Úľava pre boľavé kolená: Pomôžte si týmito prírodnými zázrakmi

kolená

sxc.hu

Zvykne vás prepadnúť náhla pichľavá bolesť v oblasti kolien? Či už ste si kolenné kĺby opotrebovali pri práci alebo namáhavom športe, rozhodne nejde o nič príjemné. Tento neduh je navyše úzko spätý s faktormi dedičnosti a zahŕňa aj opačný extrém – nedostatočnú aktivitu a sedavé zamestnanie. Aby vám kolená slúžili čo najdlhšie, vyskúšajte medicínu, ktorú bežne v lekárni nekúpite.

Pokrivkávate takmer pri každej zmene počasia? Bohužiaľ, boľavé kolená vás môžu potrápiť oveľa skôr ako na dôchodku. S týmto problémom sa totiž pasujú ľudia čoraz mladších vekových kategórií. Odhaduje sa, že kolenné kĺby si nejakým spôsobom liečia až viac než 3% populácie do 35 rokov, nehovoriac o skôr narodených ročníkoch. Uznajte sami, že v konečnom dôsledku nejde o zanedbateľné čísla. Pripravili sme pre vás preto niekoľko tipov, ktoré vám možno zaberú ešte predtým, než budete musieť utekať do ambulancie svojho lekára.

Namiešajte si blahodarný vaječný likér

Jeho príprava síce bude vyžadovať istý čas, túto investíciu však rozhodne neoľutujete. Budete potrebovať 10 čerstvých vajec – najlepšie takých, na ktorých nie je žiadne označenie či pečiatky. V ideálnom prípade by mali byť teda domáce s bielou škrupinou. Umyté vajcia opatrne poukladajte na dno päťlitrovej nádoby. Zalejte ich šťavou z citrónov (z 1-2 kíl) tak, aby boli celkom ponorené. Nádobu prikryte a odložte na týždeň do chladničky. Pôsobením citrónovej šťavy sa škrupiny úplne rozpustia. Vtedy zmes rozmixujte, pridajte približne pol kila medu a prilejte koňak podľa chuti a potreby (aby bol likér dostatočne riedky). Nápoj uchovávajte v chlade a doprajte si každý deň nalačno aspoň pol štamprlíka (tí, ktorí nešoférujú, môžu aj celý).

Tento vaječný likér má priaznivé účinky na celý rad zdravotných ťažkostí. Vďaka prírodnému vápniku vynikajúco pôsobí proti osteoporóze, chorobám kostí, chrupaviek a kĺbov. Účinne bojuje aj proti paradentóze a posilňuje imunitu.

Keďže na tento prírodný zázrak nedajú dopustiť predovšetkým naše staré mamy, opýtali sme sa na názor aj odborníka. „Poznám ten recept, mala som jedného pacienta, ktorému sa pri jeho užívaní pomerne rýchlo zahojila zlomenina ruky. Ťažko povedať, či by proces hojenia prebiehal rovnako aj bez likéru, ale vápnik zo škrupín má svoj význam,“ prezradila nám praktická lekárka. Na vysvetlenie dodáva: „Existuje liek Biomin H, čo sú v samej podstate rozdrvené škrupiny vajec. Ak by teda likér pravidelne pil aj celkom zdravý človek, určite sa mu nemôže nič stať. Na zakonzervovanie vajíčok slúži práve pridaný alkohol.“


Mohlo by vás zaujať: Rakovina prostaty: Včasné odhalenie príznakov vám môže zachrániť život!


Možno vám pomôžu práve stromy

Ak hľadáte okamžitú úľavu, možno by ste mali vyraziť do lesa. Pomôcť by vám totiž mohol obklad z brezového lístia. V pol litri vody povarte väčšiu hrsť tohto sušeného lístia na miernom ohni približne 5 minút. Po vychladnutí ho preceďte a lístie prikladajte na bolestivé miesta.

Ak nezaberie breza, vyskúšajte čerstvé borovicové ihličie. Nazbierajte aspoň pol kila a na celý deň ho namočte do dvoch litrov vody. Potom ho hodinku povarte na miernom ohni. Do odvaru namáčajte gázu alebo látkové vreckovky a prikladajte priamo na zdroj bolesti.

V súvislosti s lístím a ihličím má pozitívne skúsenosti aj samotná doktorka: „Určite pomáhajú, najmä pri chronických bolestiach. Extrakty sa môžu pridať aj do mastí. Veľkú psychickú úlohu pri starších ľuďoch zohráva fakt, že sa im o tie kolená niekto vôbec stará – či už dcéra alebo vnučka.“


Mohlo by vás zaujať: Milujete slaninu a klobásy? Pozor, údajne spôsobujú rakovinu!


Premažte si kĺby najmä zvnútra

Hoci prevencia boľavých kolien spočíva najmä v šetrnom pohybe, pozornosť by ste mali venovať aj tomu, čo máte na tanieri. Ak vám samotný rybí olej nevonia, doprajte si ho v lákavejšej forme – ako kapra, tresčiu pečeň, makrelu či platesu. Patríte k milovníkom huspeniny? Pokojne si na nej z času na čas pochutnajte. Vaše chrupavky vám budú vďačné.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close