Recepty z nich sú rýchle, jednoduché a takmer vždy ich máme doma poruke. Okrem toho po čase, keď boli vajcia zaznávané sa opäť stávajú plnohodnotnou súčasťou zdravého jedálnička. Samozrejme, ani s nimi to netreba preháňať, no párkrát za týždeň si vajíčko pokojne doprajte.
Zapečené plnené vajcia:
Potrebujeme:
- 7 vajec
- 125 g bryndze
- 50 g masla
- 1 lyžičku sardelovej pasty
- soľ
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 cibuľu
- zemiakovú kašu
- 2 lyžice strúhanky
- 1 dl sladkej smotany
Postup: Šesť vajec uvarených natvrdo očistíme a rozkrojíme po šírke. Žĺtky vyberieme, popučíme vidličkou a dobre vymiešame s bryndzou, maslom, sardelovou pastou, surovým vajcom, soľou a najemno postrúhanou cibuľou. Nakoniec zľahka vmiešame kyslú smotanu. Plnku dáme do vrecúška na zdobenie a nastriekame ju do bielkov. Do vymasteného pekáča vložíme zemiakovú kašu, vtlačíme do nej plnené vajcia, zalejeme sladkou smotanou rozšľahanou so soľou a zapečieme vo vyhriatej rúre.
Mohlo by vás zaujať: Originálne a zdravé pôstne jedlá: Vaše telo z nich bude mať radosť
Vajcia pečené na zelenej fazuľke
Potrebujeme:
- 4 vajcia
- 700 g sterilizovaných fazuľových strukov
- olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 lyžíc pikantného kečupu
- soľ
- petržlenovú vňať
- 100 g tvrdého syra
Postup: Zelenú fazuľku necháme odkvapkať. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájaný cesnak, pridáme fazuľku, kečup, soľ, posekanú vňať a niekoľko minút podusíme. Do vymastenej zapekacej misy vložíme fazuľku, urobíme 4 jamky a do každej dáme vajce. V dobre vyhriatej rúre chvíľu zapekáme. Potom vyberieme osolíme, posypeme strúhaným syrom a zapekáme ďalej, kým žĺtky nestuhnú. Podáme so zemiakovou kašou.
Mohlo by vás zaujať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné
Varené vajcia s cibuľou a slaninou
Potrebujeme:
- 6-8 natvrdo uvarených vajec
- 60 g slaniny
- 100 g cibule
- 2 lyžice masla
- 1 lyžicu hladkej múky
- 1 hrnček mlieka
- štipku muškátového orieška
- mleté čierne korenie
- soľ
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup: Slaninu a cibuľu nakrájame na plátky a spolu s maslom opražíme. Potom zaprášime múkou, popražíme, zalejeme mliekom, ochutíme koreninami a soľou a za stáleho miešania varíme. Do horúcej omáčky vložíme plátky vajec a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s bielym pečivom.
Mohlo by vás zaujať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy?
Vajcia na droždí
Potrebujeme:
- 100 g droždia
- 1 veľkú cibuľu
- 50 g strúhanky
- 125 ml mlieka
- mletú sladkú papriku
- zelenú petržlenovú vňať
- 3 vajcia
- 1 lyžicu sardelovej pasty
- olej
- soľ
Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme rozdrobené droždie a miešame, kým nezružovie a nezačne voňať. Potom prisypeme jemnú strúhanku a ešte chvíľu pražíme. Nakoniec zalejeme mliekom, pridáme papriku, nasekanú petržlenovú vňať a miešame, kým nie je zmes sypká. Vklepneme vajcia, pridáme sardelovú pastu a miešame do zhustnutia. Nakoniec osolíme.
Mohlo by vás zaujať: Pravda o vajíčkach: Pomáhajú proti starnutiu aj počas diéty
Plnený vajíčkový sendvič
Potrebujeme:
- 1 sendvič z predošlého dňa
- 5 vajec
- 1 cibuľu
- olej
- soľ
- 1 dl mlieka
- 1 lyžičku vegety
- 100 g majonézy
- 1 červenú papriku
- 3 sterilizované uhorky
- 100 g tvrdého syra
- 100 g mäkkej salámy
- petržlenovú vňať
Postup: Konce sendviča odrežeme a vnútro pomocou vidličky vydlabeme. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno, opražíme na rozohriatom oleji, pridáme vajcia rozšľahané s vegetou a necháme stuhnúť. Do misy dáme striedku zo sendviča, zalejeme vlažným mliekom a necháme napučať. Potom pridáme na rezančeky nakrájané uhorky, postrúhaný syr, salámu a papriku nakrájanú na drobné kocky, praženicu, posekanú vňať a dobre premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame majonézu a dochutíme soľou. Vnútro sendviča naplníme pripravenou plnkou, odložené konce priložíme a zabalíme do alobalu. Na chladnom mieste necháme niekoľko hodín stuhnúť. Podávame nakrájané na plátky so zeleninou.
Mohlo by vás zaujať: Originálne predjedlá: Ktoré z nich vyskúšate ako prvé?
Vajcia nakyslo
Potrebujeme:
- 6 vajec
- 2 papriky
- 2 paradajky
- 1 cibuľu
- 5 dl vody
- 2,5 dl octu
- 3 lyžice oleja
- soľ
- celé čierne korenie
- nové korenie
- bobkový list
Postup: Uvarené a olúpané vajcia dáme do pohárov a prekladáme ich nakrájanou zeleninou a cibuľou. Zalejeme ich horúcim nálevom pripraveným z vody, octu, oleja, soli a korenín a necháme asi týždeň v chlade odležať.
Aké chutné jedlá z vajec si doma najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na