V každom orechu je skrytý kúsok zdravia: Aké si doprajete vy?

orechy

Thinkstock.com

Určite viete, že kľúčom k dlhému a zdravému životu je správna životospráva, ktorá okrem pohybu a športu zahŕňa vo veľkej miere aj správnu stravu. Vyvážený energetický príjem a dostatok všetkých dôležitých živín, to sú predpoklady na ideálny jedálniček. Vítaným a žiadaným doplnkom sú aj orechy. Prezradíte vám, ktoré orechy sa na čo hodia.

Vlašské orechy

Sú bohaté hlavne na minerálne látky. Obsahujú veľa bielkovín, vlákninu, vápnik, horčík, draslík, fosfor. Pôsobia upokojujúco a povráva sa, že pomáhajú bystrejšej mysli. Vďaka vysokému obsahu zinku posilňujú imunitu. Rovnako sú dobré aj pre ľudí, ktorých trápi zvýšená hladina cholesterolu.

Lieskové orechy

Lieskovce mnohí považujú za najchutnejšie a najobľúbenejšie orechy. Mali by ich jesť ženy v prvých mesiacoch tehotenstva. Údajne pomáhajú predchádzať niektorým vývojovým vadám plodov. Sú ťažšie stráviteľné, preto ich treba dobre rozžuť, prípadne nasekať do koláčov na veľmi malé kúsky. Sú bohaté na vitamín E, zlepšujú pamäť a pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty.


Mohlo by vás zaujať: Exotický nádych vo vašej kuchyni: Muškátový orech aj proti nespavosti či nadúvaniu


Arašidy

Aj s arašidmi sa na našich stoloch stretávame pravidelne. Solené a pražené sú súčasťou takmer každého pohostenia. Sú nielen chutné, ale ako všetky orechy, aj zdravé. Najzdravšie sú však nesolené a nepražené. Sú výborné pre krásnu a zdravú pokožku. V Amerike, ale čiastočne aj u nás sa stáva populárnym arašidové maslo. Pomáhajú pri ochoreniach srdca, napomáhajú aj činnosti nervovej sústavy.

Mandle

Ďalšie orechy, ktoré sú v supermarketoch celkom bežne dostupné. Považujú sa za jedny z najvýživnejších orechov, hlavne z dôvodu vysokého obsahu vápnika a horčíka. Predstavte si, že vápnika je v nich ešte viac ako v mlieku. Majú vysoký preventívny účinok pred vznikom srdcovocievnych ochorení. 10-15 mandlí denne údajne znižuje riziko vzniku rakoviny až o polovicu. Pomáhajú zdravej pleti a vlasom, takže by ich mali konzumovať aj dámy, ktoré si chcú zachovať mladistvý vzhľad.

Kešu

Kedysi neznáme orechy a výstrelok západného sveta si môžeme užívať dnes každý deň. Tieto oriešky sú charakteristické sladkastou chuťou. Ich hlavnou devízou sú však priaznivé účinky na oči a pokožku. Majú vysokú energetickú hodnotu a preto sa z nich veľmi rýchlo zasýtite. Rovnako obsahujú vysoký podiel železa.


Mohlo by vás zaujať: Objavte čaro kokosu: Zlepšuje imunitu a chráni aj pred rakovinou


Pistácie

Keď sme spomínali obsah železa v orieškoch kešu, tak vedzte, že prvenstvo v tomto ukazovateli majú pistácie. Priaznivo pôsobia aj na zrak, sú bohaté na vlákninu. Keďže sa však najčastejšie predávajú solené a pražené, netreba to s ich jedením až tak preháňať. Prípadne si zaobstarajte v bio obchode zdravšiu verziu.

Kokosový orech

Napriek tomu, že sa kokos od všetkých predošlých orechov poriadne líši, stále sa zaraďuje medzi orechy. Všetky predošlé boli na trávenie o čosi náročnejšie, kokos má opačnú vlastnosť, tráveniu pomáha. To hlavne vďaka bohatému obsahu vlákniny. Dužina je bohatá na nasýtený tuk, je teda vysoko kalorická, mlieko vnútri orechu je bez tuku.


Aké orechy jete najčastejšie vy? Všimli ste si ich pozitívne účinky? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: Thinkstock.com, Thinkstock.com, David
Odporúčame