Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám

Každému z nás sa aspoň občas stane, že príde domov s vlčím hladom a najradšej by zjedol všetko na čo mu padne zrak. Takýchto situácii by sme sa však mali vyvarovať, pretože škodíme nielen svojmu zdraviu a postave. Vyrabovaná chladnička neteší ani náš rozpočet. Dňom, ktoré nás držia v kolotoči a jednoducho nám nedoprajú tých pár vzácnych minút na jedlo sa nevyhneme. S týmito chutnými a lacnými receptami však môžete prežiť aj takéto dni, pretože na vašom stole budú veľmi rýchlo.

Cestoviny s nevarenou paradajkovou omáčkou

Potrebujeme:

  • 3-4 veľké paradajky
  • 1 šálka cherry paradajok
  • 12 lístkov čerstvej bazalky
  • 6 strúčikov cesnaku (alebo podľa chuti)
  • 50 ml olivového oleja
  • cestoviny
  • soľ
  • korenie

Postup: Paradajky nakrájame (veľké na kocky, cherry na polovice). Bazalku natrháme na kúsky a cesnak pretlačíme. Takto predpripravené ingrediencie vložíme do väčšej misky, pridáme olivový olej, osolíme, okoreníme podľa chuti a poriadne premiešame. Necháme v chladničke odstáť približne hodinu (omáčka môže stáť aj dlhšie, preto si ju môžeme pripraviť večer). V osolenej vode uvaríme cestoviny podľa návodu na obale, spojíme ich s paradajkovou zmesou a môžeme podávať.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma


Špenátové cestoviny

Potrebujeme:

  • 500 g cestovín
  • 400g mrazeného špenátu
  • 2 syry v črievku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Do menšieho hrnca dáme vodu, približne do výšky 1 centimetra a vložíme do nej mrazený špenát. Hrniec prikryjeme pokrievkou a  na miernom ohni necháme špenát rozpustiť. Potom doň pridáme tavený syr, soľ, korenie a roztlačený cesnak. Zmes miešame, kým sa syr úplne neroztopí. Hotovú omáčku nalejeme k scedeným cestovinám, zamiešame a ihneď podávame.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ušetriť na jedle môžete aj vy: Inšpirujte sa týmito tipmi


Cestoviny so šampiňónmi

Potrebujeme:

  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 300 g taveného syra
  • 200 ml šľahačky
  • 500 ml mlieka
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • oregano
  • olej
  • 2 PL hladkej múky alebo maizeny
  • cestoviny

Postup: Šampiňóny restujeme na malom množstve oleja. Posolíme ich, aby rýchlejšie pustili vodu. Dusíme, kým sa tekutina neodparí, potom môžeme pridať tavený syr. Keď sa roztopí pridávame postupne a za stáleho miešania mlieko, aby omáčka zostala hladká. Prilejeme smotanu. Počkáme, kým zmes nezovrie a zahustíme ju múkou alebo maizenou. Dochutíme korením, oreganom a môžeme podávať s cestovinami, ktoré sme si predtým uvarili podľa návodu na obale.


Tiež by vás mohlo zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


„Čínske“ rezance

Potrebujeme:

  • 200 g špagiet
  • 2 mrkvy
  • štvrť hlávky čínskej kapusty
  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • sójovú omáčka
  • olivový olej
  • 1 vajce

Postup: Špagety uvaríme podľa návodu, nesmú však byť rozvarené, lebo na panvici by sa nám rozpadávali. Očistenú zeleninu nakrájame (nastrúhame) na tenké prúžky, z vajíčka si spravíme omeletu. Na panvicu dáme lyžicu olivového oleja. Keď sa zohreje najprv pridáme pretlačený cesnak a cibuľu, potom zeleninu, potrhanú omeletu a nakoniec cestoviny. Krátko zmes osmažíme (zelenina musí zostať chrumkavá) a odstavíme z plameňa. Dochutíme sójovou omáčkou, dobre premiešame a  podávame.


Tiež by vás mohlo zaujať: Dodajte polievke nový šmrnc: Vyskúšajte domáce rezance alebo syrové halušky


Sedliacke cestoviny

Potrebujeme:

  • 250 g celozrnných cestovín
  • 1 cibuľu
  • kyslé uhorky
  • olej
  • 1 PL mletej sladkej papriky

Postup: Podľa návodu uvaríme cestoviny. Na kocky nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji a odstavíme zo sporáka. Keď olej vychladne pridáme mletú papriku (ak obľubujete pikantné, môže byť aj pálivá). Cestoviny zalejeme zmesou a dôkladne zamiešame. Uhorky nakrájame na kolieska a pridáme k hotovému jedlu (množstvo závisí na vás).


Máte radi cestoviny? Ktoré ďalšie chutné recepty z nich by ste odporučili čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdroj: Pixabay.com, pixabay.com, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close