Vajíčka sa nestratia v žiadnej kuchyni: Poslúžia na raňajky, obed aj večeru

Vajcia

thinkstockphotos.com

Recepty z nich sú rýchle, jednoduché a takmer vždy ich máme doma poruke. Okrem toho po čase, keď boli vajcia zaznávané sa opäť stávajú plnohodnotnou súčasťou zdravého jedálnička. Samozrejme, ani s nimi to netreba preháňať, no párkrát za týždeň si vajíčko pokojne doprajte.

Zapečené plnené vajcia:

Potrebujeme:

  • 7 vajec
  • 125 g bryndze
  • 50 g masla
  • 1 lyžičku sardelovej pasty
  • soľ
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 1 cibuľu
  • zemiakovú kašu
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 dl sladkej smotany

Postup: Šesť vajec uvarených natvrdo očistíme a rozkrojíme po šírke. Žĺtky vyberieme, popučíme vidličkou a dobre vymiešame s bryndzou, maslom, sardelovou pastou, surovým vajcom, soľou a najemno postrúhanou cibuľou. Nakoniec zľahka vmiešame kyslú smotanu. Plnku dáme do vrecúška na zdobenie a nastriekame ju do bielkov. Do vymasteného pekáča vložíme zemiakovú kašu, vtlačíme do nej plnené vajcia, zalejeme sladkou smotanou rozšľahanou so soľou a zapečieme vo vyhriatej rúre.


Mohlo by vás zaujať: Originálne a zdravé pôstne jedlá: Vaše telo z nich bude mať radosť


Vajcia pečené na zelenej fazuľke

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 700 g sterilizovaných fazuľových strukov
  • olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 lyžíc pikantného kečupu
  • soľ
  • petržlenovú vňať
  • 100 g tvrdého syra

Postup: Zelenú fazuľku necháme odkvapkať. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájaný cesnak, pridáme fazuľku, kečup, soľ, posekanú vňať a niekoľko minút podusíme. Do vymastenej  zapekacej misy vložíme fazuľku, urobíme 4 jamky a do každej dáme vajce. V dobre vyhriatej rúre chvíľu zapekáme. Potom vyberieme osolíme, posypeme strúhaným syrom a zapekáme ďalej, kým žĺtky nestuhnú. Podáme so zemiakovou kašou.


Mohlo by vás zaujať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné


Varené vajcia s cibuľou a slaninou

Potrebujeme:

  • 6-8 natvrdo uvarených vajec
  • 60 g slaniny
  • 100 g cibule
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • štipku muškátového orieška
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup: Slaninu a cibuľu nakrájame na plátky a spolu s maslom opražíme. Potom zaprášime múkou, popražíme, zalejeme mliekom, ochutíme koreninami a soľou a za stáleho miešania varíme. Do horúcej omáčky vložíme plátky vajec a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s bielym pečivom.


Mohlo by vás zaujať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy?


Vajcia na droždí

Potrebujeme:

  • 100 g droždia
  • 1 veľkú cibuľu
  • 50 g strúhanky
  • 125 ml mlieka
  • mletú sladkú papriku
  • zelenú petržlenovú vňať
  • 3 vajcia
  • 1 lyžicu sardelovej pasty
  • olej
  • soľ

Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme rozdrobené droždie a miešame, kým nezružovie a nezačne voňať. Potom prisypeme jemnú strúhanku a ešte chvíľu pražíme. Nakoniec zalejeme mliekom, pridáme papriku, nasekanú petržlenovú vňať a miešame, kým nie je zmes sypká. Vklepneme vajcia, pridáme sardelovú pastu a miešame do zhustnutia. Nakoniec osolíme.


Mohlo by vás zaujať: Pravda o vajíčkach: Pomáhajú proti starnutiu aj počas diéty


Plnený vajíčkový sendvič

Potrebujeme:

  • 1 sendvič z predošlého dňa
  • 5 vajec
  • 1 cibuľu
  • olej
  • soľ
  • 1 dl mlieka
  • 1 lyžičku vegety
  • 100 g majonézy
  • 1 červenú papriku
  • 3 sterilizované uhorky
  • 100 g tvrdého syra
  • 100 g mäkkej salámy
  • petržlenovú vňať

Postup: Konce sendviča odrežeme a vnútro pomocou vidličky vydlabeme. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno, opražíme na rozohriatom oleji, pridáme vajcia rozšľahané s vegetou a necháme stuhnúť. Do misy dáme striedku zo sendviča, zalejeme vlažným mliekom a necháme napučať. Potom pridáme na rezančeky nakrájané uhorky, postrúhaný syr, salámu a papriku nakrájanú na drobné kocky, praženicu, posekanú vňať a dobre premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame majonézu a dochutíme soľou. Vnútro sendviča naplníme pripravenou plnkou, odložené konce priložíme a zabalíme do alobalu. Na chladnom mieste necháme niekoľko hodín stuhnúť. Podávame nakrájané na plátky so zeleninou.


Mohlo by vás zaujať: Originálne predjedlá: Ktoré z nich vyskúšate ako prvé?


Vajcia nakyslo

Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 2 papriky
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľu
  • 5 dl vody
  • 2,5 dl octu
  • 3 lyžice oleja
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • nové korenie
  • bobkový list

Postup: Uvarené a olúpané vajcia dáme do pohárov a prekladáme ich nakrájanou zeleninou a cibuľou. Zalejeme ich horúcim nálevom pripraveným z vody, octu, oleja, soli a korenín a necháme asi týždeň v chlade odležať. 


Aké chutné jedlá z vajec si doma najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close