Večera bohatá na bielkoviny: Zasýti vás fazuľový šalát či lososové karbonátky

Krabie fašírky

thinkstockphotos.com

Či už ste sa rozhodli stravovať zdravšie a cvičiť, alebo nie, bielkoviny sú to, čo vaše telo nevyhnutne potrebuje. Ak si ich doprajete raz za čas na večeru, neuškodíte si. Práve naopak, bielkoviny sú potrebné pre váš energetický metabolizmus, imunitu, bunkový cyklus a mnoho ďalšieho.

Fazuľový šalát so slaninou a pažítkou

Potrebujeme:

  • 6 kúskov slaniny
  • 3 plechovky cannellini fazulí
  • 3 PL jablčného octu
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 PL horčice
  • soľ a čierne korenie
  • 3 PL nakrájanej čerstvej pažítky

Postup: Zmiešame ocot, olej, horčicu a ochutíme soľou a čiernym korením. Fazuľu dáme do misky, zalejeme zálievkou a premiešame. Potom dáme vychladnúť do chladničky na 8 hodín. Pred servírovaním si upražíme slaninu do chrumkava na veľkej panvici na miernom ohni približne 12-15 minút. Pokrájame pažítku. Fazuľový šalát rozdelíme do misiek a do každej prihodíme slaninu a pažítku. A šalát je hotový!

Poznámka: Skúšali sme už rôzne druhy bielych fazulí a tieto sa nám svojou chuťou i konzistenciou osvedčili najviac. V konečnom dôsledku je ale úplne jedno, akú fazuľu použiteje.


Mohlo by vás zaujímať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Jednoduché lososové karbonátky

Potrebujeme:

  • 1/2 ČL dijonskej horčice
  • 3/4 hrnčeka strúhanky
  • 1/2 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
  • 1 citrón nakrájaný na plátky
  • 3 ČL panenského olivového oleja
  • 1 malú najemno pokrájanú cibuľu
  • 1 stonku najemno pokrájaného zeleru
  • 2 PL čerstvo pokrájaného petržlenu
  • losos
  • 1 veľké vajce

Na krémový kôprový dip:

  • 1/4 hrnčeka majonézy
  • 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu
  • 2 výhonky najemno nakrájanej jarnej cibuľky
  • 1 PL citronóvej šťavy
  • 1 PL čerstvo nasekaného kôpru alebo petržlenu
  • čierne korenie a soľ na dochutenie

Postup: Nakrájanú cibuľu a zeler upražíme do zlatista. Vmiešame petržlen a odstránime z priameho ohňa. Do stredne veľkej misky vložíme lososa a odstránime prebytočnú kožu či kosti. Potom ho vidličkou popučíme. Pridáme vajíčko a horčicu, následne dobre premiešame. Pridáme cibuľovú zmes, ktorú sme si vytvorili na začiatku, strúhanku a korenie. Znova dobre premiešame. Zmes, ktorá nám vznikla, rozdelíme na 8 častí a tvarujeme z nich karbonátky. Pražíme na rozohriatom oleji dozlata. Medzičasom si môžeme pripraviť krémový kôprový dip zmiešaním všetkých uvedených igrediencií v malej miske. Lososa podávame s dipom a plátkom citrónu.


Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


Kura, paprika & mandle

Potrebujeme:

  • 500 g kuraciny (bez kože a kostí)
  • 3 stredne veľké červené cibule nakrájané na plátky
  • 500 g červených zemiakov nakrájaných na kocky
  • 2 na plátky nakrájané červené papriky
  • 1 rozpučený strúčik cesnaku
  • 1 ČL rasce mletej papriky a semienok feniklu, zmiešané a rozpučené
  • 3 PL olivového oleja
  • trochu citrónovej šťavy pre chuť
  • 50 g nakrájaných mandlí

Postup: Nahrejte rúru na 180°C. Vložte do veľkej misy kura, cibuľu, zemiaky, papriku. V druhej miske zmiešajte dokopy cesnak, korenie, soľ, olej a citrónovú šťavu. Túto zmes vylejte do prvej misky a poriadne tým všetko potrite. Vložte na plech a nechajte piecť 40 minút. Po 20 minútach kuracie kúsky, prípadne aj zeleninu pootáčajte. na posledných 8 minút pečenia pridajte mandle. 


Aké chutné dobroty bohaté na bielkoviny si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Diana
Odporúčame