Univerzálny, zdravý a hotový za 10 minút: Kuskus je ideálny počas diéty

Marocký losos s kuskusom

thinkstockphotos.com

História potraviny menom kuskus siaha až do obdobia 3000 rokov pred našim letopočtom. Je základnou potravinou prevažne v krajinách severnej Afriky ako Maroko, Alžírsko, Tunisko či Líbya. Obľúbený je napríklad aj na talianskom ostrove Sicília či v Izraeli. Pomerne exotický názov pochádza z arabského slova kaskasa, čo znamená rozbíjať alebo tĺcť. To je dôsledkom procesu, akým ho získavame..

Bohatý na bielkoviny

Kuskus získavame z tvrdej bielej pšenice nazývanej durum. Má tvar okrúhlych zŕn a do našich kuchýň sa dostáva v priemyslovo upravenej instantnej variante. Kvôli nej možno kuskus pripraviť doslova za pár minút. Zároveň táto úprava neuberá na jeho výživnej hodnote. Kuskus je bohatý na bielkoviny, ktorých obsah je vyšší ako u iných obilnín a tiež takmer dvojnásobný v porovnaní s ryžou.

Ideálny počas diéty

Okrem toho obsahuje množstvo vlákniny a je tiež bohatý na vápnik, fosfor, železo a vitamíny B a E. Ďalej má len veľmi malé množstvo tuku, takže je dobrým základom pre diétne pokrmy. Zároveň podporuje rýchly metabolizmus postupným uvoľnovaním energie a trávenie. Prečisťuje tráviaci trakt.

Výhoda kuskusu je okrem jednoduchej prípravy i jeho neutrálna chuť, takže sa dá jesť na sladko i na slano. Poslúži ako dobrý začiatok dňa v podobe raňajok, ako súčasť šalátu či príloha alebo tiež hlavné jedlo.


Mohlo by vás zaujímať: Osviežte svoj jedálniček: Quinoa prospieva zdraviu a výborne chutí


Sladký kuskus na raňajky

Potrebujeme:

  • 5 PL kuskusu
  • 1 šálku mlieka
  • 1 ČL medu
  • sušené brusnice
  • lúpané slnečnicové semienka
  • ovocie

Postup: Na miernom ohni ohrejeme mlieko a pridáme kuskus. Odstavíme a necháme chvíľu postáť s pokrývkou. Pridáme med, semienka a dobre rozmiešame. Navrch poukladáme ovocie podľa sezóny i chuti. Výborne pasujú maliny, ale tiež marhule, broskyne alebo kúsky jablka. V poslednom prípade môžete pridať ešte štipku škorice.

Kuskus pečený s lososom

Potrebujeme:

  • 2 filety lososa
  • 100 g kuskusu
  • 2 dl bujónu
  • šťavu z polovice citrónu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 menšie paradajky
  • petržlenovú vňať

Postup: Kuskus zmiešame s pretlačeným cesnakom, na jemno nasekanou petržlenovou vňaťou, na mesiačiky nakrájanými paradajkami a dodáme olivový olej s citrónovou šťavou. Následne zalejeme horúcim bujónom a necháme chvíľu odpočívať pod pokrývkou. Po niekoľkých minútach poriadne premiešame a rovnomerne rozložíme na plech. Na kuskus položte filety lososa. Pečte na 180 stupňov asi 15 až 20 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Recept na sushi: Pripravte si doma tradičné japonské jedlo podľa VIDEA


Šalát s kuskusom a fetou

Potrebujeme:

  • 100 g kuskusu
  • 2 dl bujónu
  • 2 jarné cibuľky
  • ½ uhorky
  • 1 uhorku
  • 50 g syru feta
  • 2 ČL pesta

Postup: Kuskus zalejeme horúcim bujónom, necháme 10 minút odležať, kým nevypije všetkú tekutinu. Medzitým pokrájame jarné cibuľky na kolieska a tiež uhorku, papriku na prúžky. Zmiešame s kuskusom, pridáme pesto. Necháme chvíľu odležať a podávame s kockami fety.


Máte radi kuskus? Aké chutné jedlá si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame