Úžitok z úrody a pýcha vašej pivnice: Tu sú recepty na skvelé ovocné vína!

víno

sxc.hu

Neviete, čo s úrodou bobuľových a iných plodov z vašej záhrady? Ak máte zaváranín, džemov a sirupov dostatok, vyskúšajte si pripraviť domáce ovocné víno. Nielenže vám spríjemní dlhé zimné večery, no vďaka nemu sa blysnete pred každou návštevou. Kvasenie si síce vyžaduje dlhší čas, ide však o celkom prirodzený proces. A výsledok rozhodne stojí za to.

Cukor podľa chuti

Jednotlivé odrody obsahujú každý rok iný pomer kyselín a fruktózy (ovocný cukor) v šťave. Preto si nasledujúce recepty môžete prispôsobiť najmä podľa toho, aké víno vám chutí najviac. Ak sa vám zdá šťava príliš kyslá, pokojne pridajte viac vody aj cukru. Záleží tiež na tom, či preferujete stolové víno suché alebo sladšie dezertné. Druhú verziu si vyrobíte tak, že do číreho suchého vína primiešate 150g cukru a necháte rozpustiť. Pre lepšiu chuť môžete pridať aj 20 ml čistého liehu. Ďalšou možnosťou je pridať spomínané množstvo cukru k muštu (vylisovanej šťave s vodou a cukrom) a ďalej postupovať bežným spôsobom. Bojíte sa, že prvý ročník nedopadne podľa vašich predstáv? Nevadí, budúci rok budete o skúsenosť bohatší. Hlavne sa nenechajte odradiť!

Ríbezľové víno

Ingrediencie: 2,5 kg ríbezlí, 2,7 litra vody, 900 g kryštálového cukru, kvasinky

Príprava: Ideálna kombinácia ríbezlí je taká, v ktorej prevažujú červené bobule a 10 – 15% tvorí prídavok čiernych – dodajú výnimočnú chuť aj vôňu. Umyté ríbezle dobre popučíme a necháme 4 dni rozkvasiť, pričom zmes niekoľkokrát denne zamiešame. Všetko následne prelisujeme cez plátno a čistú šťavu odspodu zlejeme a precedíme cez sitko. Cukor rozpustíme vo vode na sporáku, prilejeme šťavu a všetko spolu prelejeme do demižóna. Na zakvasenie pridáme na druhý deň rozmnožené vínne kvasinky. Demižón uzavrieme kvasnou rúrkou a necháme kvasiť. Vykvasené víno stiahneme do čistého demižóna a tiež uzavrieme kvasnou rúrkou. Demižón by mal byť plný – päťlitrový. Necháme stáť 1- 2 týždne. Potom hotový nápoj stiahneme do fliaš, ktoré dobre zazátkujeme a odložíme na chladné miesto.


Mohlo by vás zaujímať: Vychutnajte si víno ako pravý pôžitkár: Tu sú tipy, ako ho degustovať!


Malinové víno

Čo potrebujeme: 2 kilá malín (môžu byť aj prezreté), 1 citrón, 1 hrnček silného čierneho čaju, 1,5 kg cukru, 3,5 l vody, univerzálne vínne kvasinky a kvasinkové živiny

Ako na to: Ovocie odstopkujeme a dobre premyjeme. Z citróna vytlačíme šťavu a ostrúhame kôru a pridáme k malinám spolu s čajom a cukrom. Všetko umiestnime do väčšej nádoby zo skla a zalejeme vriacou vodou. Maliny popučíme, premiešame a prikrytú nádobu necháme postáť 24 hodín v teple. Potom primiešame kvasinky a živiny a asi týždeň necháme kvasiť v teple za občasného premiešania. Šťavu scedíme cez plátno do fľaše, uzavrieme kvasnou zátkou a necháme kvasiť 6 – 8 týždňov. Po tomto období víno stočíme do čistého demižóna a necháme ešte asi 2 mesiace čistiť. Fľaše naplnené hotovým nápojom skladujeme na tmavom a chladnom mieste, aby nevybledlo.

Čučoriedkové víno

Suroviny: čučoriedky v akomkoľvek množstve, na 1 liter šťavy 250 g cukru

Postup: Ovocie popučíme a necháme týždeň odležať v chlade. Precedíme cez jemné sitko a pridáme cukor v správnom pomere. Šťavu vylejeme do demižóna tak, aby bol naplnený do ¾. Necháme kvasiť v pivnici a s nádobou nehýbeme. Po skončení kvasenia dolejeme demižón studenou prevarenou vodou a necháme čistiť pol roka. Hotové víno skladujeme vo fľašiach čo najdlhšie – čím staršie, tým lepšie.


Mohlo by vás zaujímať: Ľadové osvieženie iba pre vás: Tieto nápoje vám dodajú sily a zdvihnú náladu


Višňové víno

Potrebujeme: 1,5 kg višní, 4 l vody, 1,5 kg cukru, kvasinky, klinček, škorica

Príprava: Višne popučíme a vložíme do demižóna. Vo vode si na sporáku rozpustíme cukor a vychladenú sladkú vodu prilejeme do višní. pridáme kvasinky, klinčeky a celú škoricu podľa chuti. Necháme kvasiť 8 týždňov, potom precedíme a šťavu necháme ešte 2 týždne postáť.


Poznáte aj vy nejaký osvedčený recept na ovocné víno? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo iné ceny z našej súťaže. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Johnny
Odporúčame