zaujať: Cuketa na vašom tanieri: Detoxikuje a pomáha chudnúť
Očistí a hydratuje vašu pleť
Uhorky však neslúžia len ako potravina. Nezastupiteľnú rolu majú pri výrobe najrôznejších kozmetických prípravkov i domácej kozmetiky. Uhorky majú až 95% vody. Navyše obsahujú enzýmy a stopové prvky, ktoré zmierňujú opuchy očných viečok, regulujú obsah vlhkosti v pokožke a posilňujú pružnosť tkanív. Pleť prečistia a upokoja prípadne zápaly pokožky. To sú dôvody, prečo si ženy prikladajú uhorky na pleť.
Na opuchnuté oči stačí priložiť plátky čerstvej uhorky. Už po niekoľkých minútach pocítite úľavu. Ideálnu pleťovú masku z uhoriek pripravíte tak, že uhorky nastrúhate do kyslej smotany. Takto vytvorenú pleťovú masku naneste na pleť, nechajte pôsobiť 10 minút a opláchnite. Pokiaľ máte mastnú pleť, skúste ju občas ošetriť plátkom uhorky alebo vodou z uhoriek. Pleť pekne vyčistí a stiahne rozšírené póry.
Čo s uhorkami v kuchyni?
Uhorky najčastejšie konzumujeme čerstvé v rôznych šalátoch, na obložených chlebíčkoch sendvičoch a v studených polievkach. Ďalšou najčastejšou úpravou je nakladanie. V poslednej dobe sa objavujú recepty na tepelne upravené uhorky.
Uhorka s mätou
Menšiu šalátovú uhorku olúpte, nastrúhajte na hrubo, dajte ju osolenú do sitka a nechajte z nej odkvapkať vodu. Jogurt zmiešajte s lyžicou olivového oleja, dvomi roztlačenými strúčikmi cesnaku a dvomi lyžicami nasekanej mäty. Do takto pripraveného jogurtu vmiešajte odkvapkanú uhorku. Podávajte k mäsu, alebo s chlebom a olivami.
Tiež by vás mohlo zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Studená uhorková polievka
Ochutnajte studenú uhorkovú polievku s chilli a pažítkou. Olúpte dve šalátové uhorky a nastrúhajte na hrubo. K uhorkám pridajte dva olúpané a roztlačené strúčiky cesnaku. Nasekajte čerstvý kôpor, mätu, jarnú cibuľku. Všetky suroviny dajte do hlbokej misky spolu s 200 g gréckeho jogurtu, 200 g kyslej smotany, lyžicou olivového oleja a lyžičkou vínneho octu. Rozmixujte tyčovým mixérom. Polievku ochuťte soľou a čiernym korením a dajte vychladiť do chladničky. Polievku podávajte ozdobenú chilli papričkou a nasekanou pažítkou. Dobrú chuť.
Máte dobrý recept na využitie uhorky? Prezraďte ho aj ostatným čitateľom v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.
Zdieľať na