Pomaly v každom dome rozvoniava škorica a vanilka, neklamný znak toho, že Vianoce sú za dverami. O pár dní k týmto arómam pribudne aj vôňa vianočnej kapustnice. Tá nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole.
Všetci varíme kapustnicu, ale každý z nás má na ňu svoj vlastný recept. Jediné čo majú všetky druhy kapustnice spoločné je kvasená kapusta. Spôsob prípravy sa líši región od regiónu, mesto od mesta a aj sused od suseda. Každá domácnosť má svoje extra prísady, ktoré do nej pridáva. Taktiež záleží i od náboženských tradícií, aká bude kapustnica na vašom stole – s klobásou, údeným mäsom, alebo bude bezmäsitá.
Výborná kapustnica starej mamy
Receptov na kapustnice je mnoho, ale základ býva zväčša podobný.
Potrebujeme:
- kvasenú kapustu
- bravčovú masť
- cibuľu (môžete pridať aj cesnak)
- klobásu, údené mäso
- sušené hríby, sušené slivky
- ďalšie ingrediencie: bobkový list, mletá sladká paprika, celé čierne korenie, rasca, soľ
Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!
Postup:
Sušené hríby namočíte do vody aspoň na 15 minút. V hrnci na bravčovej masti, prípadne na oleji osmažíte nadrobno nakrájanú cibuľu a necháte restovať. Pridáte trochu mletej papriky pre lepšiu farbu a vlejete menšie množstvo vody. Kvasenú kapustu môžete premyť vodou, následne ju pokrájate na menšie kúsky a pridáte do hrnca. Do kvasenej kapusty pridáte ďalšie ingrediencie ako bobkový list, korenie, soľ… Ďalej pridáte scedené hríby a klobásu a privediete kapustnicu do varu. Celú zmes dobrôt varíme asi 30-40 minút. Keď sú huby a kapusta takmer uvarené pridáme sušené slivky. Ku koncu varenia pridáme smotanu a zahustíme zátrepkou s trochou vody a múky. Všetko povaríme pár minút a môžete jesť. So soľou opatrne. Lepšie je menej ako viac. Ak máte radšej redšiu polievku nemusíte ju zahustiť.
Na klobáse záleží
Odporúčame dať prednosť kvalitnejšej klobáse, ktorú už poznáte a viete aká je jej príchuť. Menej kvalitná klobása nedodá polievke taký šmrnc, ako by ste v závere očakávali. Nakrájate ju asi na 1cm kolieska (alebo aj užšie) a vložte do polievky. Ak ju nakrájate na hrubšie kúsky, neuvoľní sa jej príjemná a lahodná chuť. Kto obľubuje údené mäso, môže pridať do polievky i to.
Mohlo by vás zaujať: Hriech, ktorý stojí za to: Mńam, megaútok na vaše chuťové poháriky
Ako kapustnicu ešte vylepšiť?
Na Slovensku existujú stovky receptov na kapustnicu. Ak hľadáte inšpiráciu a chcete svoju tohtoročnú kapustnicu niečím vylepšiť máme pre vás pár tipov.
- Na dochutenie sa môžu do kapustnice pridať hríby sušené slivky, sušené jablká či dokonca hrušky.
- A nájdu sa aj kapustnice, kde miesto vody pridávajú vývar z údeného mäsa.
- Ak dávate prednosť kyslejšej kapustnici, kvasenú kapustu nemusíte premývať a do polievky môžete počas varenia pridávať vodu z kapusty
- Zahustiť polievku môžete miesto zátrepky aj nastrúhaným surovým zemiakom. Spestriť chuť kapustnice si môžete aj pridaním varených zemiakov v šupke. Tie si očistíte, nakrájate na kocky a do polievky ich pridáte tesne pred dovarením.
- Existujú aj vegetariánske verzie kapustnice, miesto klobásky sa pridávajú sójové kocky či krúpy.
- Hovorí sa, že kapustnica je najlepšia po 2-3 dňoch od jej uvarenia – keď sa všetky chute prepoja. U nás doma sa traduje, že najlepšia je kapustnica, ktorá je sedemkrát zohrievaná…
Ako to je u vás doma? Varíte podľa podobného receptu, alebo máte nejaké eso v rukáve, vďaka čomu je práve tá vaša najlepšia? Možno pridávate istú špeciálnu ingredienciu len do tej sviatočnej kapustnice a možno tú svoju pripravujete úplne inak.
Či kapustnicu pripravujete tak či onak, má svoje čaro a pevné miesto počas Vianoc na štedrovečernom stole.
Aký overený recept na prípravu vianočnej kapustnice využívate vy? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.