Každému z nás sa aspoň občas stane, že príde domov s vlčím hladom a najradšej by zjedol všetko na čo mu padne zrak. Takýchto situácii by sme sa však mali vyvarovať, pretože škodíme nielen svojmu zdraviu a postave. Vyrabovaná chladnička neteší ani náš rozpočet. Dňom, ktoré nás držia v kolotoči a jednoducho nám nedoprajú tých pár vzácnych minút na jedlo sa nevyhneme. S týmito chutnými a lacnými receptami však môžete prežiť aj takéto dni, pretože na vašom stole budú veľmi rýchlo.
Cestoviny s nevarenou paradajkovou omáčkou
Potrebujeme:
- 3-4 veľké paradajky
- 1 šálka cherry paradajok
- 12 lístkov čerstvej bazalky
- 6 strúčikov cesnaku (alebo podľa chuti)
- 50 ml olivového oleja
- cestoviny
- soľ
- korenie
Postup: Paradajky nakrájame (veľké na kocky, cherry na polovice). Bazalku natrháme na kúsky a cesnak pretlačíme. Takto predpripravené ingrediencie vložíme do väčšej misky, pridáme olivový olej, osolíme, okoreníme podľa chuti a poriadne premiešame. Necháme v chladničke odstáť približne hodinu (omáčka môže stáť aj dlhšie, preto si ju môžeme pripraviť večer). V osolenej vode uvaríme cestoviny podľa návodu na obale, spojíme ich s paradajkovou zmesou a môžeme podávať.
Tiež by vás mohlo zaujať: Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma
Špenátové cestoviny
Potrebujeme:
- 500 g cestovín
- 400g mrazeného špenátu
- 2 syry v črievku
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Do menšieho hrnca dáme vodu, približne do výšky 1 centimetra a vložíme do nej mrazený špenát. Hrniec prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni necháme špenát rozpustiť. Potom doň pridáme tavený syr, soľ, korenie a roztlačený cesnak. Zmes miešame, kým sa syr úplne neroztopí. Hotovú omáčku nalejeme k scedeným cestovinám, zamiešame a ihneď podávame.
Tiež by vás mohlo zaujať: Ušetriť na jedle môžete aj vy: Inšpirujte sa týmito tipmi
Cestoviny so šampiňónmi
Potrebujeme:
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 300 g taveného syra
- 200 ml šľahačky
- 500 ml mlieka
- soľ
- čierne mleté korenie
- oregano
- olej
- 2 PL hladkej múky alebo maizeny
- cestoviny
Postup: Šampiňóny restujeme na malom množstve oleja. Posolíme ich, aby rýchlejšie pustili vodu. Dusíme, kým sa tekutina neodparí, potom môžeme pridať tavený syr. Keď sa roztopí pridávame postupne a za stáleho miešania mlieko, aby omáčka zostala hladká. Prilejeme smotanu. Počkáme, kým zmes nezovrie a zahustíme ju múkou alebo maizenou. Dochutíme korením, oreganom a môžeme podávať s cestovinami, ktoré sme si predtým uvarili podľa návodu na obale.
Tiež by vás mohlo zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!
„Čínske“ rezance
Potrebujeme:
- 200 g špagiet
- 2 mrkvy
- štvrť hlávky čínskej kapusty
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- sójovú omáčka
- olivový olej
- 1 vajce
Postup: Špagety uvaríme podľa návodu, nesmú však byť rozvarené, lebo na panvici by sa nám rozpadávali. Očistenú zeleninu nakrájame (nastrúhame) na tenké prúžky, z vajíčka si spravíme omeletu. Na panvicu dáme lyžicu olivového oleja. Keď sa zohreje najprv pridáme pretlačený cesnak a cibuľu, potom zeleninu, potrhanú omeletu a nakoniec cestoviny. Krátko zmes osmažíme (zelenina musí zostať chrumkavá) a odstavíme z plameňa. Dochutíme sójovou omáčkou, dobre premiešame a podávame.
Tiež by vás mohlo zaujať: Dodajte polievke nový šmrnc: Vyskúšajte domáce rezance alebo syrové halušky
Sedliacke cestoviny
Potrebujeme:
- 250 g celozrnných cestovín
- 1 cibuľu
- kyslé uhorky
- olej
- 1 PL mletej sladkej papriky
Postup: Podľa návodu uvaríme cestoviny. Na kocky nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji a odstavíme zo sporáka. Keď olej vychladne pridáme mletú papriku (ak obľubujete pikantné, môže byť aj pálivá). Cestoviny zalejeme zmesou a dôkladne zamiešame. Uhorky nakrájame na kolieska a pridáme k hotovému jedlu (množstvo závisí na vás).
Máte radi cestoviny? Ktoré ďalšie chutné recepty z nich by ste odporučili čitateľom? Napíšte v diskusii.
Zdieľať na