Ústa otvoriť, jazyk vyplaziť: Čo všetko nám jeho farba napovie o našom zdraví?

ústa

sxc.hu

Hoci vyplazenie jazyka sa v rámci spoločenských mravov považuje za veľmi neslušné gesto, v ambulancii praktického lekára ide o celkom bežný úkon. Na základe farby, štruktúry a zvlhčenia tejto svalovej časti ústnej dutiny totiž už dávni prírodní liečitelia a experti na čínsku medicínu vedeli posúdiť, čo sa v našom organizme deje. Ak sa teda zdravotne či psychicky necítite najlepšie a márne pátrate po príčine, zoberte si zrkadlo, vyplazte jazyk a pozorne študujte jeho odraz.

Jazyk nie je len indikátorom chuti

Jazyku pripisujeme dôležitý význam najmä z hľadiska chuťových pohárikov, ktoré sa v ňom nachádzajú. „Jazyk je bohato zásobený krvnými cievami. Vďaka neustálej tvorbe slín je nonstop prečisťovaný, čo zabraňuje tvorbe škodlivých baktérií v oblasti úst. Ak sa človek necíti dobre, problém sa dá často zistiť jednoduchým preskúmaním práve jazyka,“ vysvetľuje prírodný liečiteľ Laurence Kirk z British College of Naturopath and Osteopathy. Nemenej významné miesto však tento orgán zastáva aj vo východnej kultúre. „V čínskej medicíne sa jazyk považuje za mapu, na ktorej jednotlivé miesta odpovedajú určitým orgánom v tele,“ hovorí čínsky bylinkár Giovanni Masiocia.


Mohlo by vás zaujímať: Imunita je základ zdravia: Ako sa prejavuje jej porucha a ako ju posilniť?


Čo s čím súvisí?

Aby ste mali predstavu, ktoré miesta na jazyky vypovedajú o stave konkrétnych orgánov, musíme ho podľa čínskej medicíny rozdeliť na nasledovné časti:

  • špičku, ktorá súvisí so srdcom
  • stred, ktorý odpovedá žalúdku a slezine
  • časti medzi špičkou a stredom, ktorá reflektuje pľúca
  • okraje, ktoré vypovedajú o stave pečene a žlčníka
  • koreň, ktorý súvisí s črevami, močovým mechúrom a maternicou

Čo napovie farba?

  • bledý jazyk – naznačuje únavu až letargiu z nedostatku hemoglobínu. Aby ste tento problém napravili, mali by ste do svojho jedálneho lístka zaradiť potraviny bohaté na železo – chudé mäso a pečienku, brokolicu, strukoviny a podobne. V tradičnej čínskej medicíne môže biela farba jazyka indikovať problémy s pľúcami a hrubým črevom. Na vnútorné zahriatie organizmu sa odporúča cesnak, zázvor a škorica.
  • jasnočervený jazyk – oznamuje prítomnosť zápalu v organizme, ale tiež nedostatok železa a vitamínov z B-komplexu.
  • purpurový až cyanotický jazyk – môže naznačovať zvýšený cholesterol, ale aj chronickú bronchitídu. V dôsledku nedostatočnej účinnosti dýchacích ciest totiž krvné riečisko nie je stopercentne zásobené kyslíkom. Pod oslabenou cirkuláciu krvi sa môže podpísať tiež zvýšená hladina cukru alebo častá konzumácia studených jedál.

Mohlo by vás zaujímať: Začína na vás doliehať jarná únava? Vyskúšajte tieto zázraky z bylinnej lekárne


Suchý alebo bodkovaný?

V prvom prípade môže ísť len o prejav slabej hydratácie tela, no zvyčajne je prítomný aj opuch slinných žliaz. Je to dôsledok nadmerného stresu. Aby ste zabili dve muchy jednou ranou, vyžmýkajte si do litra vody jeden celý citrón a popíjajte. Čínski bylinkári za suchým jazykom vidia tiež nahromadené množstvo hlienu v tele v dôsledku prílišnej konzumácie mliečnych výrobkov a sladkých potravín.

Ak máte špičku jazyka posiatu červenými bodkami ako jahoda, zrejme ste si nedali pozor pri pití horúceho nápoja. Krvácajú vám súčasne ďasná? Doplňte flavonoidy, ktoré posilnia drobné cievky v jazyku zvané kapiláry. Najlepšie urobíte, ak si naservírujete ovocnú bombu plnú vitamínu C.

Aký má byť povlak?

Povlak na jazyku je úplne prirodzený a mal by mať svetlú, skôr bielu farbu. Ak je však jeho vrstva príliš hrubá, prípadne naberá žlté odtiene, máte dočinenia s vážnou bakteriálnou infekciou. Je potrebné, aby ste si pri čistení zubov aspoň dvakrát do dňa prebehli kefkou aj jazyk a odstránili odumreté bunky spolu s nečistotami. Nezabúdajte na ústnu vodu a jazyk pravidelne kontrolujte. Ak nezdravý povlak nechce zmiznúť, navštívte lekára. Je celkom možné, že budete potrebovať antibiotickú liečbu.


Zvyknete si v zrkadle pravidelne kontrolovať stav ústnej dutiny a jazyka? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close